Prof. Dr. Beliz Güçbilmez’in Ankara ve İstanbul’da düzenlediği “Tersine Mühendislik: Yazmak İçin Okumak” atölyeleri Ankara ve İstanbul’da devam ediyor.
Güçbilmez’in söz konusu atölyelere dair şunları aktarıyor:
Bu atölye iyi bir okur olmak ya da yazmaya başlamak isteyenlere, halihazırda yazanlara, senaristlere, oyun yazarlarına, sinema ve tiyatro yönetmenlerine, dramaturglara yöneliktir. Hedeflerimiz şunlar:
- Öncelikle daha iyi bir okur olmayı hedefliyoruz. Filmde, romanda, öyküde ya da oyunda ne anlatıldığı ile değil de, nasıl anlatıldığı ile ilgilenecek duruma gelmeyi. Bunun önemi şurada; sanat yapıtları tasarımdır ve ve o tasarımı görebilmek alınan zevki arttırır, ilişkimizi derinleştirir. Yönetmen ya da yazar filmiyle, hikâyesiyle bizim için taş taş bir dünya kurar. Belli bir teknikle. O tekniği görmediğimizde bizim için kurulan haşmetli, hünerli yapıyı da göremeyiz. O zaman da geriye kuru bir hikâye özeti kalır.
- Ne yaptığımızı bilerek yazmayı hedefliyoruz. Sevdiğimiz yazarların kitaplarından kendimize nasıl yazarlık hocaları yaratabileceğimizi öğreniyoruz. Bununla ilgili şurada kısa bir video var: www.mektebihayal.com
- Bir kez plan kurmayı öğrendiğimizde bunu istediğimiz bütün mecralarda- öykü, roman, oyun, senaryo- kullanabilecek duruma geliyoruz.
- Bir metni sinemaya ya da tiyatroya uyarlarken veya bir oyunun dramaturgisini, rejisini yaparken metnin taşıyıcı kolonlarını görmeye başladığımızda ne yapmamız gerektiğini daha iyi anlıyoruz. Bu da kurduğumuz yapının sağlam biçimde ayakta kalmasını sağlıyor.
Atölyelerle ilgili aklınıza takılabilecek sorular için: http://www.belizgucbilmez.com/ankara/atolyelerle-ilgili-sorular-yanitlar/
Katılanların görüşleri için: http://www.belizgucbilmez.com/ankara/katilanlar-anlatsin/
Bilgi almak ve kayıt olmak için info@belizgucbilmez.com’a mail atabilirsiniz.FacebookTwitterGoogle+Paylaş