Dünya Tiyatrosunun Yükselen Yıldızları 26. İstanbul Tiyatro Festivali’nde Buluşuyor

editor
1,6K Okunma
25 Ekim-26 Kasım tarihleri arasında, yenilikçi ve merakla beklenen yapımları izleyici karşısına çıkaracak 26. İstanbul Tiyatro Festivali, tiyatro sahnesinde yeni keşifler arayan izleyicilerin ilgisini çekecek iki uluslararası oyunu da ağırlıyor. Birleşik Krallık sahnesinin en dikkat çekici isimlerinden Ben Duke Juliet ve Romeo ile; Avrupa tiyatrosunun geleceğine yön verecek isimler arasında sayılan Euripides Laskaridis ise Titanlar ile ilk kez İstanbullu izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda düzenlenen 26. İstanbul Tiyatro Festivali, programında yerli ve uluslararası toplam 24 tiyatro, performans ve dans gösterisini bir araya getiriyor. Yenilikçi ve merakla beklenen yapımları izleyici karşısına çıkaracak festival, tiyatro sahnesinde yeni keşifler arayan izleyicilerin ilgisini çekecek iki uluslararası oyunu da ağırlıyor. 

Tiyatroseverler 26. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında, Birleşik Krallık ve Avrupa’da fırtınalar estiren iki önemli yönetmeni keşfetme imkânı bulacak. Kalıpları yıkan, kışkırtıcı ve düşündürücü eseriyle Birleşik Krallık sahnesinin günümüzdeki en büyüleyici yönetmenlerden biri kabul edilen Ben Duke Juliet ve Romeo oyunu ile ve eleştirmenler tarafından Avrupa tiyatrosunun geleceğine yön verecek isimler arasında sayılan Euripides Laskaridis ise Titanlar ile ilk kez İstanbullu izleyicilerle buluşacak.

Photo by Bath Ustinov

Juliet ve Romeo aile terapisinde

3 Kasım Perşembe ve 4 Kasım Cuma saat 20.00’de Maximum UNIQ Hall’da, British Council’in yaratıcı işbirlikleri ve hibe fonu desteğiyle izleyiciyle buluşacak Juliet ve Romeo’yu The TimesGülmekten karnınızı ağrıtacak kadar komik ve bir o kadar da yürek parçalayıcı” diye yorumluyor. The Guardian’ın ise “Baştan aşağı zekice tasarlanmış, keyif veren bir yapım” olarak tanımladığı Juliet ve Romeo, ölmeyip 40’lı yaşlarına ulaşmış ünlü âşıkların o dillere destan aşkını gündelik hayatın ağlarında çırpınırken gösteriyor izleyiciye. Kelimelerin yerini zaman zaman dans alıyor ve çift birbiriyle çarpışır, yüzleşir ve hatta birbirini ısırırken ilişkilerindeki tüm çabalarının sıradanlığı izleyiciyi güçlü bir biçimde sarsıyor. Dans ve komediyi ustaca harmanlayan bu sürükleyici oyun, uzun bir hayat ve mutlu bir evlilik için kılavuz niteliğinde.

Yönetmen Ben Duke, yüce kavramları ve fikirleri gösterişten uzak ögeler, gündelik bir dil, etkileyici müzikler ve güçlü imgelerle dönüştürerek onlarla dünyevi bir alan yaratmasıyla tanınıyor. Çağdaş bakışı, derin teatralliği ve çok katmanlı yaklaşımıyla eleştirmenlerin övgüsünü toplayan yönetmen, Juliet ve Romeo’da topluluğu Lost Dog ile bu kez Shakespeare’in büyük trajedisini ters yüz ederek hepimiz için tanıdık deneyimlerle dolu, tümüyle orijinal bir eser yaratıyor.

