Kültür Bakanlığı’na Dava Açan Tiyatrolar

editor
1,8K Okunma

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan yardımları kesilen özel tiyatroların hukuki süreçleri ile ilgili Mimesis Sahne Sanatları Portalı’nda yer alan haberi aynen yayınlıyoruz:

Kültür Bakanlığı’na Dava Açan Tiyatrolar

Mimesis Haber / Gezi protestolarına verdikleri destek nedeniyle Kültür Bakanlığı yardımları kesilen özel tiyatroların bazıları hukuki mücadele yolunu seçip Bakanlığa dava açmışlardı. Kültür Bakanlığı’na dava açmış olan 9 tiyatrodan yetkili isimlerle görüşerek 2013 yılından bu yana yaşadıkları süreci haberleştirdik.

Altıdan Sonra Tiyatro

Altıdan Sonra Tiyatro ekibinden Gülhan Kadim, Kültür Bakanlığı’na karşı açtıkları davanın mahkeme tarafından reddedildiğini ve bundan sonra hukuki bir sürece girmeyi tercih etmediklerini belirtti. Dava devam ederken bir başvuruda daha bulunduklarını, 2014 yılından sonra Kültür Bakanlığı yardımına başvurmadıklarını ekledi.

Ankara Sanat Tiyatrosu

Ankara Sanat Tiyatrosu’ndan Mediha Ardıç, Kültür Bakanlığı’na açtıkları davayı ilk aşamada kazandıklarını ancak Bakanlığın itirazı üzerine Danıştay’dan döndüğünü ve son aşamada davayı kaybettiklerini belirtti. Mediha Ardıç bundan sonra hukuki mücadeleyi sonlandırmaya karar verdiklerini aktardı. Her yıl düzenli olarak Kültür Bakanlığı’na başvuruda bulunduklarını, fakat yardım alamadıklarını belirtti.

BGST Tiyatro

BGST Tiyatro’dan Fırat Kuyurtar, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun 2013 yılından beri dört farklı oyunla Kültür Bakanlığı’na başvuru yaptığını, Bakanlık tarafından reddedilince her bir oyun için ayrı birer dava açtıklarını kaydetti. Bu dört davadan üçünün (Lorca, Kim Var Orada ve Zabel oyunları için açılan davalar) olumlu sonuçlandığını, Bakanlığın itirazı üzerine Danıştay’ın BGST’yi iki davada haklı bulduğunu ve mahkemenin de bunu onayladığını belirtti. Fırat Kuyurtar Lorca için açılan davanın halen Danıştay aşamasında olduğunu ancak Kim Var Orada ve Zabel oyunları için kazanılmış iki dava olduğunu belirtti. Buna rağmen Kültür Bakanlığı’nın desteği vermeme kararında ısrarlı olduğunu aktardı. Bu durum üzerine BGST’nin Kültür Bakanlığı’na yeni bir dava açma hazırlığı içinde olduğunu, hukuki mücadelelerini sürdürmekte kararlı olduklarını bildirdi. Fırat Kuyurtar’ın bu konuda detaylı bilgilendirmesine bu yazıdanulaşılabilir.

Bizim Tiyatro

Zafer Diper (Bizim Tiyatro), Kültür Bakanlığı’na karşı açmış olduğu davanın 2014 yılında reddedildiğini belirtti.  Mevcut iktidarın kültür ve sanat politikalarına itiraz ettiğini, bu nedenle de 2014 itibariyle Kültür Bakanlığı’na yardım başvurusunda bulunmama kararı aldığını söyledi. Muhalefet partilerinin de kültür-sanat politikalarının olmadığını, “tiyatroya destek” yaklaşımı içinde olmadıklarını vurguladı. Karşıt duran siyasal örgütlenmeler olmadığı ve kültür-sanata sahip çıkan bir yaklaşım geliştirilmediği sürece bu alanlarda olumlu bir sonuç beklemediğini belirtti.

Dostlar Tiyatrosu

Genco Erkal, Dostlar Tiyatrosu’nun Kültür Bakanlığı’na açtığı davayı kazandığını, ancak Bakanlığın itirazı üzerine davanın Danıştay’dan döndüğünü ve son olarak mahkemenin davanın reddine karar verdiğini belirtti. Bundan sonra 2017-2018 sezonunda Göçmenleeeer oyunuyla yeniden başvuruda bulunulduğunda “eksik belge nedeniyle başvurunuz başarılı olamamıştır”, bilgisi geldiğini söyledi. Başvuru dijital ortamda yapıldığı için itiraz ve kontrol imkanlarının olmadığını vurguladı. Tıpkı seçimlerdeki parmak boyasının kaldırılması gibi bu uygulamanın da hesap sormanın önünde engel teşkil ettiğini söyledi.

Kültür Bakanlığı destek başvurularında bu yıl farklı bir durum yaşandığına dikkat çeken Genco Erkal, 2018-2019 sezonu için tiyatroların eski yönetmeliğe göre başvuru yaptıklarını, ancak Kültür Bakanlığının daha sonra 17 Ekim 2018 tarihinde yeni bir yönetmelik yapıp, geriye dönük uygulayarak başvuruları buna göre değerlendirdiğini vurgulayarak bunun açık bir usulsüzlüğe işaret ettiğini belirtti.

Sayın Erkal, mevcut iktidarın muhalif duruşu belirgin olan tiyatrolara destek vermediğini, bu nedenle iktidar değişmedikçe destek için bir daha başvurmayı düşünmediğini sözlerine ekledi.

Duru Tiyatro

Emre Kınay, Kültür Bakanlığı’na açtıkları davanın reddine karar verildiğini, Danıştay’a yaptıkları temyiz başvurusunun da “red” ile sonuçlandığını belirtti. Bunun ardından düzenli olarak her sene Kültür Bakanlığına destek başvurusu yaptıklarını, ancak olumlu bir sonuç alamadıklarını kaydetti.

Ortaoyuncular

Mustafa Gültekin Ortaoyuncular’ın Kültür Bakanlığı ile olan dava sürecinin olumsuz sonuçlandığını ve hukuki mücadeleyi sürdürmemeyi tercih ettiklerini belirtti. Sonraki yıllarda da destek verilmeyeceğini düşündükleri için Kültür Bakanlığı’na destek başvurusunda bulunmadıklarını iletti.

Samsun Sanat Tiyatrosu

Yaşar Gündem, Kültür Bakanlığı’na karşı açtıkları davanın mahkeme tarafından reddedildiğini ve bundan sonra hukuki bir sürece girmeyi tercih etmediklerini belirtti. 2014 yılından bu yana da Kültür Bakanlığı’na üç defa daha destek başvurusunda bulunduklarını, bu başvurularının da reddedildiğini belirtti.

Tiyatro Kare

Nedim Saban Kültür Bakanlığı’na karşı açtıkları davayı kazandıklarını, ancak Bakanlığın itirazı nedeniyle bir üst mahkemeye taşınma aşamasına geçildiğinde davayı sürdürmeyi tercih etmediklerini belirtti. Bu süreçten sonra üç sezon Kültür Bakanlığı’na destek başvurusunda bulunduklarını, sadece 2017-2018 sezonunda yardım aldıklarını, diğer başvurularına olumsuz yanıt verildiğini belirtti.

Yukarıda bahsi geçen tiyatroların yanısıra Oyun Atölyesi de dava açan gruplar arasında yer alıyor. Fakat Oyun Atölyesi’nden yetkili bir isme ulaşamadığımız için dava süreci hakkında kesin bilgiye sahip değiliz.

 

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku