İstanbul Devlet Tiyatrosunda bu haftanın oyunları: Anna Karenina (Ankara Devlet Tiyatrosu Yapımı), Her Şey Yolundaymış Gibi, Bir Picasso, Gazâle (Uzun Gece), Alyoşa, Gün Eksilmesin Penceremden (Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Yapımı), Sanki Hiçbir Şey Olmamış Gibi (Okuma Tiyatrosu) ile çocuk oyunu Suşa İle Kiki (Yer İle Gök Arasında).
Anna Karenina, Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda
19. yüzyıl Rusya’sında aristokrasi varlığını sürdürmekte, toplum yazısız kurallarını birer anayasa gibi bireylerin ceplerine sokmaktadır. Hayatın tesadüfle var olan gerçekliği ise toplumsal kurallarla onulmaz bir savaş içindedir.
Anna Karenina, Kont Vronski’yi ilk kez bir tren garında görür. Kont Vronski de Anna’yı… Toplumun kurallarının sorgulanacağı, zaman zaman da toplumun kurallarının bireyi sorgulayacağı o büyük hikâye bir tren garında böylece başlar…
Yazan: Lev Tolstoy
Oyunlaştıran: Helen Edmundson
Çeviren: Cevat Çapan
Yöneten: İpek Atagün Gezener
Koreografi & Eğitmen: Aslı Güneş Sümer
Dekor & Işık Tasarımı: Kerem Çetinel
Kostüm Tasarımı: Esra Selah
Müzik: Ekin Eti
Makyaj Tasarım Ve Uygulama: Dr. Yeşim Arsoy Baltacıoğlu
Dramaturg: Onur Erbilen
Anna Karenina oyunu 15-16 ve 18 Aralık tarihlerinde Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda izlenebilir.
Not: Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda sahnelenecek oyunların bilet ücretleri ve bilet satışı hakkında detaylı bilgi için: www.akmistanbul.gov.tr / bilgi@akmistanbul.gov.tr
Her Şey Yolundaymış Gibi, Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salonda
Amerikalı yazar Neil LaBute’un modern zaman ikili ilişkileri üzerine çarpıcı yaklaşımlarla kaleme aldığı Karmakarışık, Ölüler Diyarı ve Bir Mutluluk Anı adlı üç kısa oyunundan oluşan Her Şey Yolundaymış Gibi, karmaşık insan ruhunun ikili ilişkilere yansımalarını gözler önüne seriyor.
Yazan: Neil LaBute
Çeviren: Ekin Tunçay Turan
Yöneten: Dilek Güven
Dekor & Kostüm Tasarımı: Dilek Kaplan
Işık Tasarımı: Yüksel Aymaz
Müzik: Emin Serdar Kurutçu
Koreografi: Tuğba Özkul
Dramaturg: Günay Ertekin
Her Şey Yolundaymış Gibi, 16-17 Aralık tarihlerinde Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salonda izlenebilir.
Not: Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salon’da sahnelenecek oyunların bilet ücretleri ve bilet satışı hakkında detaylı bilgi için: www.akmistanbul.gov.tr / bilgi@akmistanbul.gov.tr
Bir Picasso, Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede
Nazi işgali altındaki Fransa’da yaşayan ressam Pablo Picasso ile dönemin Almanya kültür bakanlığı sorumlusu olan Bayan Fischer arasında geçen sorgulamaları, çatışmaları ve hesaplaşmaları anlatan oyunda Ahmet Burak Bacınoğlu ve Sinem Şahin Budak rol alıyor.
Yazan: Jeffrey Hatcher
Çeviren: Şükran Yücel
Yöneten: Turan Günay
Dekor Tasarımı: Behlüldane Tor
Kostüm Tasarımı: Mihriban Oran
Işık Tasarımı: Yüksel Aymaz
Bir Picasso, 14-18 Aralık tarihleri arasında Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede izlenebilir.
Gazâle (Uzun Gece), Üsküdar Tekel Sahnesinde
1826 Ağustos’unda Sultan II. Mahmud’un İstanbul’u top ateşine tuttuğu gecelerden birinde Üsküdar Salacak’taki Kethüdazade Arif Efendi’nin tekkesine uğrayan Saray Müezzini İsmail Dede Efendi yanında sürgüne gönderilen Keçecizade İzzet Molla’yı da getirmiştir. Mülazım Efendi ise yıllar önce kaybettiği karısı hakkında bir şey bulabilmek umuduyla aralarına katılır. İstanbul’daki yağma ve top ateşlerinin arasından Anadolu’ya geçmeye çalışan Celep Ağa ise güvenli bir gece geçirebilmek umuduyla tekkeye sığınır. Gece ilerlerken Kethüdazade Arif Efendi’den keramet göstermesi beklenir. Israrlar üzerine Kethüdazade Arif Efendi herkesi içinden çıkılması zor bir satranç oyununa davet eder. Tek bir şartı vardır; şah çekilen aşkını ve kaderini dosdoğru anlatırsa keramet gösterecektir. Sabahın ilk ışıklarına kadar hikayelerini anlattıkları dost meclisinde ölümü ve aşkı sorgularken kaderlerinin tek bir noktada düğümleneceğinden habersizdirler…
Yazan: İskender Pala
Yöneten: Hidayet Erdinç
Dekor Tasarımı: Suzan Tunca
Kostüm Tasarımı: Özge Akarsu
Işık Tasarımı: Yakup Çartık
Müzik: Fırat Akarcalı
Koreografi: Murat Turhan
Gazâle (Uzun Gece), 14-17 Aralık tarihleri arasında Üsküdar Tekel Sahnesinde izlenebilir.
Alyoşa, Garibaldi Sahnesinde
Alyoşa ressam, gravür ve grafik sanatçısı Aliye Berger’in yaşamına tanıklık, yaratıcı ve efsanevi kişiliğine saygı duruşu niteliğinde bir oyun. Alyoşa rolüne Seray Gözler hayat veriyor.
Yazan: Hayati Çitaklar
Yöneten: Ahmet Mark Somers
Süpervizör: Kubilay Karslıoğlu
Yardımcı Yönetmen: Seray Gözler
Dekor Tasarımı: Behlüldane Tor
Kostüm Tasarımı: Medina Yavuz Almaç
Işık Tasarımı: Akın Yılmaz
Müzik: Fırat Akarcalı
Dijital Animasyon Tasarım ve Uygulama: Şirin Dağtekin Yenen, Erkan Cerit
Alyoşa, 16-17-18 Aralık tarihlerinde Garibaldi Sahnesinde izlenebilir.
Sanki Hiçbir Şey Olmamış Gibi (Okuma Tiyatrosu), Garibaldi Sahnesinde
Yıllardır birbirinden ayrı, farklı şehirlerde yaşayan dört kız kardeş, Alzheimer hastası annelerinin ölümüyle, çocukluklarını geçirdikleri evde bir araya gelir. Yıllar ve mesafeler onları birbirine gezegenler kadar uzak bırakıp, köksüz, savunmasız ve mutsuz kılmıştır. Miras paylaşımı için birlikte geçirmek zorunda kaldıkları kısacık zamanda yaşadıkları çözülmelerle, dört kız kardeş hayata, birbirlerine ve kendilerine dair birçok duyguyu keşfeder. Çünkü aile, bölük pörçük anılarla ardımızda bıraktığımız bir yuvadan daha fazlasıdır aslında…
Aile ilişkileri, bellek, iletişimsizlik, geleceksizlik, kadın-erkek ilişkileri, aidiyet sorunları gibi güncel temaları ele alan oyun, hepimize tanıdık bir yerden sesleniyor…
Yazan: Günay Ertekin
Yöneten: Eylem Yıldız
Dramaturg: Günay Ertekin
Sanki Hiçbir Şey Olmamış Gibi 19 Aralık Pazar günü Garibaldi Sahnesinde izlenebilir.
Gün Eksilmesin Penceremden (Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Yapımı), Zeytinburnu Sahnesinde ve Sancaktepe Sahnesinde
Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğumundan Viyana’da öldüğü güne kadar kendi yazdığı anılardan ve şiirlerden oluşan yaşam serüveni; aşkları, arkadaşları, sevdikleri, yakınları, gittiği okullar, ülkeler, şehirler, hayal kırıklıkları, sevinçleri, üzüntüleri… Kısacası onu şair yapan yaşam hikâyesi biyografi ve şiirleri ile tiyatro sahnesinde yeniden hayat buluyor.
Yazan: Cahit Sıtkı Tarancı
Oyunlaştıran: Engin Yüksel
Rejisör: Mustafa Turan
Dekor ve Kostüm Tasarımı: Dilek Kaplan
Işık Tasarımı: İzzettin Biçer
Müzik: Fırat Akarcalı
Görsel Tasarım: Acar Çakmakçılar
Gün Eksilmesin Penceremden, 16-17 Aralık tarihlerinde Zeytinburnu Sahnesinde, 18-19 Aralık tarihlerinde Sancaktepe Sahnesinde izlenebilir.
Suşa ile Kiki (Yer ile Gök Arasında) – Çocuk Oyunu, Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salonda
Sevgiyi, kabul etmeyi ve hayatın bir yolculuk olduğunu yavru kaplumbağa Suşa ile küçük kuş Kiki’nin dostluğu üzerinden anlatan oyunda karakterlere Refiye Genç ve Merve Şeyma Zengin hayat veriyor.
Yazan: Erdoğan Kahyaoğlu
Oyunlaştıran: Mustafa Avkıran
Yöneten: Sevinç Erol
Dekor Tasarımı: Şirin Dağtekin Yenen
Kostüm Tasarımı: Mihriban Oran
Işık Tasarımı: Önder Ay
Müzik: Burçak Çöllü
Koreografi: Tuğçe Tuna
Suşa ile Kiki (Yer ile Gök Arasında) oyunu 19 Aralık Pazar günü Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salonda izlenebilir.