Dünyanın en renkli ve başarılı kukla oyunlarını her yıl İstanbul’da bir araya getiren Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, bu yıl 24 Ekim - 3 Kasım tarihleri arasında sanatseverlerle buluşuyor.
22. ULUSLARARASI İSTANBUL KUKLA FESTİVALİ’NE 7 ÜLKEDEN DÜNYACA ÜNLÜ 9 GRUP, 11 PERFORMANSIYLA KATILACAK
İstanbul Karagöz Kukla Vakfı tarafından organize edilen festival, Unesco Kültürel Mirası Taşıyıcısı, Uluslararası Kukla ve Karagöz Sanatçısı Cengiz Özek Genel Sanat Yönetmenliğinde 24 Ekim ‐ 3 Kasım tarihleri arasında seyirciyle buluşacak.
Bu yıl festivalde 7 Ülkeden 9 Grup yer alıyor
Festival kapsamında İspanyadan “Angeles de Trapo Puppet Theatre Company”, “EROR 404” adlı oyunuyla izleyiciyle buluşuyor. Oyun kapsamında çağımızın en büyük problemlerinden ekran bağımlılığına dikkat çekiliyor. Oyunun baş karakterini ele geçirmeye çalışan ve değerli zamanını çalmak için hazırda bulunan video oyunları, teknolojik eşyalar ve sosyal ağlar acaba bunu başarabilecekler mi?
Meksikadan “Banyan” adlı grup ise festivale “Nos Volvimos Bufalos” ve “Kathputli” isimli oyunlarıyla renk katacaklar. “Nos Volvimos Bufalos” adlı oyunda yaşamın kaynağı olan su ve kızın Lakota Kızılderilileriyle olan manevi kökleri arasında Gölge Tiyatrosu Tekniği eşliğinde bir yolculuk yaparken, “Kathputli” adlı oyunda ise Hindistan İpli Kuklası’nın müthiş örnekleriyle ve Rajastan müziğinin dinamik ritmiyle buluşacaksınız.
İtalya’dan festivale dahil olan “Kronikocab” adlı grup “Under the Strings” isimli performansları ile, Saraybosna Lutfest Özel Ödülü sahibi İpli Kukla Sanatçısı “Nadia Imperio” ellerinde, küçük hikayeleri dans ve müzikle harmanlayarak izleyiciyi şiirsel bir yolculuğa çıkaracak.
Avrupa Kuklasının Anavatanı Çekya’dan ülkemize yolculuğa çıkacak olan “Pavel Vangeli”, “Hareketli Kuklalar” adlı ipli kukla performansı ve görmeğe değer tarzıyla sizleri bekleyenler arasında yer alacak.
Rusya’dan “Inna Alekseyenko” nun tek kişilik tiyatrosu ise, izleyicinin yolunu Geleneksel Petruşka Komedisinin unsurları ile, “Petruşka ve Diğerleri” adlı oyun vasıtasıyla kesiştirirken, kahramanımız Karagöz ise bu kez, Kuzey Kıbrıslı genç Karagöz Sanatçısı “İzel Seylani” nin elinde hayat bulacak.
Daha önceki yıllardan da hatırlayacağınız “Tiyatro Gülgeç” bir çocuk masalı olan “Turunç’un Bahçesi” ve “Naif bey Kumpanyası” da emekli ve aksi kuklası “Naif Bey” ile tekrar izleyiciyle buluşuyor.
Ve tabi ki festivalin vazgeçilmezlerinden “Cengiz Özek” e ait klasikleşmiş “Büyülü Ağaç” ve “Çöp Canavarı” oyunları da, halen izleme şansına erişmemiş ya da tekrardan buluşmak isteyen sevenleri ile festival dahilinde buluşma fırsatı yakalayacak.
Ayrıca Kukla Festivali bu yıl, 29 Ekim 19:30 tarihli “Çöp Canavarı” adlı gösterisini, bir kaç gün önce tiyatrosu yanan “Su Gösteri Sanatları” sahnesine destek amaçlı olarak seyirci ile buluşturacak.
Anısına
Bu yıl festival, geçen yıllarda kaybettiğimiz, festivalimizde her yıl düzenli olarak yer alan “Tiyatro TEM” in kurucularından oyuncu, çevirmen, kuklacı dost Ayşe SELEN’e ve değerli hatırasına ithaf ediliyor. Bu bağlamda grubun tek perdelik oyunu “Dünyanın Yemeği” festivalin yeni mekanı “Kukla Müzesi Cafe” kapsamında bir film gösterimi ile festivalin onur konuğu olacak.
Kukla Müzesi Dünya Kuklaları Sergisi
İstanbul, Ataşehirde ziyaretçileri ile bu yıl buluşan “Metropol AVM” bünyesinde, festival kapsamında “Kukla Müzesi” koleksiyonuna ait “Dünya Kuklaları Sergisi” festival süresince ve devamındaki altı aylık süre boyunca misafirlerinin ziyeretine açık olacak. İzleyiciler; Çin, Kamboçya, Hindistan, Endonezya, Vietnam, Almanya, İtalya, Türkiye ve dünyanın dört bir yanından, farklı teknikler ile meydana getirilmiş bu kuklaları ziyaret ederken, aslında kısa bir dünya turu atmanın keyfiyle sergi mekanından ayrılacaklar.
Film Gösterimi
Kukla Müzesi Café bünyesinde festival süresince program dahilinde “Karagöz’ün Dünyası” adlı yapımı değerli sanatçılar Mazhar İpşiroğlu, Sebahattin Eyüboğlu ve Aziz Albek’e ait olan ve merhum Karagöz Sanatçısı “Hidayet Gülen” e ait görüntü, ses kayıtları ve tasvirleri içeren belgesel ödüllü yapım izleyicilerin ilgisine sunulacak.
Atölye
Diğer yandan festivalin Karagöz tasvir yapımı hususunda meraklı ziyaretçilerine müjde! 26 Ekim Cumartesi günü Karagöz Tasvir Sanatçısı “Cengiz Özek” sizleri “Türk İslam Eserleri Müzesi” nde sanatın teknik ve estetik ayrıntılarında bir yolculuğa çıkaracak.
Festival İstanbul’un iki yakasında perde açıyor…
Festivalde yer alan dünyaca ünlü gruplar; Akbank Sanat, İtalyan Kültür Merkezi, Grand Pera, Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Kültür Merkezi, TORIUM AVM, Mall of Istanbul, Metropol AVM ve Türk İslam Eserleri Müzesi sahnelerinde ve İstanbul’un birçok farklı semtinde seyirciyle buluşacak.
Oyunların hedef kitleleri küçük yaşlardan yetişkinlere dek farklılık gösteriyor…
Uluslararası İstanbul Kukla Festivali bu yıl da her yaşa, her ilgi alanına ve beğeniye hitap edecek çok farklı üsluplar ve tekniklerle dolu bir program içeriyor.
Geleneksel Kukla örnekleri olan Petruşka, Karagöz Tiyatrosu yanı sıra, Avrupa El Kuklası, İpli Kukla, Gölge Tiyatrosu gibi örnekler de festivalde mevcut.
Festival yıllardır çok önemli gruplara ev sahipliği yaptı…
İstanbul Karagöz Kukla Vakfı Başkanı, Unesco kültür mirası taşıyıcısı Karagöz sanatçısı Cengiz Özek, bu festivalin kukla adı altında bir zamanlar son derece kısır bir algısı olan Türk izleyicisi ve sanatseverlerine, sahne sanatlarının tüm kategorilerini içinde barındırabilen, disiplinler arası, yaratıcılığı kışkırtan, imkansızlık sözünü kabul etmeyen bir sanatın ufuklarını açtığını belirtiyor. Dramaturg Doç. Dr. Selen Korad Birkiye festivalin önemini şu sözlerle ifade ediyor: “İstanbul Kukla Festivali vasıtasıyla herhangi bir alternatif tiyatronun düşlerinde yatan tek kişilik Hamlet’lerden, pek çok saygın operanın sahnelemek için can attığı Dido ve Aenas’a, edebiyat hayranlarının özel bir yere oturttuğu Knut Hamsun’un Açlık’ından, varyete dünyasının renkli şovlarına, geleneksel dünya kuklasının en seçme örnekleri olan Bunraku ve Su kuklalarından, en avant-garde’ına kadar her türlü kukla oyununu izleme olanağı bulduk.”
Bilet satışları:
Dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 7 kukla tiyatrosu ekibini İstanbul’da buluşturacak festivalin biletleri “biletinial.com” üzerinden alınabiliyor. Akbank Sanat’ta gerçekleşecek gösterimlerin biletleri ise biletix.com’dan satışa sunuluyor. Ayrıca oyun başlamadan bir saat önce salon girişlerinden bilet temin edilebilir.
Sakın kaçırmayın, kuklaya ayıracak bir saat her zaman bulunur… Kukla Sever misiniz?
Detaylı bilgi ve festival programı için: festival@kuklaistanbul.com