İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş sponsorluğunda düzenlenen 25. İstanbul Tiyatro Festivali, bu hafta Alan Kadıköy’de Gabriel’in Düşü, Profilo Kültür Merkezi’nde Koleksiyoncu ve DasDas’ta Vişne Bahçesi oyunlarını tiyatroseverlerle buluşturuyor. İKSV Alt Kat’ın, Paribu sponsorluğunda ve Ani Haddeler ile ortaklaşa hazırladığı kuklalı oyun serisi Mitolojik Hikâyeler 1 ve 2 ise hafta sonu minik izleyicileriyle Yapı Kredi bomontiada’da buluşmaya hazırlanıyor. Fiziki gösterilerin yanı sıra festivalin çevrimiçi gösterimleri de passostudio.com adresinde sürüyor.
- GABRİEL’İN DÜŞÜ / 9 & 10 Kasım 20.00 / Alan Kadıköy
Gabriel’in Düşü, Midilli Adası’nda geçen, coğrafyanın farklı noktalarından yola çıkmış olsalar da; birbirlerine hem çok uzak hem de çok yakın hikâyeleri olan üç çiftin yaşadıklarını içeren bir tanıklığa davet ediyor izleyicileri. Ortadoğu-Ege hattında, aynı zaman diliminde, ayrı hayatlar süren karakterlerin, Midilli’de geçirdikleri birkaç güne odaklanan oyunda, seyirci; altı insanın birbirlerinin kişisel hikâyeleri üzerinde yarattığı kelebek etkisiyle baş başa kalacak. Sema Elcim’in yazdığı, Ahmet Sami Özbudak’ın yönettiği oyunda, Ayşegül Tekin, Banu Çiçek, Batur Belirdi, Burak Tamdoğan, Çiçek Dilligil, Doğu Can, Ersin Umut Güler ve Kerem Pilavcı rol alıyor.
- KOLEKSİYONCU / 10 & 11 Kasım 20.00 / Profilo Kültür Merkezi Batı Sahne
Koleksiyoncu, 20’li yaşlarının sonundaki Frederick Clegg’in genç ve güzel, sanat öğrencisi Miranda’yı alıkoyarak adım adım ilerleyen bir psikolojik ve fiziksel şiddete maruz bırakışını, seyirciyi de bu tehlikeli oyuna ortak ederek anlatıyor. İngiliz edebiyatçı John Fowles’un çarpıcı romanından, Mark Healy tarafından sahneye uyarlanan oyun; tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi “sessiz kalarak suça ortak olanlara” dikkat çekiyor. Eyüp Emre Uçaray’ın yönettiği, İlyas Özçakır ve Ayfer Tokatlı’nın oynadığı oyun, tarihten günümüze süregelmiş olan sınıflar arası çatışmanın ve insanın sahip olma arzusunun yarattığı yıkım üzerinden, kadın-erkek ilişkisi motifiyle, seyircisini katmanlı bir tartışmaya davet ediyor.
- VİŞNE BAHÇESİ / 12 Kasım 20.00 / 13 Kasım 15.00 / DasDas
Çehov’un son oyunu Vişne Bahçesi, 19. yüzyıl Rusya’sında, toprak sahibi bir aile ekseninde; farklı dönemlerdeki seyirciyi kendi hayatlarına bakmaya davet eden güçlü ama yalın bir klasik. İnsan ve yaşam gerçeğinin tüm sadeliğiyle aktarıldığı oyunda; hüzün ve mutluluk, aşk ve keder, komedi ve yıkım iç içe… Mehmet Birkiye’nin yönettiği oyunda Esra Bezen Bilgin, Sezen Düzakar Çetindaş, Ezgi Özbalı, Nuri Karadeniz, Fatih Sevdi, Başar Alemdar, Bülent Baytar, Seda Güven Şahin, Emre Işık, Zeynep Özan Topçu, Cüneyt Gürbüz, İlker Bağlam, Duygu Mine Özcan, Tunç Efe, Sarper Saydam, Zeynep Dilara Saydam, Nursel Çeliktürk, Semih Eraslan ve Cansu Mengüç rol alıyor.
İKSV Alt Kat’tan çocuklara özel bir kuklalı oyun serisi: Mitolojik Hikâyeler 1 & 2
İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları kapsamında, çocuklara, gençlere ve ailelere yönelik farklı sanat disiplinlerinde fiziki/çevrimiçi atölye ve içerikler sunan, kültürel etkinliklere erişimi kısıtlı grupların katılımına yönelik projeler geliştiren İKSV Alt Kat, festival kapsamında 7-12 yaş grubundaki çocuklara yönelik yeni bir yapım sunuyor. İKSV Alt Kat’ın, Paribu sponsorluğunda ve Ani Haddeler (Anuşka’nın Atölyesi) ile ortaklaşa hazırladığı Mitolojik Hikâyeler 1 ve 2, altı bölümden oluşan ve iki güne yayılan bir kuklalı oyun serisi. Her bölümde farklı bir mitin anlatılacağı Mitolojik Hikâyeler’in ana karakteri ve anlatıcısı ise kukla Afrodit. Her bölümde ekibe katılacak Demet Evgar, KeKeÇa, Gülinler, Gökçe ÇeÇe Gürçay, Serkan Keskin ve Tuluğ Tırpan gibi farklı konuk sanatçılarla sahnelenecek gösterilerin ardından çocuklara yönelik ücretsiz Beden Müziği Atölyesi ve Kukla/Drama Atölyesi de düzenlenecek. Mitolojik Hikâyeler 1 13 Kasım Cumartesi 11.00 ve 13.00’te; Mitolojik Hikâyeler 2 ise 14 Kasım Pazar 11.00 ve 13.00’te Yapı Kredi bomontiada’da.
Festivalin çevrimiçi programı 20 Kasım’a kadar izlenebilir
Festival, fiziki gösterilerin yanı sıra dokuz çevrimiçi yapımı izleyicilerle buluşturuyor. “Golden Mask İstanbul’da Çevrimiçi” teması kapsamında Ayı, Boris ve Güneşin Çocukları oyunları, ünlü koreograf Crystal Pite’tan Betroffenheit ve Müfettiş, dansseverler için koreograflar Sidi Larbi Cherkaoui, Damien Jalet, Tess Voelker ve Mehdi Kerkouche’un imzasını taşıyan Paris Operası’ndan: Bugün Yaratmak ve çocuklar için Alice uluslararası yapımlar gösteri sponsoru ENKA Vakfı’nın desteğiyle izleyiciyle buluşuyor.
Yerli çevrimiçi programda ise çevrimiçi olarak dinlenebilecek iki “kulak tiyatrosu” var: Podacto yapımı Açık Aile ve Odeabank sponsorluğunda Bu İşte Bir Kadın Var teması çerçevesinde gerçekleşen Tiyatro Boyalı Kuş’tan Kendine Ait Bir Oda.
Çevrimiçi programda yer alan gösterimler, 20 Kasım’a kadar tüm Türkiye’den, passostudio.com adresi üzerinden izlenebilecek.
Festival programının tüm ayrıntıları tiyatro.iksv.org/tr/program adresinde.
Festivalden ücretsiz atölyeler
Festival Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamında birçok ücretsiz etkinliği tiyatroseverlerle buluşturuyor.
13 ve 14 Kasım’da saat 10.00’da Kadir Has Üniversitesi’nde, üniversitenin Tiyatro Bölümü işbirliğinde gerçekleştirilecek ve Özlem Özhabeş’in yöneteceği atölyede “Farklı ekollerden gelen oyuncular aynı sahnede ortak bir dili nasıl yakalar?” sorusu merkeze alınacak.
13 Kasım Cumartesi günü saat 16.30’da Kadir Has Üniversitesi’nde, üniversitenin Tiyatro Bölümü işbirliğiyle gerçekleştirilecek yuvarlak masa buluşmasında ise; “Oyunculuk eğitimi alan gençlerin alandan beklentileri nelerdir, mezun olduktan sonra nelerle karşılaşırlar ve bu gençleri hayalleriyle buluşturmak için neler yapılabilir?” gibi sorulara yanıt aranacak.
Festivalin Öğrenme ve Gelişim Programı’nı incelemek için: tiyatro.iksv.org/tr/ogrenme-ve-gelisim-programi
Festival biletleri satışta
Festival biletleri passo.com.tr adresinde ve İKSV ana gişede satışta.
Üyelikleriyle İKSV’nin sene boyunca gerçekleştirdiği tüm etkinlikleri destekleyen Lale Kart üyeleri, festival biletlerini indirimli fiyatlarla satın almaya devam ediyor. Siyah ve Beyaz Lale Kart üyeleri biletlerini kendilerine gönderilen rezervasyon formu aracılığıyla %25 indirimle satın alabiliyor. Kırmızı ve Sarı Lale Kart üyeleri ise fiziki etkinliklerde %15; çevrimiçi etkinliklerde ise %20 oranında indirime sahipler.
COVID-19 önlemleri hakkında
22 Ekim – 20 Kasım tarihleri arasında kapalı mekânlarda gerçekleştirilecek 25. İstanbul Tiyatro Festivali etkinlikleri, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün 23 Haziran 2020 tarihli “Kültür ve Sanat Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Süreci Genelgesi” kapsamında alınacak tedbirlere uygun gerçekleştirilecektir. Mekânlarda alınan tedbirleri ve COVID-19 Etkinlik Rehberi’ni tiyatro.iksv.org/tr/onemli-bilgiler adresinden inceleyebilirsiniz.
Etkinliklere katılacak izleyiciler için önemli bilgilendirme
İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi uyarınca 6 Eylül 2021 Pazartesi tarihinden itibaren izleyiciler etkinliklere aşılarını tamamladıktan sonra veya en fazla 48 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR testlerini göstererek girebilecektir. Giriş kontrolleri mekân girişlerinde Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden yapılacaktır. 18 yaş altındaki izleyiciler için PCR testi zorunluluğu yoktur. Etkinlik mekânlarında Covid-19 önlemleri daha önce açıklandığı şekilde alınmaya devam edecektir.
Festivali İKSV’nin mobil uygulamasından takip edin
İstanbul Tiyatro Festivali’nde takip etmek istediğiniz gösterileri İKSV mobil uygulaması üzerinden takviminize ekleyebilir, kendi programınızı oluşturabilir, sanatçı, mekân ve etkinlik adına göre arama yapabilir, etkinlikleri harita üzerinde görüntüleyip yol tarifi alabilirsiniz. Uygulamayı App Store ve Google Play’den indirebilirsiniz.
İstanbul Tiyatro Festivali ile ilgili gelişmeleri festivalin sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz
instagram.com/istanbultiyatrofestivali
twitter.com/tiyatrofest
facebook.com/istanbultiyatrofestivali
youtube.com/user/iksvistanbul
spotify.com/user/istanbulkultursanatvakfi
#istanbultiyatrofestivali
#buzamandatiyatro