Beliz Güçbilmez’den Online Yazarlık Atölyesi

editor

Prof. Dr. Beliz Güçbilmez’in düzenlediği “Online Tersine Mühendislik: Yazmak İçin Okumak” atölyesi Aralık ayında da devam ediyor. 14-17 Aralık tarihleri arasında dört gün boyunca “online” olarak devam edecek olan atölyenin ardından atölyenin ikinci aşaması olan “Hikâyeler Nereden Geliyor?” atölyesi ise 20 Aralık’ta başlayacak.

Güçbilmez’in atölyelerle ilgili açıklaması şöyle:

Online Tersine Mühendislik: Yazmak için Okumak atölyesi, üç aşamalı yaratıcı yazarlık programının ilk aşaması olarak tasarlandı. Bu aşamada okurluğumuzun tozunu alıyor, okurluk ve izleyicilik deneyimimizden edindiğimiz birikimi kullanılabilir hale getiriyoruz. Atölyenin kendine özgü bir terminolojisi ve metodu var. Giderek aynı dili konuşuyoruz, birbirimizin en iyi okuru, eleştirmeni, izleyicisi, hikâye anlatıcısı haline geliyoruz.

Yetişkin çağımızda, tam da hayat üstümüze kapanırken, birbirimize doğru açılıyor; insan aklının nelere kadir olduğunu hatırlıyoruz. Online atölyeler hepimiz için can simidi gibi. Doğru bildiklerimizi sınıyor, en sevdiğimiz kurmaca yazarlarını kendi yazarlık hocamız, danışmanımız, üstadımız haline getirmeyi öğreniyoruz. Hikâyelerin nasıl kurulduğunu ,nelerden yapıldığını anlamaya çalışıyoruz. Evet, kurmacaları söküyoruz ama öyle masif, öyle bütünlüklü yapılar ki bunlar “tekniği” bilmezsek vida yerlerini bile bulamıyoruz. Nasıl yapıldığını anlamak için söküyor ve bu bilgiyi kendi yazarlık serüvenimize aktarıyoruz.

14 Aralık akşamı 19:30’da başlıyoruz, peş peşe dört akşam ikişer saatlik derslerle sekiz saatlik ilk aşamayı tamamlıyoruz.

Elbette, pek çok yaratıcı yazarlık atölyesi var; seçmek de pek kolay değil. Dilerseniz; bu noktada, bugüne dek atölyeye katılanlar neler söylemiş, deneyimlerini ve izlenimlerini nasıl aktarmışlar, bir göz atın: http://www.belizgucbilmez.com/yazilar/tanikliklar/

Şurada sık sık karşılaştığımız soruların yanıtları var: http://www.belizgucbilmez.com/ankara/atolyelerle-ilgili-sorular-yanitlar/

Aşağıda da www.mektebihayal.com bağlantısından minicik bir örnek ders:

Kurmaca Dersleri

Programı merak ettiyseniz ve tanıklıklar sizi cesaretlendirdiyse, hemen harekete geçebilir; 0530 474 73 80 numaralı telefona whatsapp mesajı yazarak sitede bulamadığınız ya da merak ettiğiniz ayrıntıları öğrenebilir, atölyede yerinizi ayırtabilirsiniz. ⠀

İkinci aşama “Hikâyeler Nereden Geliyor?” atölyesi ise 20 Aralık’ta başlıyor. Yine dört hafta pazar günleri buluşacağız. ⠀Bu ikinci aşamada yeniden soruyor, yeniden yanıtlıyoruz: “Hikâyeler Nereden Geliyor?” Filmler ve romanlarla, derinlere ve açıklara doğru. Tersine Mühendislik atölyesi katılımcıları için devam atölyesinin ilk buluşması 20 Aralık’ta. Yavaş yavaş katılımcı listemizi oluşturmaya başladık. “Artık Yazıyoruz!” başlıklı uygulama atölyesinden önce hem “metod”u bu kez filmlerde ve romanlarda sınıyoruz, hem de hikâyelerin birbirini nasıl var ettiğini, kurmaca dediğimiz büyük kanonun nasıl hep kendinden yapıldığını konuşuyoruz. Metinlerarasılık teorisi de orada, her şeyin kaynağı mitoloji de… Zamanın lineer ve döngüsel temsilini de konuşuyoruz, tragedya dediğimiz antik formun bugünün hikâyelerini nasıl kurduğunu da.

Derslerde görüşmek üzere…..

0

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku