30 yıldır tiyatrocuların, tiyatroların, tiyatronun sesi olan Tiyatro… Tiyatro… Dergisi’ne Facebook ve Instagram tarafından uygulanan “sansür”, 7 Ekim’den bu yana devam ediyor.
Türkiye’nin köklü tiyatro yayınlarından olan Tiyatro… Tiyatro Dergisi’nin web sitesi Facebook tarafından “ban”landı ve sayfası bloke edildi. 6 Ekim günü dergimizde opera sanatçısı Güvenç Dağüstün ile yapılan söyleşinin yayımlanmasından ardından Tiyatro… Tiyatro… Dergisi’nin Facebook sayfası kullanılamıyor, dergiye ait linklerin olduğu paylaşımlar Facebook ve Instagram’dan siliniyor. Dergimiz içeriklerinin “spam içerdiğini”, “topluluk standartlarına aykırı olduğu”nu belirten bu iki sosyal medya platformunun uyguladığı sansür, sadece bir ya da bir kaç haberi değil, yıllardır yayımlanan tiyatro haberlerini, tiyatro bültenlerini, oyun eleştirilerini, tiyatro kuramı yazılarını, yani “ülkenin tiyatro belleğini” siliyor! Tüm girişimlerimize rağmen sorun bugüne kadar çözülemediği gibi, Facebook ve Instagram keyfi tutumlarını sürdürerek hala “sansürün nedeniyle ilgili” herhangibir açıklama yapmadılar.
Biz de en iyi bildiğimiz şeyi yaptık ve yine “tiyatrocuların sesini” yansıtmak istedik. Yıllardır sesleri olmak için çabaladığımız tiyatrocular, bu defa bizim için seslerini yükselttiler ve dergimize uygulanan sansürle ilgili düşüncelerini, tepkilerini dile getirdiler:
Hülya Karakaş (İBB Şehir Tiyatroları):
“Herşey, yönetmenliğini yaptığım Çın Sabahta oyunu ile ilgili Tiyatro… Tiyatro… Dergisi’nde 2 yıl önce yayınlanan eleştiri yazısı sebebiyle Facebook hesabıma gelen uyarıyla başladı. Facebook tarafından uyarılacak kadar tehlikeli ne yapmış olabilirdim!? Bir oyunun eleştiri yazısı uyarı almaya niçin sebebiyet versin ki! Ha, tiyatro tarihi her ne kadar yasaklarla dolu olsa da, bu son uyarı cidden anlaşılır gibi değildi. Sis bulutları dağılmaya başladığında gördüm ki, derginin bir sanatçıyla yaptığı röportaj bu baskıcı yaklaşıma sebep olmuştu! Bir röportaj yüzünden, Facebook ve İnstagram Tiyatro… Tiyatro… Dergisi’ni kısıtlıyor, tiyatroya sansür uyguluyordu! Son yıllarda bir çok olayda olduğu gibi bunun altında da politik sebep arıyorum doğal olarak! Yoksa neden bir sanatçının fikirleri sakıncalı bulunsun! Bence asıl sakıncalı olan şey, fikirlere sansür uygulamak, düşünceyi yasaklamak.”
Orhan Aydın (Nâzım Oyuncuları):
“Bütün insanlık tarihi için, biliyoruz ki sansür faşizmdir. Ülkemizin yüz akı olduğuna inandığımız, meslek alanımızın yayın organı olan Tiyatro… Tiyatro… Dergisi’ne Facebook ve Instagram tarafından dayatılan bu ayrımcı, gerici uygulamanın adı da faşizmdir. Bir an önce, ülkemizde tiyatronun sesini duyuran Tiyatro…Tiyatro… Dergisi’nin sosyal medya hesapları üzerindeki engellemelerin kaldırılması gerektiğine inanıyorum.”
Nedim Saban (Tiyatrokare):
“Hani diyoruz ya sosyal medyama dokunma diye. E sosyal medya bize dokunuyor ama! Ey Facebook, hey İnstagram! Ne istersiniz bir tiyatro dergisinden yahu? Bir tiyatro dergisi neden sansürlenir, anlamak mümkün değil. Bu sansürle, Türkiye Tiyatrosu’na tanıklık eden bir sanat dergisinde pek çok değerli yazarın yazıları da buza yazılmış gibi yok ediliyor.”
Veda Yurtsever (Devlet Tiyatroları):
“Sansürü hiçbir biçimde kabul etmem imkansız da acaba neden tiyatroyla ilgili bir yazının içeriğinde ‘kullanılamaz’, ‘aykırı’ ve ne hadlerineyse ‘izin veremeyiz’ gibi bi ibare bulunuyor? Tiyatro haberi neden korkutuyor?”
Ebru Nihan Celkan (Yazar, yönetmen):
“Özgür bir yayıncılık olmadığı an, yalanların ve söylentilerin önünü açmış oluruz. Yalan doğası gereği sürekli değiştirilmek zorundadır. Dolayısıyla sürekli olarak gerçek manipüle edilir. Tiyatro yayıncılığının sansürlenmesi Türkiye’de sürekliliği olan bir tiyatro habitatını önce gerçeğin tersi olarak görünmez kılar ve eğer sansür uzarsa varlığı görünmez olanın hikâyesi de manipüle edilir. Dilerim bu anlamsız sansür bir an evvel ortadan kalkar ve hakikatin ruhuna uygun olarak bizler de tiyatrodan sağlıklı haberler almaya devam ederiz.”
Kemal Aydoğan (Moda Sahnesi):
“Tiyatro…Tiyatro… Dergisi’ne Facebook ve instagramın uyguladığı sansür hala devam ediyor. Bunu kabul etmiyoruz, tiyatro kamuoyunu bu engellenmeye topluca tepki vermeye davet ediyoruz.”
Jülide Kural (İBB Şehir Tiyatroları):
“Tiyatro…Tiyatro… Dergisi bizim sesimizdir! Sanat üretimimizin özünü oluşturan özgürlük arayışımızın buluşma noktasıdır. Eleştirerek, anlayarak değiştiğimiz; dayanışma ile güçlendiğimiz; emeğimizi tarihe yazdırabildiğimiz; bizim yuvamızdır.” #TiyatroSansürlenemez#
Yeşim Özsoy (Yeni Perform):
“Tiyatro… Tiyatro… Dergisi’ni uzun zamandır takip ediyorum. Tiyatro olarak kültür sanat basınının çok problemli olduğu bu dönemde istikrarı ve ilgisi açısından çok takdir ettiğimiz bir mecra. Devamını ve gelişmesini en içten dileklerimle destekliyorum.”
Yaşar Gündem (Samsun Sanat Tiyatrosu):
“Seyircimizle aramızda köprü olan Tiyatro…Tiyatro… Dergisi’nin yasakçı zihniyete takılması ve bizim iletişimimize engel koyan bu zihniyeti Samsun Sanat Tiyatrosu olarak kınıyoruz. Sosyal iletişim ağlarının özgürlüğü savunması ve bireylerin sesi olması beklenirken, bu mecradan yasakçı bir zihniyet üretilmesi asla kabul edilemez.”
Cüneyt Yalaz (BGST Tiyatro):
Tiyatro…Tiyatro… Dergisi Türkiye tiyatrosuna yıllardır katkı sunan ve tiyatro kamuoyu tarafından en çok takip edilen yayın organlarından biridir. Facebook ve Instagram tarafından Tiyatro…Tiyatro… Dergisi’ne uygulanan sansür ifade özgürlüğüne ve medyanın bağımsızlığına vurulmuş ciddi bir darbedir. Sadece şikayete bahis olan yazının değil de tüm yazıların sansürlenmesi orantısız bir güç uygulaması, keyfi ve hakkaniyetsiz bir uygulamadır. Yeni medyanın önemli bir parçası haline gelmiş sosyal medya uygulamalarının bu türden uygulamalar yapması kabul edilemez. Tiyatro…Tiyatro… Dergisi’ne yapılan bu haksız uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini bekliyoruz. Tiyatrocuların Tiyatro…Tiyatro… Dergisi’nin yanında ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırıların karşısında olduğunun altını çizmek istiyorum.”
Kımız Zeynep Bozkır (Bağımsız Tiyatrolar Birliği Başkanı):
“Tiyatro… Tiyatro… Dergisi duruşuna ve yayın politikasına güvendiğimiz bir yayın organı olarak yıllardır tiyatronun gündemine dair görüşlerimizi yayımladığımız, tiyatronun ve tiyatrocuların nabzını tutan bir mecra olarak çok önemli bir yere sahip bizim için. Hem bir okur hem de bir tiyatrocu olarak, Facebook ve Instagram tarafından dergiye uygulanan akıl erdiremediğimiz bu uygulamayı kınıyoruz. Bir basın kurumuna uygulan sansürü reddediyoruz! Ayrıca, derginin sosyal medya hesaplarının engellenmesi yüzünden geçmişe dönük haber, eleştiri, kuramsal yazıların silinmesini ve bu ülkenin tiyatro belleğine darbe vurulmasını da protesto ediyoruz. Tiyatro… Tiyatro… Dergisi’nin yanındayız ve bu haksız uygulamaya bir an önce son verilmesini bekliyoruz…”
Özgür Başkaya (İzmir Tiyatroları Derneği Başkanı):
“İlk akla gelenin sosyal medyanın devlet tarafından sansürleneceği olurdu. Şimdi işler değişti. Facebook ve Instagram TİYATRO… TİYATRO… DERGİSİ’ni sansürlüyor ve oradan yapılan alıntıların kendi hesaplarımızda paylaşılmasına izin vermiyor. Bu ifade özgürlüğüne vurulmuş ciddi bir darbedir.
Tiyatro…Tiyatro… Dergisi 30 yıldır sistemli bir şekilde tiyatro sanatında basın işlevini yerine getiriyor. Yapılan uygulama aynı zamanda basın özgürlüğüne karşı keyfi bir sansür uygulamasıdır.
Dernek olarak bu uygulamayı kınıyor ve Tiyatro… Tiyatro… Dergisi’ne yapılan sansürü şiddetle protesto ediyoruz.”
Yaşar Ersoy (Lefkoşa Belediye Tiyatrosu):
“Yandaş basının ve egemen güçlerin girişimi ile Türkiye’nin yaşayan en eski ve saygın tiyatro dergisi “Tiyatro…Tiyatro… Dergisi”nin Facebook ve Instagram hesaplarına yasaklama geldi. Bu yasaklama ve sansürle, derginin ilgili sosyal medya alanlarındaki tüm belleğinin de silindiği bildirilmektedir.
“Tiyatro…Tiyatro… Dergisi”, Kıbrıs Türk Tiyatrosu’nun haberlerini, oyun tanıtımlarını ve oyunların eleştiri, değerlendirme yazılarını da yayınlamakta ve sesimizi Türkiye kamuoyuna duyurmaktaydı.
“Tiyatro…Tiyatro… Dergisi”ne uygulanan bu “sansür”, hangi platformda olursa olsun, “düşünce ve ifade özgürlüğüne” getirilen bir “yasaklamadır”.
Protesto eder ve “Tiyatro…Tiyatro…Tiyatro… Dergisi”ne dayanışmamı bildiririm.”
Tamer Levent (Tobav, Devlet Tiyatroları eski Genel Müdürü) :
“Tiyatro… Tiyatro… Dergisi, ülkemizde uluslararası benzerleri düzeyinde yayınlanan ‘ilk tiyatro dergisidir’. Dijital ortamda sürdürdüğü yayıncılık da bu evrenselliğinin kanıtıdır. İngiltere’de yayınlanan ‘Play and Players Dergisi’ de bugün dijitalde yayınlanıyor olsaydı; bu ünlü yayın kuruluşları onu da engelleyecekler miydi acaba? Bu tutumun evrensel yayıncılık anlayışı ile ilgisini kuramadım?”
Yücel Erten (Devlet Tiyatroları eski Genel Müdürü, İzBBŞT Genel Sanat Yönetmeni):
“Facebook ve Instagram’ın ‘Tiyatro… Tiyatro… Dergisi’nin paylaştığı bir içerik nedeniyle, o konuyla zerrece ilgisi olmayan tüm diğer paylaşımlarını yok etmesi; akıl, mantık ve hukuk ölçülerinden uzaktır; düşünce ve ifade özgürlüğüne vurulmuş bir darbedir…
Tiyatro dünyamız buna karşı sesini yükseltmeyecek mi?…
Facebook ve Instagram, Türkiye’nin sosyal medya yaşamında sansürcü olarak mı anılmak istiyor?…
Bu kuruluşların yöneticilerini uygar aklın yoluna çağırıyorum.”