Festival kapsamında gerçekleştirilen toplam 23 tiyatro, performans ve dans gösterisinden oluşan 35 gösterim ve 6 ücretsiz yan etkinliği toplam 25 bine yakın kişi izledi.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş sponsorluğunda düzenlenen 26. İstanbul Tiyatro Festivali sona erdi.
Bu yıl 50. yaşını kutlayan İKSV’nin düzenlediği İstanbul Tiyatro Festivali, 26. edisyonunda programını yeni bir küratörlük yapısıyla şekillendirdi. 26. İstanbul Tiyatro Festivali, yazıp yönettiği 100’den fazla oyunla ve kurduğu topluluklarla Türkiye tiyatrosunun son 40 yılındaki en önemli isimlerden Işıl Kasapoğlu’nun küratörlüğünde gerçekleştirildi.
“Tiyatro Yerli Yerinde” sloganıyla gerçekleştirilen 26. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim – 26 Kasım tarihleri arasında Türkiye’nin yanı sıra Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden yapımları sundu. Festivalde 20 yapım sahnelerde, 3 yapım ise perdeden izleyicilerle buluşurken ayrıca halka açık yan etkinlikler de düzenlendi.
Festival kapsamında gerçekleştirilen toplam 23 tiyatro, performans ve dans gösterisinden oluşan 35 gösterim ve 6 ücretsiz yan etkinliği toplam 25 bine yakın kişi izledi. Festivalin gösterileri %90 doluluk oranıyla gerçekleşti. İzleyicilerin yoğun ilgi gösterdiği gösterilerde Eczacıbaşı Genç Bilet projesi kapsamında, 10 TL’den satışa çıkan öğrenci biletleri ise saatler içinde tükendi.
Gösteriler İstanbul’un iki yakasında; Alan Kadıköy, Atlas 1948 Sineması, Caddebostan Kültür Merkezi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, ENKA Oditoryumu, Galatasaray Lisesi, İMÇ, İş Kuleleri Salonu, Kanyon, Maximum UNIQ Hall, Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi ve Meydan Sahne, Salon İKSV, Ses Tiyatrosu, Süreyya Operası, Şehir Hatları Vapuru ve Zorlu PSM olmak üzere 18 farklı mekânda gerçekleşti.Festival her yıl olduğu gibi sanatseverlere, gösterilerin yanı sıra sergi, panel, kukla yapım atölyesi, dans atölyeleri gibi çeşitli ücretsiz yan etkinlikler de sundu.
Festivalin Onur Ödülü Ali Poyrazoğlu’na sunuldu
26. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü, bu yıl 60. sanat yılının yanı sıra kendi adını taşıyan tiyatrosunun da 50. yılını kutlayan tiyatro oyuncusu, yazarı ve yönetmeni Ali Poyrazoğlu’na sunuldu. Poyrazoğlu, Bizet’nin Carmen’ine atıfla yarattığı yeni projesi Habanera Makamı ile festivale konuk oldu.
Festival, Moliere’in 400. yaşını kutladı
Festival, Molière’in doğumunun 400. yılında efsanevi Fransız yazarın en sevilen oyunlarından Kibarlık Budalası’nın çağdaş bir uyarlamasıyla açıldı. Zenne, Çekmeceler ve Bergen filmleriyle çok ses getiren, yönetmen ikilisi M.Caner Alper ve Mehmet Binay’ın Kibarlık Budalası Remix uyarlaması festivalin ilk iki gününde Tekfen Holding sponsorluğunda izleyiciyle buluştu.
Festival ayrıca, Comédie-Française’in Molière’in 400. yılını kutlamak üzere sahnelediği en seçkin oyunların perdeden gösterimleriyle izleyicilere bir Moliere maratonu yaşattı. Hastalık Hastası, Kibarlık Budalası ve Tartuffe ya da İkiyüzlülük oyunlarının kaydı, Institut Français Türkiye’nin desteğiyle Atlas 1948 Sineması perdesinde gösterildi..
İstanbul Şehir Tiyatroları ise Molière’in 400. doğum yılı vesilesiyle uzun yıllar sonra tekrar sahnelediği Tartuffe’ün prömiyerini festivalde yaptı.
Festival, izleyicileri dünyadan yeni gösteriler, yeni keşiflerle buluşturdu
Çağımızın tartışmasız en önemli koreograf ve dansçılarından Akram Khan’ın nisan ayında prömiyerini yapan en yeni koreografisi Orman Kitabı festivalde izleyiciyle buluştu. Khan’ın, Rudyard Kipling’in unutulmaz romanı Orman Kitabı’nı geleneksel Hint dansı kathak ile çağdaş dansı bir araya getirip çokdisiplinli bir dans tiyatrosuna uyarladığı gösteri, ENKA Vakfı’nın yüksek katkıda bulunan gösteri sponsorluğu, Zorlu PSM’nin yüksek katkıda bulunan mekan sponsorluğu ve Brisith Council Türkiye’nin desteğiyle gerçekleştirildi.
Festival, Pier Paolo Pasolini’nin doğumunun 100. yılını, dâhi yönetmenin benzersiz dünyasını dansla yorumlayan Pasolini: Gizli Yangınlar ile kutladı. Monica Casadei’nin koreografisiyle Pasolini: Gizli Yangınlar yüksek katkıda bulunan gösteri sponsoru ENKA Vakfı’nın yanı sıra İş Sanat ve İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nin desteğiyle sahnelendi.
Birleşik Krallık sahnesinin günümüzdeki en etkileyici yönetmenlerinden Ben Duke’un Shakespeare’in ünlü trajedisini ters yüz ederek yarattığı Juliet ve Romeo British Council İstanbul’un desteğiyle izleyiciyle buluşurken eleştirmenler tarafından Avrupa tiyatrosunun geleceğine yön verecek isimler arasında sayılan Euripides Laskaridis’in Titanlar’ı Zorlu PSM’nin yüksek katkıda bulunan mekan sponsorluğu ve British Council Türkiye ile Aegean Havayolları’nın desteğiyle sahnelendi. İspanyol kukla ustası Javier Aranda’nın el kuklasının sınırlarını zorlayarak ona yepyeni boyutlar kattığı bol ödüllü gösterisi Yaşam, Cervantes Enstitüsü’nün katkılarıyla sahnelendi.
Yerli sahnenin yepyeni oyunları festivalde prömiyer yaptı
Okan Bayülgen, yazıp yönettiği ve başrolünü üstlendiği Richard ile ilk kez İstanbul Tiyatro Festivali’ne konuk oldu. Aktif Bank’ın dijital bankası N Kolay’ın yüksek katkıda bulunan gösteri sponsorlu olduğu oyunun prömiyerine festivalin yüksek katkıda bulunan mekân sponsoru Zorlu PSM ev sahipliği yaptı.
Festivalde yer alan bir başka III. Richard yorumu olan III. Richard: Niçin Yaptım ise Mehmet Birkiye rejisi ve Hakan Gerçek’in tek kişilik performansıyla Alan Kadıköy’de izleyiciyle buluştu.
Gökhan Erarslan’ın yazıp Ayşe Draz’ın yönettiği, ENKA Sanat’ın Ortak Yapım projesi kapsamında yapımını üstlendiği Nuh’un Gemisini Aramak, dansçı ve koreograf Korhan Başaran imzalı Dido, Emre Koyuncuoğlu’nun yazıp yönettiği Medea’ya İnce Ayar, Eskişehir Şehir Tiyatroları yapımı Yaşasın Demokrasi de festivalde izleyiciyle buluştu.
Festival “Bu İşte Bir Kadın Var” bölümüyle kadın üretimini sahneye taşıdı
Festivalde kadınlar tarafından yönetilen oyunların bir araya geldiği, sanat alanında kadın üretimini daha da görünür kılmayı amaçlayan “Bu İşte Bir Kadın Var” başlıklı bölümünde yer alan üç oyun, Odeabank’ın tema sponsorluğunda seyirciyle buluştu. Zülfü Livaneli’nin yazıp Bilge Emin’in yönettiği Duvar, Aliye Ummanel’in yazıp yönettiği Kapalı ve Elif Candan’ın yazıp Pınar Akkuzu’nun yönettiği Bir Tatlı Kaşığı Çamur bu tema altında sahnelendi.
Ses Tiyatrosu festivalle açıldı
Ortaoyuncular, Ferhan Şensoy’un vefatından sonra Şahları da Vururlar ile sahnelere dönerken tarihi Ses Tiyatrosu da perdelerini yeniden festivalde açtı. Festival kapsamında iki gün üst üste Ses Tiyatrosu’nda sahnelenen oyunun yönetmenliğini Volkan M. Sarıöz üstlendi.
Festival çocukları da unutmadı
Ünlü sirk topluluğu Les Colporteurs’un eğlenceli gösterisi Toyo ! Alan Kadıköy’de, Institut Francais Türkiye’nin desteğiyle çocuklarla buluştu.
Festivalden benzersiz bir kapanış: İstanbul Mon Amour
Festival, Işıl Kasapoğlu’nun tasarladığı, Semaver Kumpanya’nın uyarladığı, festivale özel olarak yalnızca bir kez sahnelenen İstanbul Mon Amour performans serisiyle sona erdi. Gösteri sponsoru MEKE Sanat’ın desteğiyle gerçekleşen etkinlik sabah saatlerinde başlayıp akşam saatlerinde Jack Lives Here’ın desteğiyle, sürprizlerle dolu bir partiyle son buldu. Tüm güne yayılan performanslar, tiyatro merkezde olmak üzere dans, müzik, görsel sanatları, edebiyat gibi farklı disiplinleri buluşturdu.
Ebru Cansız, Sarp Aydınoğlu, Ani Haddeler, Sibel Altan, Okan Kaya, Ufuk Fakıoğlu, Volkan M. Sarıöz tarafından tasarlanan ve pek çok sanatçının katılımıyla gerçekleşen performanslar 26 Kasım Cumartesi günü saat 11.00’de Süreyya Operası’nda başlayıp Şehir Hatları Vapuru, İMÇ, Kanyon ve Galatasaray Lisesi’nde devam ederek akşam Salon İKSV’de Nejat Yavaşoğulları, Barabar, Gülinler, Ari Barokas, Gökçe Çeçe Gürçay ve Zil Zurna’nın sahne aldığı konserle sona erdi.
26. İstanbul Tiyatro Festivali’nin destekçileri
26. İstanbul Tiyatro Festivali, Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş eş sponsorluğunda gerçekleştirildi. Festivalde Yüksek Katkıda Bulunan Gösteri Sponsorları ENKA Vakfı, Tekfen Holding ve Aktif Bank’ın dijital bankası N Kolay, “Bu İşte Bir Kadın Var” Tema Sponsoru Odeabank, Gösteri Sponsoru MEKE Sanat ve Katkı Sağlayan Kuruluş olarak Jack Lives Here yer aldı. Festivalin destekçileri arasında ayrıca Yüksek Katkıda Bulunan Mekân Sponsoru Zorlu Performans Sanatları Merkezi vardı.
Ayrıca İKSV’nin Kurucu Sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu, İKSV Dijital Dönüşüm Sponsoru Google, İKSV Eğlence Partneri TikTok, İKSV Konaklama ve Mekân Sponsoru The Marmara Group, İKSV Sigorta Sponsoru Zurich Sigorta, İKSV Kurumsal Eğitim ve Gelişim Sponsoru Davranış Bilimleri Enstitüsü ve İKSV İletişim Stratejisi ve İçgörü Sponsoru Futurebright Group da festivale destek verdi. Festival, servis sponsorları Amerikan Hastanesi, MindBehind, Plaza OSGB, GFK, Somera, AGC Yazılım, Uzman CRM, boosmart, Loodos Teknoloji, OMD ve Wiseback’in katkılarıyla gerçekleştirildi.
Festival ayrıca İş Sanat, Kanyon, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi, Institut Français Türkiye, British Council Türkiye, Yunanistan Başkonsolosluğu, Aegean Havayolları, İstanbul Cervantes Enstitüsü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi’nin değerli işbirliği ile gerçekleşti.
Seyircisine “Tiyatro Yerli Yerinde” sloganıyla seslenerek festivaldeki yerli yapımların gücüne ve tiyatronun ait olduğu yere yani sahnelere dönmesine vurgu yapan 26. İstanbul Tiyatro Festivali’nin iletişim kampanyası ise Concept tarafından hazırlandı.
İstanbul Tiyatro Festivali’ni sosyal medyada takip etmek için:
instagram.com/istanbultiyatrofestivali
twitter.com/tiyatrofest
facebook.com/istanbultiyatrofestivali
youtube.com/user/iksvistanbul
spotify.com/user/istanbulkultursanatvakfi
tiktok.com/iksv_istanbul
#istanbultiyatrofestivali
#tiyatroyerliyerinde