İzmir Foça’nın Kocamehmetler köyünde kurulan Sanat Tarlası’nda oyunlar sahnelenmeye devam ediyor. Bu ay yeni oyun “Duygu Çıkmazları” tiyatroseverlerle buluştu.
Tiyatro Çat-lak tarafından Foça’nın Kocamehmetler köyünde kurulan Sanat Tarlası’nda oyunlar sahnelenmeye devam ediyor. Tiyatro Çat-lak bu ay yeni oyunları “Duygu Çıkmazları”nı tiyatroseverlerle buluşturdu.
Sanat Tarlası’na giderken, sağınızda solunuzda sürülmüş tarlalar sizi karşılıyor. Uzaktan zeytin ağaçlarının kapattığı Sanat Tarlası’nın en özel bölümünü tabii ki tiyatro sahnesi oluşturuyor. Sahne önünde biten öbek öbek papatyalar bulunuyor.
Sanat Tarlası’nda kulis, fuaye, dekorlar ve koltuk bulunmuyor. Ayrıca seyircilerin bir kısmı portatif oturaklarını getirirken, paletlerden yapılmış derme çatma koltuklar izleyicileri hiç mi hiç rahatsız etmiyor.
DUYGU ÇIKMAZLARI OYUNU
Sanat Tarlası’ndaki son oyunun hazırlıkları hızla devam ederken, Kocamehmetler köyünün sakinleri, İzmir’den, Foça’nın değişik mahallelerinden gelen izleyicilerin arasındaki yerlerini alıyor. “Duygu Çıkmazları” oyunu, 12 oyuncunun kolajlama yöntemiyle sahneye koydukları 12 farklı yaşam kesitinden oluşuyor.
Son kursiyerlerinin sergiledikleri oyun sırasında, oyuncunun “Dizlerim çok ağrıyor” repliğine karşılık arka sıradaki köylü kadının “Benim de çok ağrıyor” sesi sahneye yansıyor. Kursiyer dediğime bakmayın, bütün oyuncular oyunda adeta büyüyor. Oyundaki siyasal hicivler ise seyirciyi oyundan günümüze taşırken gülüşmelerin kaynağı oluyor.
TİYATROYA ADANMIŞ BİR HAYAT
Tiyatro Çat-lak’ın ve Sanat Tarlası’nın Kurucusu ve Oyun Yönetmeni Seda Yelbuğa, 14 yaşından beri kendini tiyatroya ve sanata adamış bir sanatçı. Tiyatro Çat-lak’ta her ay bir oyunu yöneten ya da sahne alan Yelbuğa, farklı mesleklerden birçok emekçiye ilk kez sahneye “merhaba” deme fırsatını sağlamış. Tiyatro Çat-lak oyuncuları aynı zamanda sokak tiyatrosu da yapıyor.Toplumsal her sorunu kendilerine dert edinen Tiyatro Çat-lak’ın, Karşıyaka’da izleyiciyle buluştukları bir de oda tiyatroları var. “Duygu Çıkmazları”ndan önce, “Tütünün Zararları”, “Kağıtsız Gemiler”, “Hatmi Çiçeği”, “Hayyam”ı sahneye koyan Tiyatro Çat-lak’ın Kurucusu Yelbuğa için tiyatro bir yaşam halini almış.
Kaynak: https://www.evrensel.net/haber/462646/sanat-tarlasinda-tiyatro-keyfi