7 Kasım günü, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi 7.Hol’de “Tiyatro Kooperatifi” söyleşisi gerçekleştirilecek.
Söyleşi ile ilgili olarak Artist 2019 sosyal medya hesabından yapılan açıklama şöyle:
Dünyada ve Türkiye’de benzeri olmayan Tiyatro Kooperatifi, bağımsız ve özgür bir alanı var edebilmek için İstanbul’da 34 tiyatronun birleşimiyle yola çıktı. Ekonomik örgütlenme modellerine ne kadar ihtiyacımız olduğu sorusuna bir cevap olarak ortaya çıkan kooperatif modelinin nedenleri, niçinleri üzerine konuşacağımız bu söyleşide kooperatifin Mayıs 2018’den bugüne kuruluş sürecini, deneyimlerini ve neden dünyada bir ilk olduğunu dinlemek ister misiniz?
Etkinlik herkese açık ve ücretsizdir.
Tarih: 7 Kasım Perşembe saat 14:00
Adres: Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi 7.Hol
Konuşmacılar:
Iraz Yöntem – Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı
Ersin Umut Güler – Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Yesim Ozsoy – Tiyatro Kooperatifi Ortağı / Galata Perform
Muharrem Uğurlu – Tiyatro Kooperatifi Ortağı / Asmalı Sahne
Iraz Yöntem
1983 yılında Ankara’da doğdu. 2004 yılında Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Aynı yıl İstanbul’a yerleşti ve Studio Oyuncuları’nda Şahika Tekand yönetiminde oyunculuk eğitimi almaya başladı. 2006’da tamamladığı eğitiminden sonra AYSA Prodüksiyon Tiyatrosu’nda Ayşenil Şamlıoğlu’nun yönettiği “Bana Mastikayı Çalsana” isimli müzikalde rol aldı. Yer aldığı çeşitli atölye çalışmalarının yanı sıra 2011’de Kadir Has Üniversitesi Film ve Drama Yüksek Lisans Programı Oyunculuk Bölümü’nden mezun oldu. “Hayat Bilgisi”, “Erkekler Ağlamaz”, “ Parmaklıklar Ardında”, “Yol Arkadaşım” rol aldığı televizyon dizilerinden bazılarıdır. 2011’den bu yana İkinciKat (Kainatın En Hızlı Saati, Limonata, Sürpriz, Barselo), İstanbul Devlet Tiyatrosu (Yanık) ve Tatbikat Sahnesi ve Tiyatro(Hâl)’de çalıştı. 2013’te bünyesine dahil olduğu Tiyatro(Hâl)’de “Kırmızı” isimli oyunu yazdı ve Güney Zeki Göker ile yönetti; 2014’te Atiq Rahimi’nin “Sabır Taşı” adlı romanını uyarladı ve oynadı. 2014-2017 yılları arasında Oyuncular Sendikası’nın 2. Dönem Yönetim Kurulu üyeliği görevini yaptı. Sanatsal çalışmalarına başta Tiyatro(Hâl) olmak üzere çeşitli gruplarla devam ediyor.
Ersin Umut Güler
1983 yılında İstanbul’da doğdu. 2009 yılında Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro-Oyunculuk Bölümü’nden mezun oldu.
2013 yılında Yolcu Tiyatro’yu kurdu. Yolcu Tiyatro’da; Wolfgang Brochert’in “Kapıların Dışında”, Ariel Dorfmann’ın “Karanlığın Ötesinden Gelen Sesler”, Roland Topor’un “Joko’nun Doğum Günü” ve David Ives’ın “Kürklü Venüs” adlı oyunlarını yönetti. Yolcu Tiyatro’nun “Kürklü Venüs” ve “Kapıların Dışında” oyunlarının yanı sıra; Galata Perform, İstanbul Devlet Tiyatrosu, Eskişehir Şehir Tiyatroları, Tiyatro Anadolu, Yeditepe Oyuncuları, Zorlu Çocuk Tiyatrosu gibi bazı tiyatrolarda ve özel gösterilerde oyuncu olarak çalıştı.
“Hile Yolu”, “Misafir”, ve “Panoptikon” adlı sinema filmlerinde rol aldı.
Ödülleri:
“Misafir” 2015, En İyi Erkek Oyuncu / 3. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali
“Joko’nun Doğum Günü” 2017, Yılın Yönetmeni / 1. Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri
“Kürklü Venüs” 2018, En İyi Erkek Oyuncu / 6. Ekin Yazın Dostları Tiyatro Ödülleri
Yeşim Özsoy
Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji, Stüdyo Oyuncuları Oyunculuk okulu ve lisans üstünde Northwestern Üniversitesi Müzik ve Edebiyat Departmanı, Performans Araştırmaları bölümünden mezun, yazar, yönetmen, oyuncu ve İstanbul’da yer alan bağımsız bir tiyatro GalataPerform’un kurucusudur.
Türkiye’de başlattığı ve yönettiği Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi oyun yazarlığı alanında yapılmış atölyeler, oyun okumaları, söyleşiler, misafir yazarlar, festival ve e-yayın girişimiyle kapsamlı ve öncü bir projedir. Proje dahilinde, şu ana kadar 20den fazla farklı ülkeden 40ın üzerinde oyun yazarı İstanbul’da ağırlanmış, oyunları çevrilmiş, Türk yazarlarla buluşturulmuştur. 2009 senesinden beri aktif olarak tiyatro alanına kazandırılan oyun yazarları ve yönetmenlerin sayısı her geçen gün artmaktadır.
2001’den beri kendi yazdığı 12 oyundan çoğunu yönetmiş ve sahnelemiş olan Özsoy’un Aksak İstanbul Hikayeleri adlı oyunu 2006 senesinde Afife Tiyatro Ödülleri’nde oyun yazarlığı alanında verilen en önemli ödül olan Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülünü almıştır. Oyunları İtalyanca, Fransızca, Almanca, Katalanca ve İngilizce’ye çevrilmiş, Türkiye’de ve yurt dışında çeşitli festivallerde sahnelenmiştir.
Özsoy’un dikkat çeken oyunları arasında 2010 senesinde Wiesbaden Devlet Tiyatrosu için yazıp yönettiği Türkiye-Almanya 0:0 adlı oyunun yanı sıra Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesinden çıkan genç yazarlara yönelik çalışmaları da var. Bu kapsamda yönettiği multi-medya bir tasarıma sahip İz, ses getiren oyunları arasındadır.
Yeşim Özsoy, 2014 İstanbul Tiyatro Festivali’nde uluslararası üne sahip Gianina Carbunariu, Helena Tornero ve Linda McLean’in de oyun yazarı olarak dahil olduğu “Aşk ve Faşizm” adlı oyunu sahnelemiştir. Temmuz 2017de Barselona’nın GREC Festivali’nde sahnelenen ilk Türk oyunu olarak “Aksak İstanbul Hikayeleri” adlı oyunu Katalan bir ekip tarafından sahneye koyulmuştur.
Son oyunlarında aktif olarak video tasarımı ve sinematografik yapıyla medya kullanımına önem veren Özsoy, sırasıyla “Yüzyılın Aşkı” ve her biri İstanbul Tiyatro Festivalinde prömiyer yapan “Yaşlı Çocuk” ve “Yüz Yılın Evi” oyunlarında film yönetmeni ve fotoğraf sanatçısı Melisa Önel ile işbirliği yapmıştır.
Son oyunu Yüz Yılın Evi, Almanya’da Maxim Gorki Tiyatrosu ve İsviçre’de Theatre Neumarkt ile ortak yapımdır. Oyun, 2019 Ağustos ayında dünyanın en büyük gösteri sanatları festivallerinden Edinburgh Fringe Festivalinde sahnelenmiş ve 3500 gösteri arasından The Guardian gazetesinde mutlaka seyredilmesi gereken ilk 10 oyun arasına girmiştir. Oyun ayrıca The Times gazetesinde “12 Fringe oyununa yakıt olacak kadar çok malzemeye sahip” olarak değerlendirilmiş, övgü toplamıştır.
Geçtiğimiz yıllarda Boğaziçi Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi’nde konuk olarak dersler veren Yeşim Özsoy, Aydın Üniversitesi lisansüstü Yönetmenlik Bölümünde misafir yönetmen olarak 2019-2020 döneminde ders vermektedir. Kurucusu olduğu Yeni Metin Yeni Tiyatro Atölyelerinde aktif olarak oyun yazarlığı, yaratıcı yazarlık ve yönetmenlik dersleri vermektedir.
Özsoy’un yasakmeyve Yayınlarından iki şiir kitabı bulunmakta. Habitus Yayınevinden “Aksak İstanbul Hikayeleri”, “Ev-Kakofonik Bir Oyun” ve “Noter” oyunlarının dahil olduğu kitabı 2019 Ekim ayında çıkmıştır. Kendi kurduğu ve yönettiği Türkiye’nin oyun metinlerini dijital ortama taşıyan tek portalı yenimetin.com sitesinden de dijital olarak oyunları yer almaktadır.
Muharrem Uğurlu
Tiyatro Oyuncusu ve Yönetmeni
Beyoğlu Asmalı Sahne’nin kurucu ortağı.
Lisansını Dumlupınar Üniversitesi Kamu yönetimi bölümünde yaptı.
Bu sırada Kütahya Şehir Tiyatrosunun kuruluşunda yer alarak 5. Sezon boyunca oyuncu ve yönetmen olarak çalıştı. 2007-2009 arasında Kütahya Şehir Tiyatrosu Genel sanat yönetmenliğini yaptı. 2009 da istifa ederek İstanbula döndü ve özel bir tiyatro kurarak gezici tiyatro olarak oyunlar oynadı.
2011 yılında Bahçeşehir üniversitesinde ileri oyunculukta yüksek lisansını kazanarak tezli yüksek lisans yaptı 2013 yılında tamamladı.
2014 yılında sınıf arkadaşı Petek Kırboğa ile Beyoğlu Asmalı sahneyi açtılar burada “godot’yu bekleyeni beklerken” – “Aut”- “… ‘lı Kadınlar” ve manastır oyunlarını yönetti ve oyuncu olarak yer aldı.