Sezen Aksu, Kültür Servisi’ne Resmen Dava Açtı: “Hadi Bakalım…”

editor

Sezen Aksu’dan bir açıklama beklerken mahkeme tebliği geldi. Davanın ilk duruşması 1 Haziran’da, saat 10.00’da, İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi’nde görülecek. 

Konuyla ilgili Kültür Servisi’nde yayımlanan haberi aktarıyoruz:

Sezen Aksu’nun yapım şirketi SN Müzik’in gazetemizde Aksu’nun şarkısının YouTube yönlendirmesine yer verdiğimiz için telif ihlali gerekçesiyle Kültür Servisi’nden şikayetçi olduğunu ve dava tehdidinde bulunduğunu, 9 Mart tarihli haberimizle duyurmuştuk. Karşı taraf uzlaşma için 11 bin lira istemiş, 9 bin lira nakitle anlaşabileceğimizi söylemişti. Biz de telif hakkı ihlalinde bulunmadığımızı, mahkemede kendimizi savunacağımızı bildirmiş ve 11 Mart’ta Çağlayan Adliyesi’nde uzlaşmayacağımıza dair belge imzalamıştık. 

Haberde, şikayet konusunun Sezen Aksu’nun Nisan 2020’de kendi Youtube kanalında yayımlandığı “Ne Yapayım Şimdi Ben” adlı şarkısı olduğunu yazmıştık. (Emniyet’te yapılan yönlendirme böyleydi.) Davanın açılmasının ardından, hazırlanan iddianamede gördük ki “Begonvil” şarkısı nedeniyle şikayetçi olunmuş. (Yöneltilen suçlama 5846 sayılı Kanunun 71/1 maddesine göre “Manevi ve Mali Haklara Tecavüz”!)

Sezen Aksu, uzun bir aranın ardından “Demo” adını verdiği yeni bir albüm hazırlamış, albümden şarkıları YouTube üzerinden yayımlayacağını açıklamıştı. Bu açıklamayı, albümün ilk şarkısı olan “Begonvil”i paylaşarak yaptı. Şarkıya eşlik eden mektubunda “YouTube için özel olarak hazırlanan Demo albümünün ilk parçası Begonvil…” diye yazmıştı. Biz de “Sezen Aksu’dan yeni albüm ve ilk şarkısı” başlığıyla haber yaptık. (Temmuz 2018) Bu haber de benzer içerik, başlık ve aynı yönlendirmeyle başka internet gazetelerinde yer aldı.

SN Müzik’in “dava tehdidi”ni duyurduktan sonra, olay basında ve sosyal medyada yankı buldu. Son olarak Türkiye’de sansür vakalarını kayda alan Susma Platformu’nda geniş bir haber yapıldı. 

Burada görüşüne başvurulan bilişim hukuku uzmanı Avukat Gökhan Ahi şöyle diyordu:

“Bir içeriğin embed özelliğini açık tutmak, o içeriğin her yerde yayımlanabilmesine bir nevi muvafakat vermek demektir. Sosyal medya olabilir, bloglar, forumlar, hatta haber siteleri dahi olabilir; tüm bu mecralarda embed video yayımlamak telif haklarına aykırı bir durum yaratmayacaktır. Kaldı ki, içerik sahibi istediği zaman içeriğinin embed olarak kullanılabilme özelliğini kapatabilme imkânına da sahiptir…”

Müzik yazarı Metin Solmaz ise “Sezen Aksu’nun şirketinin Kültür Servisi’ne köstek değil destek olması beklenir” dedikten sonra, Aksu’nun sessizliğini anlayamadığını söylüyordu:

“Eğer yanlış bilgilendirildiyse hemen açıklama yapmalı. Yok, hakikaten bütün bu kuralların açık seçik yazılmasına rağmen hakkının yendiğini düşünüyorsa yine açıklama yapmalı. Demesi bile komik ama demeli ki ‘Kültür Servisi benim hakkımı yiyor’. Çünkü bu iş onun adıyla anılıyor.”

Sezen Aksu’dan bir açıklama gelmedi ama mahkeme tebliği geldi. İlk duruşma 1 Haziran 2021 tarihinde, saat 10.00’da, İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Duruşmada hazır bulunmadığımız takdirde zorla götürüleceğiz.

SN Müzik Yapım, tam adıyla söylersek S-N Müzik Yapım Org. Nak. ve Tic. AŞ’nin yönetim kurulu başkanı, İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre Fatma Sezen Yıldırım, yani Sezen Aksu. Bu durumda haberi var mı yok mu, bu davayı onaylıyor mu tartışmaları artık boşuna.

Büyük harflerle duyuruyoruz: 

SEZEN AKSU, YOUTUBE’A ÖZEL HAZIRLADIĞI ALBÜMÜ HABER YAPARKEN YOUTUBE YÖNLENDİRMESİNE YER VEREN BİR KÜLTÜR GAZETESİNE RESMEN TELİF DAVASI AÇTI.

1 Haziran’da, begonviller boy verip, Bodrum’u yasemenler bastığında, Sezen Aksu nerede olur bilinmez, biz Çağlayan Adliyesi’nde hakim karşısında olacağız. 

Gazeteci yargılamalarının vaka-i adiyeden sayıldığı bugünün Türkiye’sinde, hiç aklımıza gelmezdi, demek bizim adliye mesaimizin sebebi Sezen Aksu olacakmış. 

Hadi bakalım…

Kaynak: https://www.kulturservisi.com/p/sezen-aksu-kultur-servisine-resmen-dava-acti-hadi-bakalim/

 

0

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku