Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2022 bütçesinin görüşmesinde açıklamalarda bulundu.Ersoy, bakanlığının 2022 bütçesinin, bağlı ve ilgili kuruluşlar da dahil olmak üzere toplam 7 milyar 109 milyon 129 bin Türk Lirası olarak öngörüldüğünü belirtti.
Temeli 2019 yılının Şubat ayında atılan yeni İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin geçtiğimiz Cumhuriyet Bayramı’nda hizmete açıldığını anlatan Bakan Ersoy, şunları söyledi:
“Atatürk Kültür Merkezi, dünyadaki en önemli 10 kültür merkezinden biri olarak İstanbul’un dünya çapında öncü bir kültür-sanat şehri olmasına önemli katkı sunacaktır. AKM’yi, temeli atıldıktan 2,5 yıl sonra, rekor bir sürede hizmete aldık. Pandemi koşullarına rağmen büyük bir hızla ilerledik. Buna benzer bir yapıyı Avrupa’da 7,5 yılda tamamlayıp 866.000.000 Euro’ya mal ettiler. Biz ise AKM’yi bu maliyetin dörtte birine ve zaman olarak üçte biri kadar bir sürede tamamladık. Mimari açıdan da eski ve özgün tasarımları koruyarak modernize ettik. Bu eseri, bu kadar hızlı tamamlamamızın en büyük sebebi de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemimizdir.”
Kültür kaçakçılığıyla mücadele
Türkiye’nin kültür varlığı ve tarihi eser kaçakçılığına da sahne olduğunu anlatan Ersoy, “Kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele kapsamında, 2021 yılında son 10 yılın en yüksek sayısına ulaşarak 525 eserimizi yurt dışından getirdik. Bu yıl son olarak çoğunlukla Urartu Dönemi’ne ait önemli bronz eserlerden oluşan, Roma Dönemi’ne ait 14 altın sikkenin de aralarında yer aldığı 101 adet kültür varlığının Macaristan’dan iadesi sağlanmıştır. Böylece 2002 yılından itibaren yurt dışından getirilen toplam eser sayımız da 4.967’ye yükselmiştir” dedi.
Bakanlık bütçesi
Ersoy, bakanlığının 2022 bütçesinin, bağlı ve ilgili kuruluşlar da dahil olmak üzere toplam 7 milyar 109 milyon 129 bin Türk Lirası olarak öngörüldüğünü belirtti.