2013 yılında kurulan Atlas Tiyatro Araştırmaları 10. sezonuna giriyor.
Atlas Tiyatro Araştırmaları’ndan 10. yıl ile ilgili olarak dergimize gelen açıklama şöyle:
” Artık 10 yaşına giriyoruz. Mutluyuz. 2013 yılında ilk heyecanlarımız olan ‘Yuva’ ve ‘Grete Samsa’yı İstanbul’da Şermola Performans ve SahneHal’de sergilerken uzun bir yolculuğun henüz ilk dakikalarındaydık. Neredeyse bütün alternatif tiyatroların yaşadığı kaygıları hissetmemize rağmen bugüne kadar herhangi kamu-özel kurumdan yardım almadan ayakta durmaya çalışarak 12 yetişkin ve 1 çocuk oyununu seyircimizle paylaştık. Bunların yanı sıra yurtiçinden ve yurtdışından gelen tiyatro eğitmenlerini ve oyunları ağırlayıp Türkiye’de tiyatro sanatına katkıda bulunmaya çalıştık. Popüler kaygılar gütmeyen, yalnızca istediği ve hayal ettiği tiyatroyu yapmak isteyen arkadaşlarımızla projeler ve anılar biriktirdik. Ve bu sene ‘Yabancı’ oyunumuzun yanı sıra yeni bir oyunumuzu ve atölyeleri siz değerli seyircilerimizle paylaşmaktan mutluluk duyacağız. Aşağıda geçtiğimiz sezon Mart ayında prömiyerini gerçekleştirdiğimiz ‘Yabancı’ oyunumuzun programını bulabilirsiniz.”
Atlas Tiyatro Araştırmaları Hakkında:
2013 yılında kurulmuştur. Konvansiyonel tiyatro eserlerinin dışında kendi metinlerini ve uyarlamalarını çağdaş yorumla sahne diline dönüştürmektedir. Bu konuda; performans, doğaçlama ve fiziksel oyunculuk tekniklerini oyuncunun kendi yaratımları ile uygulayıp sahne üzerine taşımak üzere çalışmalar yapmaktadır. Bunun dışında çeşitli atölyelerle ve akademik çalışmalarla Türkiye’de tiyatro sanatına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır
1 Mart 2022’de prömiyerini gerçekleştiren Albert Camus’nun aynı isimli romanından uyarlanan ‘Yabancı’ oyunu, Ekim ayı boyunca farklı sahnelerde seyircisiyle buluşacak.
Yabancı Oyunu Hakkında:
Bir ölüm haberi ile başlayan Albert Camus’nun yabancı romanı, insanın varoluşuna dair bir tartışmanın kapısını aralar. Mersault’nun ölüm ve ölüme karşılık yaşama içgüdüsü sıradan bir davranıştan başka bir şey değildir. Bu sıradanlık onun belleğinin kendi zamanının dışında var olmasına ve müphemliğe sürükler. Ve böylece Mersault’nun zamanda var olamayan belleği bölük, parçalı ve etrafındaki her şeye karşı ‘yabancı’ bir hâl alır.
‘Bugün annem öldü; ya da dün, bilmiyorum.’ Bir ölüm haberi ile başlayan Albert Camus’nun yabancı romanı, insanın varoluşuna dair bir tartışmanın kapısını aralar. Mersault’nun ölüm ve ölüme karşılık yaşama içgüdüsü sıradan bir davranıştan başka bir şey değildir. Bu sıradanlık onun belleğinin kendi zamanının dışında var olmasına ve müphemliğe sürükler. Ve böylece Mersault’nun zamanda var olamayan belleği bölük, parçalı ve etrafındaki her şeye karşı ‘yabancı’ bir hâl alır.
Oyunun Künyesi:
Çeviri: Ayça Sezen, Samih Tiryakioğlu ve Vedat Günyol çevirilerinden yararlanılarak tekrar yazılmıştır.
Uyarlayan – Yöneten: Sercan Özinan
Yönetmen Yardımcısı: Ömer Faruk Çiçek
Dramaturgi: Ece Çelikçapa Özinan
Dekor – Işık – Kostüm – Maske: Polat Canpolat
Hareket Tasarımı: Dicle Doğan
Afiş: Rabia Kip
Oyuncular: Abdurrahman Merallı Alper Çankaya Ender Sakallı Gülçin Yiğit Hasan Demirci Melih Efeçınar
Teşekkürler: BAU Konservatuvar, Deniz Telek, PAT Atölye
Oyun Programı: