Sera Kadıgil: “Sarayın Günlük Masrafı, 390 Sahnenin Bir Yıllık Hibe Desteği Olur!”

editor

Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili ve parti sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Av. Sera Kadıgil bugün gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gündemi değerlendiren TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafında tiyatrolara verilen “devlet desteği”ne değindi.

2021-2022 sezonu tiyatro hibelerine kabul edilen kurum sayısının yüzde 30 oranında arttığını ancak dağıtılan hibelerin ise yüzde 18 seviyesinde kaldığını belirten Kadıgil; “Saray’ın günlük masrafının, hibe programına kabul edilen 390 sahnenin bir yıllık hibe desteğine eş değer olması, sanata olan düşmanlıklarının açık kanıtıdır. Göstermelik etkinliklerle saray soytarılarının ceplerini dolduranların, sanat emekçilerini açlığa, intihara mahkum eden düzenini kabul etmiyoruz.” dedi.

Kadıgil’in konuşmasının ilgili bölümü ise şöyle:

Covid-19 önlemleri kapsamında uzun süre kapalı kalan sahneler, hali hazırda büyük yaralar almışken, Kültür ve Turizm bakanlığı tarafından verilen 2021-2022 sezonu tiyatro hibelerine kabul edilen kurum sayısı yüzde 30 oranında artmış, dağıtılan hibeler ise sadece yüzde 18 seviyesinde kalmıştır.

Hibe niteliğinden çıkıp, adeta cep harçlığına dönüşen bu durum, tiyatroları ve sahne emekçilerini başka bir dertle daha baş başa bırakmıştır.

Değerlendirme komitelerinin kimler tarafından oluştuğunun bilinmezliğiyle de şeffaflıktan uzaklaşan bu süreç, başvuruları reddedilen kurumların kriterleri sorgulayamadığı, keyfi kararların uygulandığı bir hal almıştır.

Saray’ın günlük masrafının, hibe programına kabul edilen 390 sahnenin bir yıllık hibe desteğine eş değer olması, sanata olan düşmanlıklarının açık kanıtıdır. Göstermelik etkinliklerle saray soytarılarının ceplerini dolduranların, sanat emekçilerini açlığa, intihara mahkum eden düzenini kabul etmiyoruz.

Sanatçıların intihar etmediği, sahnelerin kapanmadığı, özgür sanatın ülkemizin her yerinde hayat bulacağı günler yakındır. Türkiye İşçi Partisi bütün gücü ve desteğiyle tiyatroların yanındadır.

KOLTUK KAPASİTE REZALETİ

AVM, restoran, okul toplu taşıma tam kapasite, tiyatrolar kısıtlı kapasite. Yüzde 100 olsun diye bakanlıkla temas halindeler aylardır. 8 Eylül’deki bilgilendirme mesajında şöyle deniliyor: “Tam kapasite oynanacak, hallediyoruz.”

Genelge çıkmadan bakanlık inisiyatifiyle tiyatrolara müjde olarak duyuruldu. İnsanlar bilet sattılar; “Genelgeye onay bekliyoruz, bilgi vereceğiz” dediler.

Kaynak: https://gazetemustehak.com/tip-milletvekili-sera-kadigil-sarayin-gunluk-masrafi-390-sahnenin-bir-yillik-hibe-destegi-olur/

0

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku