Yönetmen Şahverdi Ali Eren: “Çiğlililerin İlgisini Tiyatroya Çekmek İstiyoruz”

editor
1,3K Okunma

Çiğli Belediyesi Tiyatro Grubu’nun eğitmeni, yönetmen ve oyuncu Şahverdi Ali Eren, hem Çiğli’deki kültür sanat etkinliklerini hem de kendi çalışmalarını Evrensel gazetesinden Bulut Filik’e anlattı.

Çiğli Belediyesi Tiyatro Grubu yaklaşık üç yıl önce kuruldu. Her yaştan insanın çalışmalarına katıldığı grup, hazırladıkları oyunları tiyatro severlerle buluşturuyor. Pandemi kısıtlamalarında tiyatroların kapanmasından dolayı çalışmalarına ve gösterimlerine ara veren Çiğli Belediyesi Tiyatro Grubu yeniden toparlanmaya başladı. Çiğli’nin en büyük eksikliklerinden biri olan kültür ve sanat merkezi talebi ise yeniden gündeme geldi. Kısa zamanda çalışmalara başlayıp oyunlarını Çiğli’deki tiyatroseverlerle buluşturmak isteyen Çiğli Belediyesi Tiyatro Grubunun Eğitmeni Yönetmen ve Oyuncu Şahverdi Ali Eren ile hem Çiğli’deki kültür sanat etkinliklerini hem de kendi çalışmalarına dair konuştuk.

 

“KENDİ İMKANLARIMIZLA BUNU YAPTIK”

Çiğli’nin kültür ve sanat alanında geri kalmasının işçi ve emekçi semti olmasından dolayı değil yerel yöneticilerin bu alana önem vermemesinden kaynaklı olduğunu dile getiren Eren, “Daha önce Çiğli’de tiyatro eğitimi vermek istediğimizde yöneticilerden aldığımız yanıt, ‘Burada kimse gelmez öyle şeylere, gerek yok’ oluyordu. Bunu bir ihtiyaç olarak değil yük olarak görüyorlardı. Bizler kendi imkanlarımızla bunu yapmaya çalıştık bir süre ve üçüncü yılın sonunda 160 kayıtlı öğrencimiz oldu” dedi.

Çiğli’deki tiyatro eksikliğini gidermek için çalışmalara başladıklarını söyleyen Eren, “Gönüllü arkadaşlarımızla oyunlar çıkarıp, ücretsiz olarak oynuyoruz. ‘Karmakarışık’ ve ‘Heybeden Gerçeküstü Aşk’ oyunlarını çıkardık ve ücretsiz olarak oynadık. Salonumuz doldu taştı. 600’e yakın izleyici geldi. Kimilerini salona sığmadığı için geri göndermek zorunda kaldık. Bu bizi motive etti. Niyetimiz Çiğlililerin ilgisini tekrar tiyatroya çekmek ve bu vesileyle ile gündemlerine sokmak” diye konuştu.

OYUNCULUK VE DRAMA ATÖLYELERİ

Çiğli’de kültür ve sanat faaliyetlerinin geliştirilmesi için elinden geleni yaptığını ifade eden Eren, “Oyunlarımızla iyi bir seyirci kitlesi yakalamıştık. Fakat pandemi sekteye uğrattı, istikrarı bozdu. Başlarda hiçbir şey yapılamayacağını düşünmüştüm. Fakat süreç ilerledikçe koşullara uygun bir şekilde devam edebilirim dedim. Bu süreci kendimi daha da geliştirmek için okuma ve resim yapmakla geçirmenin yanı sıra oyunculuk ve drama atölyelerini online yapmaya başladım. Şimdi yüz yüze devam ettiriyoruz” dedi. Şimdiki yerel yönetimin kendilerine destek çıktığını aktaran Eren, “Eski yaklaşımla şimdi arasında çok fark var gerçekten. Bu işi daha istikrarlı ve kapsamlı yapmak için yaptığımız görüşmelerde olumlu cevaplar alıyoruz. ‘Ne gerek var’ anlayışından ‘Ne yapabiliriz’ denen bir aşamaya geçtik” diye ekledi.

“KÜLTÜR MERKEZİNİN OLMAYIŞI AYIP”

Eren, “Ben arkadaşlarım ile birlikte kurduğum Ege Bölge Tiyatrosu ile birlikte Anadolu’da düzenlediğimiz turnelerle çok yer gezdim. Çiğli’den nüfus ve alan olarak çok daha küçük olan beldelerde, ilçelerde Kültür ve Sanat Merkezleri varken, Çiğli’de olmaması büyük bir eksiklik ve ayıp. Turnelerde gezip gördükçe Çiğli’de neden yok sorusunu hep sordum kendime. Böyle bir merkeze kavuşulursa, tüm bu çabaların etkisi ve kapsayıcılığının artacağını düşünüyorum. Çünkü dediğimiz istikrarı ancak böyle sağlarız. Şu an belediye konferans salonunu kullanıyoruz. O salonda nikahlar, paneller, kongreler yapılıyor. Ve biz arada tiyatro yapmaya çalışıyoruz. Ama bir kültür merkezimiz olsa sanatın farklı alanlarıyla birlikte tiyatromuzu daha istikrarlı ve kaliteli bir şekilde yapabiliriz diye düşünüyorum. Böyle bir kültür merkezi yapılırsa ben Çiğli halkının oraya gereken ilgiyi ve desteği sunacağını düşünüyorum. Dediğim gibi, bu kısıtlı imkanlarla yapılanlara bile ilgi çok fazla” diye konuştu.

“TİYATRO GRUPLARIMIZI AKTİFLEŞTİRDİK”

Son olarak çalışmalarına dair bilgi veren Eren, “Mevcut yönetimle fikir birliği içinde olmamız sevindirici. Bu destek bizim için önemli. Pandemiden önce başladığımız bu süreci daha iyiye götürmek istiyoruz. Şu an halihazırda 15 kişilik bir yetişkin belediye tiyatro grubumuz var. Bunlarla çalışmalar devam ediyor. Biz tiyatromuzu hiç eğitim almamış bu konuda temel eğitim almak isteyenlere ve aynı zamanda belli bir eğitim almış arkadaşlara da sahnemizi açtık. Ücretsiz olarak çocuk ve yetişkinler için kurduğumuz belediye tiyatro gruplarımızı aktifleştirdik tekrardan. Yirmi kişilik sınıflardan oluşmak üzere üç sınıf kurmayı planlıyoruz. Çekirdekten yetiştirmek için çocuk grubumuzda olacak. Çünkü ben tiyatronun insanın gelişiminde ve sosyalleşmesinde çok büyük payı olduğunu düşünüyorum. Çocuklarımız yarın istediği meslekleri seçebilirler. Ancak ben her çocuğun eğitiminde tiyatro olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

ŞAHVERDİ ALİ EREN KİMDİR?

1974’de Erzurum’da doğan Şahverdi Ali Eren 1979 yılından beri Çiğli’de yaşıyor. İlkokulda “Aman Oğlum” tiyatro oyunuyla sahnelere merhaba diyen Eren, ortaokul yıllarında da gösterimlerde yer almaya devam etmiş. Eren, halkevlerinde tiyatro eğitiminden sonra birçok filim ve dizide rol aldı. Eren’in rol aldığı dizi ve filmler; Kurtlar Vadisi: Pusu (Suriyeli Şef, TV Dizisi 2007), Kara Para Aşk (Sıtkı, TV Dizisi 2014), Şahsiyet (Fevzi, TV Dizisi 2018), Muhteşem Yüzyıl: Kösem (İran elçisi, TV Dizisi 2017), Son Kuşlar (Sinema Filmi 2016), Söz (TV Dizisi 2017), Börü (TV Dizisi 2018).

Kaynak: https://www.evrensel.net/haber/444850/yonetmen-sahverdi-ali-eren-ciglililerin-ilgisini-tiyatroya-cekmek-istiyoruz

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku