“Yüzyılın Evi” NFT Oldu!

editor
1,7K Okunma

Yazar, yönetmen ve oyuncu Yeşim Özsoy’un The Times ve Guardian gibi önemli gazetelerin seçkilerinde yer alan yarı otobiyografik oyunu Yüz Yılın Evi, NFT (Non Fungible Token) oldu. Oyunun NFT’sini müzisyen ve dijital sanatçı Cem Başak oluşturdu. Böylece Türkiyede ilk kez bir tiyatro oyununun NFT’si yaratıldı.

YÜZ YILIN EVİ NFT’Sİ İÇİN: https://drive.google.com/drive/folders/1KcF_IOTxvk_zriZA-bJhuwdSMXKP8uDj?usp=sharing 

Berlin-İstanbul-Zürih prömiyerlerinden sonra Edinburgh Fringe Festivali’ndeki performansıyla The Times ve Guardian gibi önemli gazetelerin seçkilerinde yer alan Yüz Yılın Evi, yazar, yönetmen ve oyuncu Yeşim Özsoy’un 1919 doğumlu anneannesi Turan Necdet Özcan’ın kişisel geçmişinden yola çıkıyor ve bir konağın yıkım hikayesine odaklanıyor.  1 Mart Salı (yarın) akşamı saat 20.30da ENKA Oditoryumu’nda İstanbul seyircisiyle buluşmaya hazırlanan, sahnede video ve müzik eşliğinde icra edilen oyunun NFT’si, Yeşim Özsoy Koleksiyonu kapsamında opensea.io platformunda yer alıyor. Müzisyen ve dijital sanatçı Cem Başak oluşturduğu Yüz Yılın Evi NFT’si Türkiyede ilk kez bir tiyatro oyunundan üretilmiş NFT olma özelliğini taşıyor. Özsoy, hazırlanan NFT için şunları söyledi: “Oyunla kişisel olarak kurduğum bağı da düşününce oyun aracılığıyla kurduğum geçmişle olan bağımı gelecekle mühürlemek istedim. Bu anlamda bana göre yarattığımız NFT yoluyla geleceğe doğru bir nevi dijital imza attık ve geçmişi gelecekle bağladık.

OSMANLIDAN CUMHURİYETE GEÇİŞİN TARİHSEL VE KİŞİSEL ÖYKÜSÜ

Yüz Yılın Evi, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişteki tarihsel geçmişimizi, son Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamit’in Hazine Kahyası İbrahim Ethem Efendi’nin yazlık konağı ve yıkımı üzerinden değerlendiriyor. Oyunun yazarı, oyuncusu ve yaratıcısı Yeşim Özsoy’un kendi geçmişini, 1919 doğumlu anneannesi Turan Necdet Özcan’ın hikayesi üzerinden yeniden kurguladığı yarı otobiyografik oyunda gerçek ile kurgu iç içe. Oyun, İbrahim Ethem Efendi Konağı’nın kişisel ve tarihsel yolculuğunda müzik-video-hikaye anlatımıyla bütünsel olmayan, tek olmayan bir tarih kurgusuna işaret ediyor. Aynı şekilde oyunun anlatımında da çoklu medya kullanımı yer alıyor. Geleneksel tiyatromuzun temel taşlarından biri olan Meddah geleneğindeki hikaye anlatımında olduğu gibi konakta yaşayan kadınlar, eşyalar, anlatılan kişiler, mekanlar, hayvanlar, şeylerin hepsi, birinci tekil şahıstan yani kendi ağızlarından özgün hikayelerini Özsoy’un oyunculuğu aracılığıyla anlatıyorlar.

Künye

Yapım: GalataPerform
Metin ve Konsept: Yeşim Özsoy, Ferdi Çetin
Yöneten ve Oynayan: Yeşim Özsoy
Dramaturji: Ferdi Çetin
Video ve Film Tasarımı: Melisa Önel
Müzik ve Ses Tasarımı: Kıvanç Sarıkuş
Işık Tasarımı ve Teknik Koordinatör: Ayşe Ayter
Koreografi: Tuğçe Tuna
Proje Asistanı: Nilay Yerebasmaz
Ses ve Işık Kontrol: Hasan Hakan Yılmaz
Belgesel Video Katılımcıları: Yeşim Özsoy, Turan Necdet Özcan
Konak Video Performansçıları: Elif Ongan Tekçe, Sanem Öge, Emir Politi, Yaman Ceri
Görüntü Yönetmeni: Arda Yıldıran
Kamera Asistanları: Hasan Öztaş, Uğurcan Tüzel
Dublaj Sanatçıları: Katayoun Momtaheni, Karin Ataoğlu, Nükhet Akkaya, Elif Ongan Tekçe, Enginay Gültekin, Ayşe Lebriz Berkem, Yeşim Özsoy

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku