Yolcu Tiyatro’nun “Gomidas” Oyunu, Gomidas Vartabed’in Ölüm Yıldönümünde Sahnelenecek

editor
2,1K Okunma

Prömiyerini 24. İstanbul Tiyatro Festivalinde yapan Yolcu Tiyatro yapımı GOMİDAS, 11 aylık zorunlu aradan sonra Gomidas Vartabed’in ölüm yıldönümü olan 22 Ekim’de yeniden başlıyor.

Anadolu’nun binlerce türküsünü derleyerek dünyaya büyük bir miras olarak bırakan Gomidas’ın hayatı, Hagop Mamigonyan şefliğindeki 40 kişilik Lusavoriç Korosu eşiliğinde Kumkapı’daki Surp Vortvots Vorodman Kilisesinde izleyicisiyle tekrar buluşuyor.

Ahmet Sami Özbudak’ın yazıp yönettiği, Ersin Umut Güler’in süpervizörlüğünü yaptığı ve Fehmi Karaarslan’ın oynadığı GOMİDAS 22-23 Ekim tarihlerinde Türkçe, 24 Ekim tarihinde Türkçe üst yazıyla Fransızca olarak sahnelenecek.

Yolcu Tiyatro ayrıca 4. Sezonlarına giren ve 100. oyunlarına yaklaşan ödüllü oyunları Kürklü Venüs ve Joko’nun Doğum Günü’nü sahnelemeye devam ediyor. Kürklü Venüs 12 Ekim’de Baba Sahne ve 30 Ekim’de Sahne Pulcherie’de, Joko’nun Doğum Günü ise 17 Ekim’de Kadıköy Halk Eğitim Merkezinde seyircisiyle buluşacak.

Seyirciler oyun biletlerine mobilet.com ve babasahne.com‘dan ulaşabilirler.

Gomidas kimdir? 

Gomidas Vartabed, Osmanlı döneminde Kütahya’da dünyaya gelmiş, yolu Eçmiyadzin, İstanbul, Berlin ve Paris’e düşmüş; Ermeni, Anadolu ve dünya kültürüne derin izler bırakmış, müzikolog, besteci ve koro şefi bir rahip. Hem Anadolu’yu hem “Müzik Kutusu” dediği Ermenistan’ı çok iyi tanıyan, ilhamını bu topraklardan alan, “sesinin duyulduğu her yer deniz kıyısı olan” bu özel sesin, Gomidas’ın yolculuğu birçok trajik hikâyeyle şekilleniyor.

1915’te Ermeni aydınlarla birlikte İstanbul’dan sürülüşünün ardından hayatının son 18 yılını sessizliğe gömülerek geçirdiği akıl hastanesinde, yakın arkadaşının ona miras bıraktığı hayalî koyunun peşinden seslenerek kendi hayat hikâyesinde sıra dışı bir yolculuğa çıkartıyor seyirciyi. Hikâyeyi Gomidas’ın ağzından dinlerken 40 kişilik topluluğuyla Lusavoriç Korosu karaktere eşlik ediyor. Türkçe ve Fransızca sahnelenen oyunda seyirci dilediği versiyonu seçebiliyor.

Yazan-Yöneten: Ahmet Sami Özbudak

Süpervizör: Ersin Umut Güler

Oynayan: Fehmi Karaarslan

Müzik: Gomidas Vartabed

Müzik Direktörü ve Koro Şefi: Hagop Mamigonyan

Topluluk: Lusavoriç Korosu

Hareket Tasarımı: Selçuk Göldere

Dekor Tasarımı: Cihan Aşar

Kostüm Tasarımı: Özlem Kaya

Işık Tasarımı: Cem Yılmazer, Yasin Gültepe

Türkçe’den Fransızca’ya Çeviren: Serra Yılmaz, Yiğit Bener

Prodüksiyon Sorumlusu: Mahir Yıldız

Yönetmen Yardımcısı: Duygu Pelit

Karakter Dramaturjisi: Sonya Dicle Çetin

Asistanlar: Emre Can Sancar, Özlem Yılmaz

Afiş Resmi: Panos Terlemezyan

Afiş Tasarımı: Uğurcan Ataoğlu, Talip Özer

Afiş Fotoğrafı: Serdar Tanyeli

Oyun Fotoğrafları: Orhan Cem Çetin-Saygın Serdaroğlu

Tek Perde 85 Dakika

 

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku