Çocuk ve gençlerin gelişimini tiyatro ve sahne sanatlarıyla sürdüren Çocuk Genç Sanat Tiyatro (ÇGST) pandemi döneminde yaptığı tüm çalışmaları dijital ortama taşıyarak bir ilki gerçekleştirmişti. Yan yana başlanan bir dönemi emsalsiz bir özveriyle ve fire vermeden tamamlayan ÇGST’de yeni dönem Eylül ayında hibrit bir modelle başladı!
Sanatın iyileştirici bir gücü var. Koşullar başkalaşsa da yeni yöntemler geliştirerek yaşatabilirsiniz tiyatroyu, sanatı. Niyetiniz iyi, inancınız tam, isteğiniz çok, coşkunuz var ise her koşul sizin için yeni bir yol olur. Yeni bir pencere açar. Yeter ki yapmayı, çalışmayı isteyin. Bu düşünceyle Covid-19 pandemisi sürecinde tiyatro atölyelerini online olarak aksatmadan sürdüren Çocuk Genç Sanat Tiyatro (ÇGST) 2019-2020 dönemini emsalsiz bir özveriyle tamamladı. Yeni dönem ise 5- 6 Eylül’de başladı. Küçük gruplarla yapılan yüz yüze çalışmalara, uzaktan takip etmek isteyenler için eş zamanlı online çalışmalar eşlik ediyor. Online eğitimle mesafeler, sınır olmaktan çıkıyor.
MÜZİKAL PROVASINI “ONLİNE” YAPTILAR
Biraderler Yapım’ın çocuk ve gençlere yönelik projeler geliştirdiği bir sosyal girişim olan ÇGST, farklı yaş gruplarında çocuk ve gençler için 2018’den bu yana tiyatro merkezli sanat programları hazırlıyor. Katılımcıların tiyatro ve tiyatroya hizmet eden diğer disiplinler aracılığı ile özgüvenlerini artırıyor, iletişim başta olmak üzere sosyal becerilerini geliştiriyor, yaratıcılıklarını besliyor, takım çalışması, işbirliği gibi kavramları yerleştiriyor.
Ülkemizde Koronavirüs salgınının neden olduğu karantina günlerinde ÇGST’nin atölye çalışmaları da online devam etti. Çocuklar ve gençler tiyatro merkezli atölyelere evden, internet üzerinden katıldı. Hatta “İleri Tiyatro” grubu, “Dolap” isimli müzikallerinin provalarını online olarak gerçekleştirdi.
Aynı zamanda ÇGST çalıştırıcıları dijital platformlar üzerinden ÇGST dışındaki çocuklara ve gençlere de ulaşma imkanı buldu ve bu alanda pek çok içerik geliştirme fırsatı edindi.
TESADÜFE YER BIRAKMADILAR
‘Tiyatro Başlangıç 1’, ‘Tiyatro Başlangıç 2’ (7, 8, 9, 10, 11 yaş) ve ‘Sahne Oyunculuk’ derslerinde Hasan Demirci, Fulya Aksular ve Yonca İnal var. Mim Hareket, Okan Patırer, Müzik,Uskan Çelebi ve Serkan Bacak, Dans, Meltem Figen. ‘Tiyatro Oyun Grubu’nda Derya Yıldırım ve Fulya Aksular bulunuyor. ‘İleri Oyunculuk’ta (Master Class) Sahne Oyunculuk atölyeleri Yonca İnal tarafından gerçekleştiriliyor. Yonca İnal aynı zamanda ÇGST’nin tüm modüllerini ve programlarını hazırlayan genel koordinatörü ve uzun yıllar İstanbul Şehir Tiyatroları’nın Çocuk Eğitim Biriminin başındaydı. Master Class’ta dans atölyeleri Ece Albayrak tarafından gerçekleştiriliyor. Büyük bir özveri ve liyakatla atölyelerin devamlılığını sağlayan ekip, bu süreçte hiç tesadüfe bırakılmayacak bir çizgi oluşturdu.
SEKTÖRÜN PROFESYONELLERİ BURADA YETİŞİYOR
Yeni dönemde ÇGST atölyeleri hem fiziksel mesafeyi koruyarak Moda’daki merkezinde devam edecek, hem de online platformda bu konuda hassasiyetini koruyan çocuklar gençler ve aileleriyle buluşmaya devam edecek. ÇGST oyuncuları, Biraderler Yapım bünyesinde kurulan menajerlik sistemiyle de yeni sezonda tüm deneyim ve tecrübelerini tiyatro, sinema, dizi ve seslendirme sektörlerinde profesyonel anlamda buluşturmaya başlayacak.
Otizm ve down sendromlu çocuk ve gençler sahne sanatları disipliniyle ÇGST’de sahnede
ÇGST atölyelerine çok sayıda farklı doğan ve farklı gelişen çocuklar ve gençler de katılıyor. Pandemi sürecinde onlar ve aileleri hepimiz kadar etkilendi. Psikolog Çiğdem Aydın, atölye çalıştırıcıları Yonca İnal ve Okan Patırer bu süreçte down sendromlu gençler ve yaştaş ‘buddy’lerinin birlikte çalıştığı HEP ÇOK HİÇ oyun projesini büyük özveriyle sürdürdü. Otizm tanısı almış gençler ve ‘buddy’lerinin birlikte sahnelediği PENCERE oyun ekibi müzisyenler Uskan Çelebi ve Serkan Bacak gözetiminde çalışmalarına devam etti ve yeni sezonda PENCERE’yi aynı tazelikte seyirciyle buluşturmayı amaçladı . Ayrıca “Farklı Olan ve Farklı Gelişen” gençlerin aileleri için Çiğdem Aydın ve Yonca İnal bu dönemde destek çalışmaları yürüttü ve diğer dönemlerde de sürdürmeye devam edecek.
Detaylı bilgi için:
www.cgst.online