İstanbul Okan Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü öğretim görevlileri, üniversite yönetiminin anti-demokratik bir tutumla aldığı konservatuvarı Hasanpaşa Kampüsü’nden Tuzla Kampüsü’ndeki sağlıksız binaya taşıma kararını protesto ederek bir açıklama yayımladı.
Öğretim üyeleri, “öğrencilerinin yanlarında olduklarını” vurguladıkları açıklamalarında, “2022-2023 akademik yılı özel yetenek giriş sınavlarından çekildiklerini” bildirdiler.
Açıklama şöyle:
Biz İstanbul Okan Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü öğretim görevlileri, Konservatuvarımızın kuruluşundan beri bünyesinde yer aldığı Hasanpaşa Kampüsü’nden Tuzla Kampüsü’ne taşınacağını, ani ve beklenmedik bir şekilde öğrendik. Bu karar 2022-2023 akademik yılı giriş sınavları hazırlığının son aşamasında, üniversite mütevelli heyeti başkanı tarafından, maalesef üniversitenin yetkili kurulları dahil hiç kimseye danışılmadan, sorulmadan tek taraflı olarak aceleyle uygulamaya koyulmuştur. Bu nedenle önceden planlanıp ilan edilmiş giriş sınavları bile ertelenmek zorunda kalınmıştır.
Eğitimin sağlıklı şekilde devamına ilişkin koşullar hiç düşünülmeden, ani ve plansız kampüs değişikliğinin yaratacağı çok boyutlu maddi ve manevi kayıplar görmezden gelinerek, zamanında ilgili taraflara tebliğ edilmeksizin, asgari iletişim gözetilmeden alınmış bu karar ve tüm iyi niyetli girişimlere rağmen kararın aceleyle uygulamaya koyulmuş olması, öğretim üyeleri ve öğrencilere hiçbir söz hakkı, tercih fırsatı, hareket alanı tanımamaktadır.
Hepimizde hayal kırıklığı yaratan, çok önemli ikinci bir karar da; Konservatuvar’a, Tuzla Kampüsü’nde tahsis edilen yerin, eksi ikinci katta, derslik yönetmeliğine uygun olmayan, ana işlevi binanın ısıtma, havalandırma ve benzeri sistemlerinin makine ve tesisatını barındırmak olan bir alan olmasıdır. Okul yönetimi tarafından uygun görülmüş bualanın gün ışığı ve temiz hava ile hiçbir bağlantısı yoktur, basık, nemli ve rutubetli yapısı, mevcut zeminin sakatlanmaya neden olabilecek sertliği, penceresiz ve açık hava sirkülasyonunun sağlanamayacak olması nedeniyle tiyatro eğitiminin temelini oluşturan yoğun fiziksel çalışmalara müsait değildir. Dolayısıyla tahsis edilen alanlar derslik yönetmeliğine uygun değildir. Konservatuvar eğitiminin yapılmasının mümkün olmadığı tarafımızca açıktır. Öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin uzun zaman geçireceği bilindiği halde, sağlık koşullarını tehdit eden bu alana zorunlu bırakılışımız nedeniyle çok üzgünüz.
Yıllardır çok kısıtlı olanaklara rağmen öğretim görevlileri ve öğrencilerin özverisiyle yaratılmış mekan ve eğitim ortamına ilişkin kazanımlarımızı hiçe sayan bu kayıtsızlığı üzülerek karşılıyoruz. Öğrencileri ve öğretim görevlilerini görmezden gelen ve en başta öğrencilerimizin haklarının fiili gaspı olan bu tutumu üniversite eğitiminin ruhuna ve gerçeklerine uygun bulmadığımızı yeniden vurguluyoruz. Çok sayıda genç öğrencinin geleceğini derinden etkileyen bu tür kararların, hiçbir eğitim kurumda sadece gelir gider hesabına dayandırılarak, aceleyle alınmaması gerektiğine inanıyoruz.
Bu inancımız nedeniyle yaptığımız tüm sözlü ve yazılı girişimlerimize ve çabalarımıza rağmen üniversite yönetiminden herhangi bir geri dönüş alamadık. Bizzat kendilerinin de bir “cinayet” olduğunu belirttikleri bu uygulamayı kabul etme zorunluluğundan başka bir çözüm önerilmedi.Aynı şekilde bu sürecin en büyük mağduru olan öğrencilerimizin tüm iyi niyetli girişimlerinin de maalesef karşılıksız kaldığını üzülerek belirtmek isteriz.
Hoca ve öğrenci kaybının yönetimce önemsenmediğine yönelik ifadelerin bir dil sürçmesi olduğunu düşünmek istiyoruz. Türkiye’de örnek olarak gösterilen kaliteli, incelikli ve bütüncül bir tiyatro eğitimi idealine yönelik çalışan bizler bir ekibiz. Adlarımızın bu ekip içinde bir arada yer alması, öğrencilerimize özenli, ödünsüz, zengin ve çağdaş bir tiyatro eğitimin vaadettiğimiz anlamına gelmektedir. Bu vaadimizi yerine getirmemizin mümkün olamayacağı koşullar altında, sağlıklı devam etmesi mümkün olmayan bir eğitim dönemi ve anlayışı için sınavlarda bulunmak aday öğrencileri de yanıltmak anlamına gelecektir.
Konservatuar tiyatro bölümünün mevcudiyeti için yıllar içinde elde edilmiş lokasyona, mekana ve eğitime dair kazanımlarımızı gözeten, gerekli, sağlıklı ve uygun koşullar yeniden oluşturulana ve öğretim görevlileri ile öğrencilerin sesini duyan bir iletişim kurulana değin seçici kurul olarak, diğer öğretim görevlisi arkadaşlarımızın da destekleriyle, 2022-2023 akademik yılı özel yetenek giriş sınavlarından çekiliyoruz. Üniversite yönetimine yazılı olarak da bildirmiş olduğumuz bu kararımız hakkında sınava girecek adaylara hiçbir bilgilendirme yapılmaması üzerine kararımızı kamuoyu ile de paylaşıyor ve çok geç olmadan bu ciddi hatadan dönülmesini, sınavlarımızı yapabilmeyi ve eğitime kaldığımız yerden devam edebilmeyi diliyoruz.
İstanbul Okan Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Giriş Sınavı Seçici Kurul Üyeleri ve Karara Destek Veren Öğretim Görevlileri:
Öğr. Gör. Derya Alabora
Öğr. Gör. Murat Karasu
Öğr. Gör. Naz Erayda
Öğr. Gör. Hasan Şahintürk
Öğr. Gör. Güneş Sayın
Öğr. Gör. Gülce Uğurlu
Prof. Dr. Nami Başer
Öğr. Gör. Levent Dönmez
Öğr. Gör. Mine Çerçi
Öğr. Gör. Mustafa Kaplan
Öğr. Gör. Erkan Uyanıksoy
Öğr. Gör. Erdinç Anaz
Öğr. Gör. Emre Yıldızlar
Öğr. Gör. Deniz Özmen
Öğr. Gör. Ayşe Draz
Öğr. Gör. Levent Kurumlu
Öğr. Gör. Barbara Shirley
Öğr. Gör. Korhan Karabal
Öğr. Gör. Mahir Namur
Öğr. Gör. Hilal Sibel Pekel
Öğr. Gör. Özgün Akaçça
Öğr. Gör. Süleyman Sucuoğlu