Beyaz Baston Haftasında Görme Engelli Öğrenciler Levent Üzümcü İle Buluştular

editor
1,5K Okunma

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları’nın sahnelediği Rüstemoğlu Cemal’in Tuhaf Hikâyesi adlı oyunu İBB Engelliler Müdürlüğü Bayrampaşa Özgem Görme Engelliler Birimi’nde beyaz baston eğitimi alan öğrenciler izlediler. 

Bayrampaşa Özgem Görme Engelliler Birimi’nde Beyaz Baston eğitimi alan doğuştan ve sonradan görme yetisini kaybeden öğrenciler, Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası vesilesiyle 8 Ocak 2022 Cumartesi günü Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde sahnelenen Rüstemoğlu Cemal’in Tuhaf Hikâyesi adlı oyunu izlediler. 

Çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu, farklı yaş gruplarından görme engelli seyirciler oyun öncesinde Rüstemoğlu Cemal’in Tuhaf Hikâyesi’nde rol alan Levent Üzümcü’yle tanışıp tiyatro üzerine, sanatçının mesleki ve yaşamsal tecrübesine dair sohbet ettiler. 

Oyunu izlerken çok keyif aldıklarını, oyunun içine rahatlıkla girebildiklerini dile getiren görme engelli öğrenciler, İBB Şehir Tiyatroları’nın beğeniyle izlenen oyunu Rüstemoğlu Cemal’in Tuhaf Hikâyesi’nde tiyatro salonlarıyla tanışmanın heyecanını yaşadılar.

Dünya Engelliler Günü’ne Özel İBB Şehir Tiyatroları’nın Oyunları Sesli Betimlendi

İBB Şehir Tiyatroları, oyunlarını engelliler için daha ulaşılabilir hale getirmek için repertuvarındaki 4 yeni oyununun sesli betimlenmiş kaydını İBB Sesli Kütüphane’ye kazandırdı.

İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’nün desteği ve Sesli Betimleme Derneği’nin işbirliğiyle sesli betimlemesi yapılan eserler görme engelli vatandaşlarımızın erişimine açıldı.

Kapsayıcı ve erişilebilir bir kültür sanat alanı yaratmayı hedefleyen İBB Şehir Tiyatroları, Rüstemoğlu Cemal’in Tuhaf Hikâyesi, Hayat Der Gülümserim, Kısraklı Kadın ve Rüya oyunlarının İBB Sesli Kütüphane’ye kazandırılmasını sağladı.

7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası

Toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl dünyada 7-14 Ocak tarihleri arası Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası olarak anılmaktadır.

Beyaz Baston, 1921 yılında Londra’da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısı, dış dünyanın kendisini fark etmesi ve dikkat çekmesi için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmaya başlar. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931′de Fransız Görme Engelliler Örgütü, görme engellilerin bastonlarının beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Ve bu simgeyle beraber dünyada her yıl Ocak ayının ikinci haftası olan 7-14 Ocak tarihleri “Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası”  olarak kabul edilerek resmi ve sivil çeşitli kuruluşlar yaptıkları etkinliklerle göz sağlığının önemini vurgulamakta, görme özürlü kişilerin bu durumdan kaynaklanan sorunlarına çözüm yolları araştırılmaktadır.

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku