Elektrik zamları özel tiyatroları da vurdu. İstanbul’da bulunan Oyun Atölyesi adlı özel tiyatroya 56 bin TL, Moda Sahnesi’ne ise 20 bin TL elektrik faturası geldi. Moda Sahnesi sanat yönetmeni Kemal Aydoğan, “Bilet fiyatları geçtiğimiz sezona göre 3-4 katına çıkacak” dedi.
Elektrik faturalarında yaşanan yüksek artış pandemi döneminde aylarca kapalı kalmış olan özel tiyatroları da etkiledi. Moda Sahnesi, son gelen fatura ile birlikte günlük salon maliyetlerinin 500 TL arttığını belirtirken, Oyun Atölyesi yöneticileri ise “yapılan zamların kepazelik olduğunu” ifade etti.
‘ÖZEL TİYATROLARA BAHAR GÜZEL GELMEYECEK’
Moda Sahnesi sanat yönetmeni Kemal Aydoğan, geçtiğimiz ay 7 bin TL gelen faturalarının bu ay 20 bin 61 TL’ye yükselerek üç katına çıktığını söyledi. Aydoğan, elektrik bedellerinin günlük 230 TL’den 670 TL’ye yükseldiğini belirtti. Diğer gider kalemleri için de zaten devlet desteği alamadıklarını anlatan Aydoğan, sözlerine şöyle devam etti:
“Moda sahnesi 2021-2022 tiyatro sezonunda resmi açıklamaya göre devlet desteği yönetmeliğinin 8. maddesinin hükümlerini yerine getirmediği, gayrı resmi açıklamaya göre ise Türk örf ve adetlerine uymadığı için destek verilmedi. Nitelikli işler yapan bağımsız tiyatroların ayakta kalması çok zor görünüyor. Bahar güzel gelmeyecek özel tiyatrolar için.”
‘BİLET FİYATLARI 3-4 KATINA ÇIKTI’
Türk lirasının değer kaybetmesi ve art arda gelen zamlardan dolayı bilet fiyatlarının geçen yıla göre iki kat arttığını belirten Aydoğan, “Bu en düşük hali. Bilet fiyatları geçtiğimiz sezona göre 3-4 katına çıkacak. Bu da parası olan seyirciyle olmayanı ya da az olanı ayırma işine dönüşecek. Yani her şey sınıfsallaşacak. Tiyatronun seyircisi ile arası açılacak. Her şey parayla ölçülecek. Sanatsal zevk de sınıfsallaşacak” dedi.
‘YAPILAN ZAMLAR KEPAZELİK’
Haluk Bilginer’in kurucusu olduğu ve halen sahne aldığı Oyun Atölyesi’nin yetkilileri ise konu hakkında şu ifadeleri kaydett:
“Mesele sadece elektrik faturası ile ilgili değil. Elektriğe, doğal gaza, benzine yapılan zamlar kepazelik. Bunu bir kenara bırakalım. Biz devletin anayasal görevi olan sanatı destekleme gerekliliğinden bahsetmeliyiz. Özel tiyatroların sürdürülebilir olması için onlara ticarethane muamelesi yapılmaması, gelir vergisi indirimi, KDV sıfırlama, elektrik, su, doğal gaz gibi hizmetlerde indirim sağlanması gerekir. Aksi halde özel tiyatrolar ayakta kalacak gücü bulamayacakları için teker teker yok olacaklardır.”