Bu yıl 3. edisyonu T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla, İBB iştirak şirketlerinden Kültür AŞ’nin Şehir Sponsorluğunda ve Hollanda Başkonsolosluğunun destekleriyle gerçekleşecek Istanbul Fringe Festival, bir kez daha kültür sanat hayatının önde gelen isimlerini online panellerde buluşturuyor.
Festival deneyimini artıran panellerden ilki Melez Formlar: Yeni Teknolojiler ve Gösteri Sanatları olacak. Panel Kopenhag bazlı XR Black Box’un eş kurucusu Jakob la Cour ve College of Southern Idaho’da tiyatro teorisyeni ve Tiyatro ve Multimedya (Habitus, 2016) kitabının yazarı Burcu Yasemin Şeyben’i bir araya getiriyor. İngilizce olarak yayınlanacak panel, 18 Eylül’den itibaren Istanbul Fringe Festival’in YouTube sayfasından ücretsiz olarak izlenebilecek.
Fringe Zoom üzerinden gerçekleştirilecek panellerin ilki “Nereye Gidiyoruz? İstanbul’da Yeni Kültür Sanat Perspektifleri” başlığıyla 20 Eylül Pazartesi saat 15.00’te yapılacak. İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Abbas, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serhan Ada ve Hollanda Kraliyet Başkonsolosluğu Kültür Başmüşaviri İpek M. Sür Van Dijk’in katılımıyla İstanbul’da hep birlikte nasıl bir kültür sanat hayatı tahayyül edilebileceği konuşulacak.
Festivalin son paneli ise “Kültür ve Sanatı Normların Dışında Düşünmek” başlığıyla 23 Eylül Perşembe saat 10.00’da Fringe Zoom üzerinden canlı olarak yapılacak. Antwerp Üniversitesi kültür sosyolojisi öğretim üyesi ve Culture Commons Quest Office kurucusu Pascal Gielen ile Queen’s Üniversitesi Küresel Kentte Yaratıcı Endüstriler öğretim üyesi Keren Zaiontz in konuşmacı olacağı etkinlik, sanat ve kültürü alternatif yollarla düşünmek için kolektif bir tartışmaya davet ediyor.
Istanbul Fringe Festival 2021 Hybrid panellerine katılım info@fringeistanbul.com adresi üzerinden kayıtla sağlanıyor. Festival programında yer alan performans ve atölyelerinin sınırlı sayıdaki biletlerine Mobilet üzerinden ulaşılabiliyor.
Istanbul Fringe Festival 2021 Hybrid – Panelleri
Melez Formlar: Yeni Teknolojiler ve Gösteri Sanatları
Pandeminin etkisiyle gösteri sanatlarında hikâye ve hikâye anlatıcılığı hızlandırılmış bir dönüşümden geçiyor. Yeni Teknolojik araçlar tiyatro, sinema ve sanal gerçeklik arasındaki sınırları bulandıran melez biçimler ortaya çıkarıyor. Katılımcılar seyirciyle sahne üzerindeki yaratım arasındaki ilişkiyi dönüştüren yeni deneyimler yaşıyor. Istanbul Fringe Festival özellikle Covid dönemindeki yeni yaratımlara odaklanarak bu alanda yeni ve deneysel gelişmeleri takip etmeye devam ediyor.
Panel Kopenhag bazlı XR Black Box’un eş kurucusu Jakob la Cour ve College of Southern Idaho’da tiyatro teorisyeni ve Tiyatro ve Multimedya (Habitus, 2016) kitabının yazarı Burcu Yasemin Şeyben’i bir araya getiriyor.
*Etkinlik dili İngilizcedir.
Nereye Gidiyoruz? İstanbul’da Yeni Kültür Sanat Perspektifleri
20 Eylül Pazartesi 15.00-16.30
İstanbul çoksesli, genç ve dinamik bir kültür sanat sahnesine sahip bir şehir. Her an değişmekte olan bu alan bir yanıyla kırılgan, bir yanıyla da yeni aktörlerin, fikirlerin ve projelerin getirdiği dönüşüme çok açık. Sahadaki bu hareketlilik kentin kültür politikasında nasıl bir karşılık buluyor? Alanın kapasitesi nasıl geliştirilebilir ve sürdürülebilir kılınabilir? Uluslararası iş birlikleri nasıl derinleştirilebilir? Istanbul Fringe Festival kuruluşundan beri kültür politikası üzerinde düşünmeye ve üretmeye önem veriyor.
Bu panelde İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Abbas, Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serhan Ada ve Hollanda Kraliyet Başkonsolosluğu Kültür Başmüşaviri İpek M. Sur’un katılımıyla İstanbul’da hep birlikte nasıl bir kültür sanat hayatı tahayyül edebileceğimizi konuşacağız.
Panel Zoom üzerinden gerçekleşecektir. Kayıt için info@fringeistanbul.com
Kültür ve Sanatı Normların Dışında Düşünmek
23 Eylül 2021 10:00-11.00
Sanatı ve kültürü düşünme biçimimiz genel kabul gören kavramlar tarafından şekillendiriliyor. Yaşadığımız dönemde “sürdürülebilirlik”, “erişilebilirlik”, “kapsayıcılık”, “toplumsal değişim” ve “çeşitlilik” bu kavramlardan bazıları. Bazı kavramları otomatik olarak kabul edip farklı kültürel bağlamlara mı uyguluyoruz? Farklı sanatsal ve yaratıcı üretimler bu kavramları nasıl dönüştürüyor? Bu kavramlara kafa tutan yeni pratikler neler? Farklı bir gramer bulmamız mümkün mü? Sanat hangi yeni yollarla toplumsal anlamlar yaratıyor?
Bu panel alanlarında önde gelen araştırmacılar Pascal Gielen (Antwerp Üniversitesi kültür sosyolojisi öğretim üyesi ve Culture Commons Quest Office kurucusu) ve Keren Zaiontz (Queen’s Üniversitesi Küresel Kentte Yaratıcı Endüstriler) ile sanat ve kültürü alternatif yollarla düşünmek için kolektif bir tartışmaya davet ediyor.
Etkinlik dili İngilizce olacaktır.
Etkinlik Zoom üzerinden gerçekleşecektir. Kayıt için info@fringeistanbul.com
Fringe Festival Nedir?
“Alternatif”, “keşfedilmemiş”, “sınır” anlamına gelen Fringe’in hikayesi, 1947 yılında Uluslararası Edinburg Festivali’ne misafir olarak katılan ve gösterilerini “bir kenarda” sergileyen 8 ekip ile başladı. Bu oluşum, çağdaş gösteri sanatları alanındaki en prestijli festivallerden biri olarak görülen Edinburg Fringe’e dönüştü. Bugün Fringe Festivalleri, her yıl dünyanın farklı şehirlerinde 170 bin sanatçıyı, 250 farklı mekanda ve 60 bin etkinlikte, yaklaşık 19 milyon kişiyle buluşturuyor. Her şehirde farklı ölçek ve formlarda düzenlenen Fringe Festivalleri alternatif ve yenilikçi işler üreten genç sanatçılara işlerini uluslararası platformda sergileme imkanı sunuyor.
Istanbul Fringe Festival, tüm dünyada olduğu gibi çeşitliliği ve özgünlüğü İstanbul’un kent dinamiği ve çok kültürlü doğasıyla buluşturuyor. 18 – 22 Eylül 2019 tarihleri arasında ilki gerçekleştirilen festival, 22 performans, 6 workshop ve 3 partiyle, 18 farklı destekçi mekanda, 3000’den fazla seyirciyi bir araya getirdi. İkinci yılında pandemi koşullarında online ortama taşınan Istanbul Fringe Festival, Türkiye’nin tamamen dijital ilk performans sanatları festivali oldu. Istanbul Fringe Festival 2020 Online, 21 – 27 Eylül 2020 tarihlerinde, Türkiye’den ve yurt dışından toplam 15 ekibin işleri, söyleşi ve atölyeleri YouTube, Instagram ve Zoom’da 30 binin üzerinde görüntülenme aldı. Çoğulcu ve disiplinlerarası bir temele dayanan Istanbul Fringe Festival, yeni ve dinamik olanı kültür ve sanat yoluyla arayan katılımcılarını, çoğulcu ve yenilikçi bir atmosfere davet ediyor.
Başvuru ve festival programını takip etmek için:
https://www.youtube.com/c/
https://www.fringeistanbul.
https://www.facebook.com/
https://www.instagram.com/