İzleyicilerin oyundan ilişkilerine dair iyimser duygularla çıkmalarını istediğini söyleyen yönetmen Ben Duke oyunu ve çıkış noktasını şu sözlerle anlatıyor: “Bu hikâyenin geçtiği sırada Juliet ve Romeo yaklaşık 25 yıllık evliler ve ilişkilerinde bir kriz içindeler. Esas olarak birbirlerini hâlâ seviyorlar ama birbirlerinin ölmüş olmasını diledikleri anlar da olmuyor değil. Gençlik aşklarının ateşi sönmüş olsa da anısı peşlerini bırakmıyor. Kültürümüzde ilişkiler hakkında pek dürüst değiliz ve hikâyelerimizin çoğu ilişkilerin nasıl sürdüğünden ziyade nasıl başladığına odaklanıyor. Benim de hareket noktam buydu...” 

Photo by Julian Mommert

Türler ötesi bir yapım: Titanlar

23 Kasım Çarşamba ve 24 Kasım Perşembe saat 20.00’de festivalin yüksek katkıda bulunan mekân sponsoru Zorlu PSM’de sahnelenecek Titanlar, yaptıklarımızı niye yaptığımızı, gerçekte neye ihtiyacımız olduğunu ve ne istediğimizi tartışmaya açıyor: Hep inandığımız ve peşinden koştuğumuz ideal kavramlara ulaşmamızı engelleyen ne? İdeallerimiz ile acımasız gerçeklik arasında duran insanın tür olarak zayıflığı mı, sınırları mı, ölümlülüğü mü?

Absürt tiyatronun Yunan temsilcisi Euripides Laskaridis, topluluğu Osmosis ile trajikomik bir üçlemenin parçası olarak yarattığı ve kendisinin de rol aldığı Titanlarda aklın henüz oluşmadığı metafizik bir âlemin kapılarını aralıyor. Tanımsız bir boşlukta cinsiyeti belirsiz bir kozmik varlık hafif hafif salıncakta sallanıyor. Her şeyin başlangıcının çok öncesinden beri orada ama bir yoldaşa ihtiyaç duyuyor. Bu evrende gülünç ile ciddi, önemli ile önemsiz, ışık ile karanlık sürekli yer değiştiriyor. 

Laskaridis’in “olağanüstü karakterlerin yaratıcısı”, “zamanı ve ortamı işleyen bir zanaatkâr” olarak övüldüğü, The Guardian’ın “beklenmedik derecede etkileyici” bulduğu Titanlar hakkında Le Devoir ise şöyle diyor: “Tür olarak eşi benzeri olmayan bu gösteri karşısında tiyatronun yaratıcı gücüyle ilk kez tanışan bir çocuğun duyduğu hayreti hissediyorsunuz.” 

Euripides Laskaridis mizah ve trajedi üzerine düşüncelerini şu sözlerle dile getiriyor: “Ben kendimce varoluşumuzu çok komik buluyorum. Kırılganlığımız, yalnızlığımız, gerçeklerle başa çıkmaktaki beceriksizliğimiz bence bir yanıyla yürekler acısı. Diğer yandan, olaydan soyutlanıp uzaktan baktığımda kendimi zorluklarla boğuşurken, çok büyük olduğunu sandığım bir şeyden dolayı üzülür veya kızarken görüyorum; oysa günün sonunda bu evrende o kadar küçüğüz ki, o kadar küçük bir zaman dilimini kaplıyoruz ki bu inanılmaz komik. Kendi kendimize şunu diyemiyoruz: ‘Sakin ol, çok yakında hepsi bitecek, hepimiz öleceğiz.’”

Festival biletleri satışta

25 Ekim – 26 Kasım tarihleri arasında, Işıl Kasapoğlu küratörlüğünde düzenlenecek 26. İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı tiyatro.iksv.org/tr/program adresinde.

Festival biletleri ise passo.com.tr, Passo perakende satış noktaları ve İKSV ana gişede satışta.

İstanbul Tiyatro Festivali’ni sosyal medyada takip etmek için: 

instagram.com/istanbultiyatrofestivali
twitter.com/tiyatrofest
facebook.com/istanbultiyatrofestivali
youtube.com/user/iksvistanbul
spotify.com/user/istanbulkultursanatvakfi

tiktok.com/iksv_istanbul
#istanbultiyatrofestivali
#tiyatroyerliyerinde

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku