İzmir ÖBTT’nin yeni oyunu “Atlı Karınca Hikayeleri”, 17 Ekim’de dünya prömiyerini yapıyor

Emel Bala
2,4K Okunma
İzmir Öteki Beriki Tiyatro Topluluğu’nun yeni oyunu “Atlı Karınca Hikayeleri” 17 Ekim günü saat 20:00’de NHKM Konak Halk Sahnesi’nde dünya prömiyerini yapıyor.
Oyun Hakkında:

“Kısa süreli bir dizi aşk karşılaşmalarının anlatıldığı oyunda; bireysel ve toplumsal ahlak, yerleşik değer yargıları; aşk ve cinsellik ikilemi üzerinden toplumun en alt katmanından en üst katmanına kadar geniş bir sınıf yelpazesi içinde sorgulanmaktadır.

Oldukça cesur, kışkırtıcı, cüretkar, çarpıcı ve Freudyen bir bakış açısına sahip olan oyun 1890’ların Viyana’sında geçmektedir. Oyun bir döngü halinde her bireyin kendisinden bir üst tabakadaki kişiye gözünü diktiği bir döngüyle ilerler ve finalde en üst ve en alt tabakadaki kişilerin birlikte olmasıyla çember kapanır.

İnsanın aşk ve seksle imtihanında ne denli trajik ve gülünç hale geldiği apaçık göz önüne seriliyor oyunda. İnsanoğlunun önüne geçilemez hayvani / içgüdüsel arzuları ve buna direnmeye çalışan akıl, vicdan, kültür gibi üst yapılanmalar arasındaki büyük bir savaşa şahitlik ediyoruz aslında.

Kadın ve erkek; doğanın en büyük iki çatışması. Oyunda bu savaş; biraz da kadından yana tavır alan bir bakış açısıyla işlenmektedir. Kahramanımız belki metalaştığı, belki “erkeğe hizmet eden” olarak görüldüğü, belki tüm toplumsal baskılar altında yok olduğu için delirmiş bir kadındır. Beş bölümden oluşan oyunda on karşılaşmayla içinde beş ayrı kadın hali, durumu yaşanmaktadır. Şarkı, dans ve kadın oyuncuya partnerlik eden bir Dummy (yapay insan) ile yorumlanan oyunda, yönetmen tüm sanat dallarının tiyatroya desteğiyle bezemektedir oyununu.”

Oyunun Künyesi: 
Tek Perde
Tür: Trajedi
Süre: 90’
Yaş Sınırı: 18+Yazan: Arthur Schnitzler
Uyarlayan ve Şarkı Sözleri: Haluk Işık
Yöneten: Yılmaz Tüzün
Işık Tasarım ve Dekor Uygulama: Alpdoğan Selçuk
Dekor Tasarım: Günay Toprak (Tiyatro Viya) – Alpdoğan Selçuk
Beste ve Müzik Direktörü: Kerem Memişoğlu
Kostüm Tasarım ve Uygulama: Emine Tarın
Reji Asistanı: Seden Turan
Oyuncu: Yasemin Şimşek Tüzün

