“Tiyatrocular Birlik Olmalı”

editor
1,2K Okunma
Federe Kürdistan’da tiyatro seyircisinin oranı oldukça düşmüş durumda. Tiyatro eğitmenleri, teknolojinin ve akıllı telefonların sektörü etkilediğini belirterek, buna rağmen tiyatrocuların birlik olmamasının sektörü olumsuz etkilediğini söyledi

Federe Kürdistan’da tiyatro seyircisinin oranı 20’inci yüzyıla oranla oldukça düşmüş durumda. Bu durum tiyatrocular arasında devamlı bir tartışma konusu haline geldi. Süleymaniye Sanat Akademisi Tiyatro Bölümü eğitmenleri konuyla ilgili görüşlerini Rojnews’ten Bırwa Eshed’e paylaştı.

Teknolojinin etkisi

Tiyatro Bölümü eğitmenlerinden Şanaz Muhammed, yurttaşların tiyatroya gereken önemi vermemesine işaret ederek, “Geçtiğimiz yıllarda halkın tiyatroya ilgi duymasının nedenlerinden biri Kürdistan’daki özgürlük arayışıydı. Şimdiki teknoloji de eskiden yoktu. Şimdiki teknoloji tiyatrocular için iyi bir fırsat olsa da, telefon ve internetin varlığı tiyatro izleyicilerinin tiyatroyu salonda izleme gayretlerinin önüne geçti” dedi.

İlgi azaldı

Genç Sanat Akademisi Tiyatro Bölüm Başkanı Soran Ekrem ise, “Sadece tiyatro değil, diğer tüm sektörlerin kalitesi düştü. Teknoloji ve akıllı telefonlar diğer tüm sektörleri de etkiledi. 1980-1990 yıllarında bir tiyatro oyunu oynandığında bu oyun salon harici başka bir yerde izlenemiyordu. Tiyatro severler salonlara giderek oyunları canlı izliyordu. Sorunları çözmek için hepimiz birlikte hareket etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Derslerde değişiklik yapılmalı

Soran Ekrem tiyatro bölümündeki eksikliklere değinerek, “Tiyatronun ve eğitim sisteminin yenilenmeye ihtiyacı var. Hala 25 yıl önce aldığım dersler okutuluyor. Derslerde bazı değişikliler yapmak istedik ancak buna izin vermediler. Bizlere Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm akademilerin derslerin değişmesi konusunda uzlaşması gerektiği söylendi” diye konuştu.

‘Tiyatrocular birlik olamıyor’

Son olarak tiyatrocuların birlik olamamasından söz eden Soran Ekrem şunları belirtti; “Tiyatrocular birlik olamıyor, aynı sanat eserleri konusunda koordine olamıyorlar. Sanatçılar arasındaki sorunların çoğu şahsi sorunlar. Birbirimizi karalamakla meşgul olduğumuz kadar sanatla meşgul olmuyoruz.”

Şiddeti azaltıyor

Şanaz Muhammed kadınların sorunlarını ve kadına yönelik şiddeti konu alan sanat çalışmalarına değinerek, oldukça iyi sanatsal çalışmaların yapıldığını ve bunun kadına yönelik şiddetin azalmasında etkili olduğunu söyledi.

Türkiye’de yüzde 43,1 azaldı

Tiyatro konusunda Türkiye’de farksız değil. Özellikle koronavirüsle birlikte ekonomik krizin derinleşmesi tiyatroyu olumsuz etkiledi. Birçok salon kapandı, oyunlar oynanamadı. Tiyatro salonları fahiş elektrik faturalarını ve giderlerini karşılamak için bilet fiyatlarına zam yapmak zorunda kaldı. Tüm gelişmeler nedeniyle tiyatro izleyicisinde azalma yaşandı. Yapılan son rapora göre son yıllarda tiyatro seyirci sayısı yüzde 43,1 azaldı.

Kaynak:https://yeniyasamgazetesi3.com/tiyatrocular-birlik-olmali/

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku