“20. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali Başladı”
Devlet Tiyatroları tarafından bu yıl 20’ncisi düzenlenen ‘Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali’ kortej yürüyüşüyle başladı. Festival açılışına çok sayıda yerli ve yabancı tiyatro oyuncusu katılırken vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi.
Atatürk Anıtı’na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Saliha Elvan Karahasan nezaket, hoşgörü, tevazu ve samimiyet ile gönülden gönüle dokunacak bir festival geçekleştireceklerini ifade ederek, ‘Tüm kalbimle bugün burada yakacağımız ateş ile tüm dünyanın barışa aydınlanmasını, bugün buradaki duruşumuzun tüm insanlığa kardeşlik yeleği giydirmesini diliyorum’ dedi.
Ortahisar Belediye Başkanı Orhan Ahmet Metin Genç ise, Trabzon’da uluslararası bir etkinlik olarak tiyatro festivalinin yapılıyor olması ve birçok ülkeden misafir sanatçıların kardeşlik mesajı veriyor olmasının mutluluğunu ve gururunu yaşadığını belirterek, ’Trabzon bir tarihi şehirdir, kültür ve sanat şehridir. Bu özelliklerini geçmişten gelen bir emanet, miras sorumluluğu ile beraber geleceğe dair mesaj vererek en iyi şekilde yerine getiriyoruz” dedi.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, festivalin bu sene 20. yılı olduğunu ve ona özel bir program hazırladıklarını söyleyerek şöyle konuştu;
“Dünyanın çeşitli ülkelerinde çok başarılı tiyatroları bu festivalde buluşturacağız. Tabi içinde Türk tiyatromuz da var. Zengin bir repertuar oldu, zengin bir festival programı oldu. Ümit ediyorum gelecekte de çok büyüyerek bu festival sonsuza kadar devam eder. Başta Kültür ve Turizm Bakanlığımız olmak üzere, Trabzon Valiliğimize, Büyükşehir Belediyemize, ilçe belediyelerimize teşekkür ediyorum.”
Yapılan konuşmaların ardından törene katılan protokol üyeleri, festivale katılan ülkelerin tiyatro ekipleri ve vatandaşlar Devlet Tiyatrosu’na kadar festival yürüyüşü gerçekleştirdi.
Binlerce Trabzonlu sanatseverin izleyeceği festival; İspanya, Fransa, Hırvatistan, Yunanistan, Romanya, Rusya, Ukrayna ve Gürcistan’dan tiyatro gruplarını ağırlayacak.
Başladığı günden bugüne 234 ülke ile 345 tiyatro grubuna ev sahipliği yaparak, 455 oyunla birlerce seyirciyi tiyatronun büyülü dünyasında bir araya getiren Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali bu sene 16 Mayıs’ta son bulacak.
Devlet Tiyatrolarının kapalı gişe oyunları ile dünyanın seçkin tiyatro ekiplerini bir araya getirecek buluşmanın ilk oyunu bu akşam saat 19.00’da, Haluk Ongan Sahnesi’nde tiyatroseverlerle buluşacak olan Turan Oflazoğlu’nun yazdığı ve Birkan Görgün’ün yönettiği Trabzon Devlet Tiyatrosu yapımı “Korkut Ata” olacak.
Ukrayna’dan Lasya Ukrainka Rus Drama Ulusal Akademik Tiyatrosu 3 ve 4 Mayıs tarihlerinde saat 20.00’da Haluk Ongan Sahnesi’nde Lutz Hubner’in eseri “Bir Boksörün Kalbi” adlı oyunu sergileyecek.
Ankara Devlet Tiyatrosu’nun Patrick Süskind’in yazdığı ve Metin Belgin’in rejisörlüğünü yaptığı “Kontrbas” adlı eseri 5, 6 ve 7 Mayıs tarihlerinde saat 15.00’da Hüseyin Kazaz Sahnesinde perdelerini açacak.
Romanya’nın Tony Bulandra Tiyatrosu A.P. Chekhov’un “6. Koğuş” adlı eserini 5 Mayıs saat 20.00’da, 6 Mayıs’ta ise saat 21.00’da Haluk Ongan Sahnesi’nde sergileyecek.
İspanya’nın Yllana Tiyatrosu 7 ve 8 Mayıs tarihlerinde saat 21.00’da ekip çalışmaları olan “Şefler” adlı oyunu Haluk Ongan Sahnesi’nde sanatseverlerin beğenesine sunacak.
Hırvatistan’ın Lea Sekulıc tiyatrosu Lea Sukulic’in “Pentimento” adlı eserini Hüseyin Kazaz Sahnesi’nde 8 ve 9 Mayıs tarihlerinde saat 15.00’da sahneleyecek.
Festival süresince;
Gürcistan’ın Shota Rustaveli Devlet Dram Tiyatrosu 9 ve 10 Mayıs tarihlerinde saat 21.00’da Haluk Ongan Sahnesi’nde “Ev Sahibi ve Misafir” adlı eseri,
Ankara Devlet Tiyatrosu 10, 11 ve 12 Mayıs tarihlerinde saat 15.00’da Hüseyin Kazaz Sahnesi’nde “Eyvah Nadir” adlı eseri,
Rusya’nın A. A. Bryantsev Gençlik Tiyatrosu 11 ve 12 Mayıs tarihlerinde saat 21.00’da Haluk Ongan Sahnesi’nde “Genç Werther’in Acıları” adlı eseri,
Yunanistan’ın Art Vouveau Tiyatrosu 13 ve 14 Mayıs tarihlerinde saat 21.00’da Haluk Ongan Sahnesi’nde “Koltuk Değnekleri” adlı eseri,
Fransa’nın Fools & Feathers Tiyatrosu ise 15 Mayıs tarihinde saat 21.00’da ve 16 Mayıs tarihinde saat 15.00’da Haluk Ongan Sahnesi’nde “Sıradışı Zamanlar” adlı eseri sahneye taşıyacak.
Ustalarından Meraklılarına Atölyeler
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü festival kapsamında ustalarından meraklılarına çeşitli atölye eğitimleri de gerçekleştirecek.
Gazeteci, Karikatürist ve Şair Harun Yavruoğlu ile “Karikatür Atölyesi”, Eğitmen Elvan Ak ile “Ebru Sanatı Atölyesi”, Dans Antrenörü Meltem Atagün ile “Dans Atölyesi”, Dramaturg Erkan Akçelik ile “Yazarlık ve Hikâye Anlatımı Atölyesi”, İstanbul Devlet Tiyatroları Sanatçısı Birkan Görgün ile “Gestald Sahneleme Tekniği ve Karakter Yaratımı Atölyesi”, Devlet Tiyatroları Dekoratör ve Heykeltraşı İlhan Ateş ile “Maske Yapım Atölyesi”, Antalya Devlet Tiyatrosu Oyuncu ve Yönetmeni Ali Meriç ile “Çocuklarla Karagöz Atölyesi”, Eğitmen Zehra Atalay ile “Keçe Peri Atölyesi”, Devlet Tyatroları Resim ve Boyama Atölye Şefi ve Ressam Duygu Gökalp ile “Sevgi Ağacı, Resim ve Boyama Teknikleri ile Dönüşüm Atölyesi festival süresince düzenlenecek atölye çalışmaları olacak.