İZMİR ÖTEKİ BERİKİ TİYATRO TOPLULUĞU hakkında:
 19 Ağustos 2013 de eğitimlerine ve provalarına başlayan ÖBTT-İzmir, aslında temelleri daha eskiye dayanan bir tiyatro topluluğu. Profesyonel tiyatro oyuncusu ve eğitmeni olan Yasemin Tüzün ile Yılmaz Tüzün tarafından kurulan topluluğun kuruluş serüveni, yaklaşık beş yıllık bir süreci kapsıyor.Bugüne kadar İAOSB (İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi), EGİAD (Ege Genç İşadamları Derneği), Karşıyaka Soroptimist Kulübü, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği, Asil Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarında, ayrıca büyük kurumsal şirketlerde tiyatro eğitimi veren, tiyatro oyunları sahneleyen ve sosyal sorumluluk projelerine imza atan ÖBTT kurucuları; buralardaki yol arkadaşlarının, tiyatro sanatını bir hobiden ileriye götürmek istekleri, kendilerinin tiyatro sanatına bakışları ve amatör ruhun her zaman yenilik, devingenlik içeren doğasına inançları gereği, Öteki Beriki Tiyatro Topluluğu’nu hayata geçirmişlerdir. Kuruluş ve işleyiş mottosu ;’Aktörlerini, aynı zamanda, birlikte oluşturdukları ekolleri doğrultusunda, kendi bünyesinden de çıkaran, amatör ruh, profesyonel uygulamaya inanan tiyatro topluluğu’ olan ÖBTT 19 Ağustos 2013 den bu güne hız kesmeden çalışmalarını sürdürüyor. 23 kişilik kadrosuyla yola devam eden ÖBTT, bünyesindeki, her meslek ve yaş grubundan sanatçılar eğitim, prova ve oyun gösterimlerine özveri, disiplin ve coşkuyla devam ediyor.İlk sezon repartuarı, halen oynanmakta olan, Yasemin Tüzün’ün yazıp yönettiği ‘Bazen Biz Çocuklar’ adlı çocuk oyunu, Yasemin Tüzün’ün yönettiği Edward Albee’nin ‘Hayvanat Bahçesi’, Yılmaz Tüzün’ün uyarlayıp, yönettiği ‘Bezik Oynayan Kadınlar’ olan ÖBTT,5.sezonunda şu ana dek Özlem Erben’in yazıp yönettiği ‘Külkedisi Öldü’,Ali Poyrazoğlu’nun uyarlayıp yönettiği ‘Medeni Hali’,Tiyatro Viya ile ortak üretim olan Sinistera’nın yazıp Günay Toprak’ın yönettiği ‘Ay Carmela’ve üç adet çocuk oyunu sahnelemiş ve oynamaya devam etmektedir.2018 sezonunda Jean Genet’in yazıp Yılmaz Tüzün’ün yönettiği ‘Hizmetçiler’ oyunu prömiyer yapmıştır.Üretilen bu oyunlarla birçok ödüle layık görülmüştür.Kuruluşundan bu güne, 2. Tiyatro Kampı, Tiyatrolar Buluşması gibi festivallere katılan tiyatromuz İzmir içinde Urla, Selçuk, Bergama, Karaburun gibi iç turneler ve Ankara, İstanbul gibi şehirdışı turneleri gerçekleştirmiştir. Eğitim çalışmaları da aynı hız ve coşkuda devam eden ÖBTT, bu güne dek kendi eğitmen ve kurucuları Yasemin Tüzün ve Yılmaz Tüzün’ün yanı sıra, Hollanda Global Clown School (Dünya Palyaço Okulu) kurucusu Rene Cres, tiyatro sporu eğitmeni Burak Özbaykuş, Haluk Işık gibi eğitmenlerden workshoplar almış ve almaya da devam etmektedirler. Ayrıca, dostumuz ve ünlü sanatçımız Ali Poyrazoğlu’nun destekleriyle, okumuş adamlar fikir atölyesi , tzn-k film, gibi dost çözüm ortaklarıyla beraber serüvenine devam eden ÖBTT, şu sloganını büyük bir coşkuyla dile getirmektedir:
’SANAT UZUN HAYAT KISA’, ancak yine de birşeyler yapmaya vakit var…

ÖBTT ödüller:

*Rotary 1. Tiyatro Ödülleri 2013-2014 En Başarılı Kadın Oyuncu(Yasemin Tüzün)

*Rotary 1. Tiyatro Ödülleri 2013-2014 En Başarılı Erkek Oyuncu(Yılmaz Tüzün)

*Rotaract U.R 2440. Bölge 5.Meslek Hizmet Ödülü(Yılmaz  Tüzün)

*Bedia Muvahhit Tiyatro Ödülleri 2015 En Başarılı Komedi Kadın Oyuncusu(Yasemin Tüzün)

*Direklerarası Seyircileri Özel Ödülü(yönetmen:Yılmaz Tüzün)

*14.Direklerarası Seyirci Ödülü Kadın Oyuncu(Yasemin Tüzün)

*4.Anadolu Tiyatro Ödülleri Başarı Emek Ödülü(Yılmaz Tüzün)

*Bediha Muvahhit Tiyatro Ödülleri 2018 En Başarılı Kadın Oyuncu(Yasemin Tüzün)

*5.Anadolu Tiyatro Ödülleri Başarı Emek Ödülü(Yasemin Tüzün)

*Bediha Muvahhit Tiyatro Ödülleri 2019 En Başarılı Erkek Oyuncu(Yılmaz Tüzün)

*Bediha Muvahhit Tiyatro Ödülleri 2019 En Başarılı Işık Tasarımı(Alpdoğan Selçuk-Benden Selam Söyle

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku