“Nihal Türksever Erten’in Hikayesi”

Uğur Ozan Özen

1980’li yılların ikinci yarısı.

Altıparmak Mahallesi’ndeki bir evde iki küçük kız vardır. Büyük olanının adı Nilgün, küçüğünün adı Nihal’dir. Bir gün Nilgün, kız kardeşi Nihal ile röportaj yapar. Bu röportaj kasete kaydedilir. Nilgün kardeşine kim olduğunu sorar. Nihal ise şu cevabı verir, “Tiyatro oyuncusuyum, kendi tiyatrom var.”

Nihal Türksever Erten’in hem baba hem de anne tarafı Arnavut’tur. Aileler 1950’li yılların başlarında bugün Kosova’ya bağlı olan Gilan şehrinden Bursa’ya göç etmiştir. 

Nihal Türksever Altıparmak İlkokulu’nda

Nihal Türksever Erten 11 Eylül 1979’da Tayakadın Mahallesi’nde doğmuştur. Altıparmak İlkokulu’nda (1986-1991), Atatürk Lisesi’nde ortaokul (1991-1994) ve Cumhuriyet Lisesi’nde (1994-1997) eğitim görür.  

Aile 1984 yılına Tayakadın Mahallesi’nden Altıparmak Mahallesi’ne taşınır. Bu nedenle Nihal Türksever Erten mahalledeki ilkokula gider. İlkokuldayken sesi gür ve güzel olduğu için törenlerde şiir okur. Tiyatroyla tanışması ise ilkokul üçüncü sınıfta olur. Bursa Devlet Tiyatrosu’nun 1988-1989 sezonunda sahnelemeye başladığı Oktay Arayıcı’nın yazdığı Rumuz Goncagül oyununa annesi, babası ve kız kardeşiyle birlikte gider. Oyunu hafızasına kazır. Feyha Çelenk’i oyunda İnsaf rolünde seyreder. On sene sonra ikisinin yolu kesişecek ve bir daha hiç ayrılmayacaklar.  

Erol Keskin’in dersinde.

Liseye giderken sosyal bir gençtir. Tiyatroya gidip birçok oyun seyreder. Konserlerin hiçbirini kaçırmaz. Ortaokuldan beri sanata ilgisi vardır. 1996-1998 yılları arasında gitar dersi alır. Gitar hocasıyla anlaşamayınca dersi yarım bırakır. Bu anlaşmazlık onun tiyatroyla ilgilenmesine neden olur.

Bursa’nın vazgeçilmez kültür mekânı olan Tayyare Sineması restore edildikten sonra 1995 yılında kültür merkezi olarak açılmıştır. Aynı yıl Feyha Çelenk’in öncülüğünde BKSTV Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu kurulur. Nihal Türksever Erten kültür merkezinin kafesinde arkadaşı Ali İhsan Uras çalışmaktadır. 1998 yılında arkadaşı ona BKSTV Tiyatrosu’nda bahseder ve “Sen çok yeteneklisin, seni tiyatrodakilerle tanıştırayım mı?” diye sorar. Bu söz hayatını değiştirir. 

Erol Keskin’in dersinde

Nihal Türksever Erten’in görüşeceği kişiler Feyha Çelenk ve Sönmez Atasoy’dur. Aynı günlerde Sönmez Atasoy’un yöneteceği Temaşai Ramazan adlı ortaoyunu için oyuncu aranmaktadır. Görüşmeye gider. Sönmez Atasoy teksti verip okumasını ister. Nihal Türksever Erten iki gün sonra aranarak “Ortaoyununun provası başlıyor” denir. Ortaoyunu 1998 yılının Kasım ayında Ramazan Şenlikleri kapsamında sahnelenir. Sönmez Atasoy “Sen yeteneklisin, devam et.  Konservatuvara gitmelisin” der. 

2000 yılında konservatuvar sınavlarına girmeye karar verir. Bir yıl boyunca Bursa Devlet Tiyatrosu oyuncusu Melike Ergüzen’den, sınava girmeden önce Feyha Çelenk’ten ders alır. Sınav için üç parça hazırlar: Arzu Tramvayı’ndan Blanche Dubois; Hastalık Hastası’ndan Toinette, Sırça Kümes’ten Laura rollerini, şiir olarak Orhan Veli’den Anlatamıyorum ve şarkı olarak ise Zülfü Livaneli’den Karlı Kayın Ormanı’nı hazırlar. Önce Bilkent Üniversitesi’nin oyunculuk sınavına girer. İlk aşamayı geçmesine rağmen ikinci aşamadaki sınava girmez.

Üniversitede oyunculuk dersinde Nihal Türksever, Sumru Yavrucuk, Nilgun Türksever

Ardından Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Oyunculuk Ana Sanat Dalının sınavlarına girer. Sınavda yalnız değildir. Nihal Türksever’in sıra numarası 15, ablası Nilgün’ün 16’dır. Sınav yedi aşamadan oluşur ve üç gün sürer. Sınav jürisinde Uğur Polat, Ali Düşenkalkar, Ergin Orbey, Erol Keskin, Cihan Yöntem, Mustafa Sekmen, Baykal Saran, Levent Dönmez vardır. İkisi birden sınavı kazanır. 2005 yılında mezun olurlar. 

BKST Vakfı Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu 2006 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu adını alır. Şehrin ikinci ödenekli tiyatrosudur. Sanat Yönetmeni Feyha Çelenk’tir. İki kardeş tiyatronun kadrosuna katılır.  

Nihal Türksever, Müge Açıkdüşünenler, Feyha Çelenk, Nilgün Türksever, Ebru Ergüç

Nihal Türksever Erten Eskişehir’den Bursa’ya dönünce rol aldığı ilk oyun Rumuz Goncagül’dür. Oyun Bursa Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenirken Feyha Çelenk İnsaf rolündeydi. Şehir Tiyatrosu’nda sahnelenen oyunun yönetmenidir. Nihal Türksever ise Gülsün rolündedir. İlkokuldayken hafızasına kazıdığı oyun konservatuvardan mezun olduktan sonra rol aldığı ilk oyun olur.  

Onu 2006-2020 yılları arasında birçok oyunda seyrettim. Ancak 2008-2009 sezonunda sahnelenen Deli İbrahim oyununda Kösem Sultan rolündeki performansını hâlâ unutamıyorum. 

Bursa Şehir Tiyatrosu’nun 2010-2011 sezonunda sahnelediği Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın yazdığı Kaynanam Nasıl Kudurdu? oyununda hizmetçi rolünde XI. Direklerarası Seyircileri Ödülleri’nde En İyi Komedi Kadın Oyuncusu ödülünü kazanmıştır. 

UĞUR OZAN ÖZEN

 

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku