Epik Tiyatro’ya dair kavramların ve sahneleme özelliklerinin pratiğe yönelik bir çalışma içinde ele alınarak irdelenmeye çalışıldığı Epik Tiyatro Atölyesi, bu kez Urla Toprak Sahne Tiyatro Festivali’nde yer alacak.
Yürütücülüğünü Erkal Umut’un yaptığı atölyede ele alınacak epik oyunların epizotlarının metinleri, video görüntüleri, oyunlar hakkında inceleme yazıları atölyenin başlayacağı tarihten önce internet sitesinde yayınlanıyor: https://epiktiyatroatolyesi.wordpress.com/
Epik Tiyatro Atölyesi’nde, bu internet sitesinde yer alan malzemeler işlenecek. Kısa epizotlar okunarak didik didik edilecek, Brecht’in de içinde yer aldığı dramaturji çalışmalarına göre sahnelenmiş oyunların video görüntüleri tekrar tekrar oynatılarak izlenecek- durdurulup üzerinde etraflıca konuşulacak. Atölye katılımcıları bu kısa sahneler üzerinden model dramaturji ve model sahneleme çalışmaları yürütecekler.
Ayrıca, her Epik Tiyatro Atölye çalışmasında yapılması hedeflenen bir çalışma bu yıl Urla Tiyatro Festivali’nde ilk kez gerçekleşecek; epik oyun sahneleyen bir tiyatro topluluğundan oyuncular atölyeye davet edilecek ve sahneledikleri epik oyundan bazı kısa sahneleri atölye ortamında oynamaları, prova etmeleri istenecek. Bu sahnelerin metinleri, yine önceden internet sitesinde yayınlanmış olacak. Oynanan/ prova edilen bu kısa sahneler atölye katılımcılarının müdahalelerine açık olacak. Yapıp bozulacak, eleştirilip değiştirilecek, imece bir çalışma ile sonuçlar üretilecek. Bu atölye çalışmasında, Eskişehir Sanat Tiyatrosu’ndan tiyatro sanatçısı Latif Tiftikçi, birkaç sezondur sahnelenen “Galileo’nun Korkunç Düşünceleri” adlı oyundan kısa epizotları, atölye katılımcılarının müdahalelerine açık olarak atölye alanında prova edecek.
Epik Tiyatro Atölyesi’nde, Brecht’in “Cesaret Ana ve Çocukları” ve “Kafkas Tebeşir Dairesi” adlı oyunlarından bazı kısa epizotlar okunup çalışılacağı gibi, “Cesaret Ana ve Çocukları” adlı oyuna ait, Brecht’in de içinde bulunduğu çalışma grubu tarafından hazırlanan ve Brecht’in ölümünden sonra filme alınan sahneleyişten video görüntüleri üzerinde tartışmalar yapılacak.
Her bir Epik Tiyatro Atölye Çalışması için özel bir internet sitesi hazırlanarak, ayrı materyallerle sürdürülen bu çalışmalarda elde edilecek bilgi ve verilerin, Epik Tiyatro üzerine eğitim çalışmalarında kullanılabilmeleri adına bir araya getirilerek, paylaşılması da hedefleniyor.
Yabancılaşma, yabancılaştırma, gestus, tarihselleştirme gibi kavramların salt birer “teatral teknik” olmadıklarına; Epik Tiyatro’nun, insanı ve toplumu diyalektik ve tarihsel materyalist düşünüşle ele aldığına dair yaklaşımın dikkate alındığı Epik Tiyatro Atölyesi, 8. Uluslararası Urla Toprak Sahne Tiyatro Festivali kapsamında, dört günde toplam 10 saat boyunca üretimde bulunacak.