Manisa Afsem Tiyatrosu Sanat Yönetmeni, Manisa’nın sevilen siması Ahmet Nuri Aydın, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.
Manisa’da tiyatroya büyük katkıları olan Ahmet Nuri Aydın, yaklaşık 30 yıldır tiyatroya emek veren biriydi.
Sayısız sanatçı yetiştiren Ahmet Nuri Aydın ile 2011 yılında yapılan ve kendisinin Manisa’da tiyatroya katkılarını özetleyen bir söyleşiyi okurlarımızla paylaşıyoruz:
*****
Manisa’nın ilk ve tek özel tiyatro sahnesi AFSEM’i kuran ve 21 yıldır birçok oyun sergileyip önemli sanatçılar yetiştiren deneyimli tiyatrocu Ahmet Nuri Aydın’la tiyatro geçmişi ve Manisa’da tiyatroya olan ilgi hakkında özel bir röportaj yaptık. 21 yıldır Taç Bina’nın altında çalışmalarını sürdüren AFSEM’in kurucusu Ahmet Nuri Aydın’la artık evi olan tiyatro sahnesinde yaptığımız röportajda Aydın sorularımızı içtenlikle yanıtladı.
Tiyatroya nasıl başladınız? Eğitim aldınız mı? Mektepli misiniz, alaylı mı?
-Ben alaylıyım.İlk kez 1981 yılında Manisa Lisesinde okurken o yıl Atatürk’ün doğumunun 100. yılı münasebetiyle ilimizde ilk kez düzenlenen Tiyatro Yarışmasına Aka GÜNDÜZ’ün yazdığı MAVİ YILDIRIM isimli oyunda rol alarak başladım. Ve oyunumuz tüm oyunlar içerisinde birincilik ödülü aldı. Bundan dolayı tiyatroya olan ilgim arttı.1984 yılında Halk Eğitim Merkezi’nin tiyatro çalışmalarına katıldım. 1 yıl boyunca bu kursa devam ettim. Bu kurs sonunda Necip Fazıl Kısakürek’in yazdığı Tohum adlı oyununu oynayarak sahne tecrübemi arttırdım. Sonra yine Halk Eğitim bünyesinde kendi başıma 2 çocuk oyunu ve 1 büyük oyunu sahneye koydum. Halk Eğitim Merkeziyle yollarımız ayrılınca ilkin Manisa Türk Eğitim Vakfı adına tiyatro çalışmalarımı sürdürdüm. O zaman maliye sınavlarını kazanıp Vergi Dairesi’nde çalışmaya başladım. Orada da bir sahne kurup oyunlar oynadım. Daha sonra ise 1990 yılında Manisa’nın ilk ve tek özel tiyatrosu AFSEM’i kurarak çalışmalarıma devam etmekteyim. Tiyatro artık benim çocuğum gibi ve onsuz yaşamayı düşünemiyorum.
– AFSEM’deki çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Bugüne kadar kaç oyun sergilediniz? Kaç oyuncu yetiştirdiniz? Elde ettiğiniz başarılar nelerdir?
– AFSEM önce Tiyatro-Folklör-Dans ve Komedi Dans Üçlüsü olarak faaliyette bulunmak üzere AFS Sanat Etkinlikleri Merkezi veya Anadolu Folklör Sanat Etkinlikleri Merkezi olarak kuruldu. Daha sonra ise diğer bölümler kapatılarak tiyatro ağırlıklı olarak faaliyetlerine devam etti ve ismini Manisa AFSEM Tiyatrosu olarak değiştirdik. AFSEM olarak şu ana kadar 34 farklı oyunu herbirini 30-40 seans olmak üzere sahneledik, sayısız özel gösterimler gerçekleştirdik. Türkiye’nin birçok şehrine turneler yapıp oyun oynadık. 9 Kez yurt dışında çeşitli yarışma ve festivallere katılarak Manisa’yı kendi imkan ve olanaklarımızla temsil ettik. Manisa’da çekilen MANİSA TARZANI, ADEMİN TRENLERİ, DOKUNMAYIN AĞAÇLARIMA, MESİR filmlerine oyuncu verdik. AFSEM olarak Çocuk ve Gençlik Tiyatroları (ÇOGET) ve Türk Tiyatrolar Birliği’ne üyeyiz. Amatör ATÜK’ün kurucu üyesiyiz. Türkiye’de en iyi 10 çocuk tiyatrosu arasındayız. Kültür ve Turizm Bakanlığınca özel tiyatrolara yapılan devlet desteğinden profesyonel dalda yararlanıyoruz. AFSEM olarak Kaç baba kaç oyunuyla bir haftada 3000 kişi gişe yaparak bu alanda rekor kırdık. Bünyemizde kurs görenleri haricinde 300 tiyatro sanatçısı yetiştirdik, tiyatroya kazandırdık. Bunların arasında Demet Evgar, Gökhan Ünal, Mutlu Çamlıyer, Bedriye Pehlivan ve Sezer Soykök gibi oyuncular var. Şu an Bizimkiler trafikte, Sevimli Afacanlar ve Arkadaşım güneşışınları adlı çocuk oyunlarını oynamaya devam ediyoruz . Ocak’ın sonuna doğru Yardımseverler Vakfı yararına, öğrencileri burs verilebilmesi için Bizimkiler Trafikte adlı oyunu sergileyeceğiz. Çalışmalarımız, eğitimlerimiz devam ediyor.
– Manisa halkının tiyatroya gösterdiği ilgiden memnun musunuz?
– Manisa’da tiyatroya gösterilen ilgi yeterli değil. Daha fazla ilgi gösterilmesini, değer verilmesini isteriz. Bir de şöyle bir şey var; İnsanlar Manisa’nın sanatçılarını, kendi sanatçılarını önemsemiyor, değer vermiyor. Dışarıdan bir grup geldiğinde çok daha fazla ilgi gösteriyor. Aslında aramızda hiçbir fark yok. Biz de burada aynı kalitede oyunlar oynuyoruz. AFSEM olarak değil, Belediye’nin oyunları da, diğer tiyatro grupları da kaliteli oyunlar oynuyor. Dışarıdan gelenlerin tek farkı sadece isim. Benim bu konuda isteğim Manisa kendi çocuklarına, sanatçılarına aynı değeri versin, aynı ilgiyi göstersin. Değer verdiği zaman tiyatro daha da gelişir, birçok farklı tiyatro grubu, sahnesi oluşur.
– AFSEM olarak ne gibi sıkıntılarınız var, nelerden şikayetçisiniz?
– Manisa’da yetişmiş tiyatro oyuncusu yok. Bu konuda bir sıkıntı yaşıyoruz. Belediyenin Konsertuvar açması çok iyi oldu. Bu konsertuardan oyuncuların yetişmesi bu sorunu ortadan kaldıracak diye düşünüyorum. Ayrıca bulunduğumuz Taç Bina’nın satılması gündemde. Biz buraya 70 kişilik bir oda tiyatrosu yaptık. Tabi salonumuzu yenilemek, dekore etmek istiyoruz. Fakat bu durum şimdilik bizi engelliyor. Bu sorun aşıldığı zaman AFSEM daha güzel, modern ve yenilenmiş bir salon olacak.
– Manisa Belediyesi’nin sahne açmş olması Manisa tiyatronun geliştiğini gösterir mi? Bu durum sizi ne yönde etkiler?
– Belediyelerin bu konularda ön ayak olması çok önemli. Tabi böyle bir sahne tiyatroyu geliştirir, ilginin artmasını sağlar. Biz daha fazla tiyatro gruplarının olmasını isteriz. Bu şekilde kendimizi daha fazla geliştirme imkanı buluruz. Daha dikkatli oluruz, yeni oyunlar, farklı tarzlar deneriz. AFSEM olarak bize her konuda destek veren Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Vergi Dairesi Başkanlığı ve Valiliğimize teşekkür ediyoruz. 2 kursiyer grubumuz ve 3 çocuk oyunuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şubat ayında büyük oyunu da sergileyeceğiz. Bizlere böyle bir fırsat verdiğiniz için manisahaberleri.com’a çok teşekkür ediyorum
*****