Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel tiyatrolara yapılacak yardımlarla ilgili bu sezon oluşturduğu Değerlendirme Komisyonu’nun üyelerinden akademisyen Prof.Dr. Nihal Kuyumcu ve Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Ragıp Ertuğrul, geçtiğimiz günlerde tiyatro kamuoyunda kendilerine yöneltilen ithamlarla ilgili açıklama yaptılar.
Prof.Dr. Nihal Kuyumcu‘nun sosyal medya hesabından yayımladığı açıklama şöyle:
Kültür Bakanlığı tiyatrolara Devlet desteği ile ilgili komisyonda yer aldım. Bu komisyonda yer alarak nasıl bir iğneli fıçıya girdiğimin farkındayım. Ama oturduğum yerden ahkam kesmek yerine, elimi taşın altına koymayı en azından orada var olarak kendi adıma Çocuk Tiyatrolarına ve genel anlamda tüm tiyatrolara destek konusunda bir şeyler yapabileceğimi düşündüm. Ben ve Ragıp Ertuğrul tüm gruplara destek olunması konusunda ısrar etmemize karşın (hatta ilk toplantıda bu konuda mutabık kalındığı halde), ikinci toplantıda uzun uzun tartışılan ve komisyon içinde oylamalarda 8 e karşı 2 oyla desteği kabul ettiremediğimiz durumlar oldu. (Bunların içinde destek verilmesi konusunda ısrarcı olduğumuz iyi tiyatro yaptıkları konusunda ikna etmeğe çalıştığımız, en çok tartıştığımız gruplardan seviyesiz tepkilerin gelmesi ayrı bir tartışma konusu olabilir) Komisyonda bizim dışımızda tiyatro dünyasından iki üye daha vardı. O komisyonda yer alan bizleri sorgulamak, yargısız infazda bulunmak yerine diğer üyeleri sorgulamak daha doğru olabilirdi.
Komisyonda yer almak, benim ne kişiliğime ne kariyerime ne maddi ne de manevi yönden artı bir değer katmaktadır. Ama çocuk tiyatrolarına yapılan desteğin yetişkin oyunlarına yapılan minimum destekle aynı olması ve bazı tiyatrolara yapılan destek miktarının arttırılması konusundaki ısrarlarımızın sonuç vermesi bizleri mutlu etmiştir.
Birbirimizi aşağıya çekmek yerine, birbirimize güvenerek anlamaya çalışarak yaklaşırsak belki her şey daha iyi olur.
Nihal Kuyumcu
Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Ragıp Ertuğrul‘un açıklaması ise şöyle:
Özel Tiyatrolar Destek Komisyonu’nunda niçin ve hangi maksatla görevlendirildiğimizden başlayalım.
İster beğenin ister beğenmeyin pandemi döneminde Türkiye genelinde faaliyet gösteren bağımsız tiyatroları kucaklayan ve sorunlarına her platformda çare arayan tek sivil örgüt olan Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi’nin Yürütme Kurulu Üyesi ve Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı sıfatıyla komisyonda görevlendirildim. Prof. Dr. Nihal Kuyumcu da özellikle çocuk tiyatrosu ve eğitimde drama konularında Türkiye’nin önde gelen bir akademisyenidir.
Öncelikle Moda Sahnesi’nin kamuoyu duyurusunda belirttiği şekilde ve BGST’nin de uzun yıllardır reddedilme gerekçelerine ilişkin sitemlerini ve Kadıköy Boa Sahne’nin başı çektiği destek tutarının yetersizliğine ilişkin isyanları haklı bulduğumu, komisyonda da bu yönde görüş bildirdiğimi ifade etmek isterim.
Öte yandan bu haklı sitem ve isyanları tenzih ederek, tüm iyi niyetli çabalarımızı görmezden gelip 5’i Bakanlık, 4’ü tiyatrocu kontenjanı olmak üzere 9 kişilik komisyonun aldığı kararların tüm sorumluluğunu kıymetli Nihal Kuyumcu’yu da dahil ederek üzerimize yıkan habis cahiller karşısında iki söz söyleme gereği duydum.
- Tiyatrocu kontenjanındaki komisyon üyelerini layık bulmayanlar, maddi veya manevi hiçbir kazanımı olmayan ve ateşten gömlek giymeye eş değer bu göreve herkes başvuru yapabilirdi.
- Bunca tiyatro emekçisinin hak temelli mücadelesinde önümüze çıkan bu ağır görev çerçevesinde elimizi taşın altına koyarak bilgi ve görgümüz doğrultusunda sektörün bileşenlerine ilişkin görüş ve değerlendirmelerimizi dürüstlük ve cesaretle komisyona taşıdık.
- Komisyonun ilk toplantısının hemen ertesinde şahsım ve Nihal Hoca hakkında Yeni Akid’de yayınlanan yalan ve iftira ile hazırlanmış sözde habere kimseden ses çıkmamasına rağmen biz devam ettik.
- Değerlendirmelerimizin ve durduğumuz yerin menfaatlerden ve kayırmacılıktan uzak olduğundan kuşku duyulmamalıdır.
* Sayın Komisyon Başkanından müsaade isteyerek başvurular üzerinde olabildiğince titiz çalıştığımızı, raporumuzu sunduğumuzu ama nihayetinde komisyonda oy birliğiyle değil oy çokluğuyla karar alındığının altını çizeriz.
Sektörümüzün kavgayla, çatışmayla, hakaretle, çıkar hesapları ve husumetle iyi bir noktaya gelemeyeceği gün gibi aşikârdır. Menfaatleri uğruna binbir dolap çevirenlere, haksız yere töhmet altına sokanlara, şark kurnazlarına aldıracak değiliz. Bırakalım, içi boş kibirleri ve safsatalarını dinleyen üç beş sahibinin sesiyle kurdukları riya dolu dünyalarında oyalansınlar.
Tek gayesi tiyatro sanatını layıkıyla ve özgürce icra etmek olan tiyatro emekçilerinin hak ettikleri desteği ve değeri alacakları günlerin özlemiyle her platformda mücadeleye devam edeceğimizi belirtirim.
Ragıp Ertuğrul