Kalabalık Duası oyunu ‘İnsanın alnındaki sır nedir?’ sorunun peşinden seyirciyi İstanbul’da gezdiriyor. Oyun yazarı Çıkıntıoğlu, “Arama ve peşine düşme durumuyla birlikte oyunun anlatıcı karakteri şekillendi” diyor.
Birgün gazetesinden Serpil Çakar’ın haberini okurlarımızla paylaşıyoruz:
İnceliklerle döşenmiş bir metin, muhteşem buluşlarla canlandırılmış bir yönetmenlik ve oyuncunun yaratıcı gücünü, performansını ve kuvvetini bir arada izlemenin doyumunu yaşatıyor ‘Kalabalık Duası’. Direklerarası Seyirci Ödülleri-En İyi Oyun Yazarı ve Savaş Dinçel Tiyatro Ödüllerinde En İyi Oyun ve En İyi Yönetmen ödüllerini alan oyun bu sezonun en iyi oyunlarının başında geliyor.
‘Kaos mu, nizam mı’ sorusunun eşlik eden oyun hakkında konuşmak için oyunun yazarı Volkan Çıkıntoğlu, yönetmeni Güray Dinçol ve oyuncusu Tolga İskit ile bir araya geldik.
Oyun ‘bekleme’ ile başlayıp, ‘arama, peşine düşme’ ile devam etti. Oyun fikri nasıl ortaya çıktı? Ne kadar sürede yazdınız?
Volkan Çıkıntoğlu: İstanbul üzerine tek kişilik bir hikâye kurma maksadıyla yola çıkmıştım. Notlarımı, kafamdaki hikâyeleri ve imgeleri birleştirecek bir tema arıyordum. Beklemek, bu açıdan beni çok heyecanlandırdı.
Neden?
V.Ç.: Çünkü beklemek hem çok doğulu hem de çok batılı bir kavram. Çok kişisel bir yerden, yarattığı paradoksu seviyorum. Hem varoluşsal açıdan beklemek zorunluluğu gibi bir kriz var hem de madem zorundayız bari bir şeyler yapalım diye devamlı bir hareket halimiz var. Arama ve peşine düşme durumuyla birlikte oyunun anlatıcı karakteri böyle şekillendi.
Oyun kısaca neyi mesele etmekte?
V.Ç: Bu şehirle ilişkisini -burada şehri geniş anlamda hayat, birlikte yaşadığı toplum ve ya kendisinin bir iz düşümü olarak kabul edebilirsiniz- bir türlü oturtamamış bir anlatıcının, bununla baş etme yollarını dinliyoruz. Bu, tabi ki, çoğul bir ses olarak; şehirle ilgili birçok anekdotun, fantezinin, imgenin araya karışması demek oluyor.
Kalabalık Duasında sizi yönetmen ve oyuncu olarak sizi cezbeden şey ne oldu?
Güray Dinçol: Yönetmen olarak metinde beni cezbeden Volkan’ın çok sevdiğim dili, mizahı, yazarken hayatı kavrayış ve tanımlama şeklinin yanında sahneleme adına hiçbir veri sunmayışı oldu. Okuduğunuzda bir tiyatro eseri gibi görünmeyen ama sahnelemek için sonsuz ihtimal barındıran bir açıklık ve özgürlük vardı. Bu da bir yönetmen için edebi bir fanteziyi ete kemiğe büründürmek için heyecan verici bir fırsat.
Tolga İskit: Doğrusal bir hikâyeye yaslanmadan oyun anında oyuncuyu tutan temel şey ne olabilir fikri beni çok etkiledi. Metnin insan hayatının eylemle olan ilişkisine odaklanması heyecanlandırdı. Tabii Volkan’ın edebiyatının gücüne kapılmamak elde değil, umarım her oyuncunun başına gelir. Onun yanı sıra Clownesk bir üslupla çalışmak çok istiyordum. Güray’ın tekniğe hâkimiyeti oyuncuya müthiş güven veriyor. Yüzde yüz teslimiyetle çalıştım. Bu oyuncu için bir nimet.
İnanılmaz bir oyunculuk performansı. Bir saniye bile enerjiniz düşmeden oynadınız. Bu enerjinin kaynağı nedir?
T.İ.: Çok teşekkür ederim. Enerjinin temel kaynağı anlatma isteği. Anlatma eyleminin kendisiyle karakterin arasında çok güçlü bir bağ var. Karakterin kurucu unsuru diyebiliriz. Bütün hikâyelerden bağımsız bir anlatma isteğinden bahsediyorum. Hikâyeler tamamlanmasa bile anlatma anında birlikte olunabilir, karakter biraz bu mucizeye tutunuyor. Ben de oyuncu olarak sahip olduğum maharetleri karakterin bu güçlü isteğinin hizmetine sunuyorum.
Yeni projelerinizden bahseder misiniz?
G.D.: 2022-2023 sezonunda Gülriz Sururi-Engin Cezzar tiyatro teşvik ödülü desteğiyle Haberci adlı yeni projemizi sahneye taşıyacağız. Zamana yayarak, telaşsız ve uzun bir prova süreciyle çalışmayı seviyoruz. Şatonun Altında ve Kalabalık Duası oyunlarımız sahnelenmeye devam edecek. Oyunculukta İhtimaller serimizi de sürdüreceğiz.
Sizce insanın alnındaki sır nedir?
V.Ç.: Buna benim bir cevabım var ama burada söyleyip indirgemek istemiyorum. Ama seyircinin cevabını çok merak ediyorum. Oyunu izleyenler bu konudaki fikirlerini paylaşırlarsa bizimle çok sevinirim mesela.
Oyun tarihleri şöyle:
12 Haziran Pazar: Boa Sahne 20.30
15 Haziran Çarşamba: Alan Kadıköy 20.30
Kaynak: https://www.birgun.net/haber/insanin-alnindaki-sirrin-pesinde-391211