2. Bağımsız Tiyatro Birliği Eceabat Tiyatro Şenliği Sona Erdi…

editor
2,4K Okunma
Bu yıl ikincisi düzenlenen Bağımsız Tiyatro Birliği Eceabat Tiyatro Şenliği, Dans Hareket Tiyatro Atölyesi katılımcıları ile MAD DANS’dan Mert Bozkurt’ un hazırladığı performans ve Bolu Bölge Tiyatrosusu’dan Onur Yamak’ın  yönettiği Athol Fugard’ın “Ada” adlı oyunu ile sona erdi.

Bağımsız Tiyatro Birliği’nden tiyatrolar ve davetli katılımcıların yer aldığı şenliğin ev sahipliğini Eceabat’da yaşayan ve tiyatrocu İskender Kardaşlar (İska Tiyatro) ile Eceabat Belediyesi ve kültür sanat etkinliklerine değer veren Belediye Başkanı Saim Zileli ile ekibi üstlendi.

Şenliğin ilk günü, pantomim gösterisi ve çocuklarla beraber bir performans sunan Ünal Pekel ile Iskender Kardaşların “Haki Giyen Adamlar” adlı oyunu seyircilerle buluştu. Aydın/ Efeler Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Serkan Fırtına ve Tuncer Candan’la birlikte Doğaçlama Gösterisi ile şenliğe renk kattı. Ödemiş Umut Tiyatrosu’nun “Iki Bavul Dolusu” adlı çocuk oyunu şenliğe katılan çocukların ilgi odağıydı yoğun istek üzerine ikinci kez sahne aldılar. Şenliğe Mersin’den katılan Katibe İlkiliroğlu ise şenlik katılımcılarıyla birlikte düzenlediği “Tiyatro Sporu” formatındaki atölye ve ardından sergilediği gösteriyle seyirciyle buluştu.

Serkan Fırtına, Mert Bozkurt, Füsun Ataman, Onur Gazdağ, Kımız Bozkır, Katibe İlkiliroğlu, Onur Yamak, atölyelerle şenliğe katılım sağlarken, İskender Kardaşlar ve Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli’nin “Yerelde Sanat Kültür” konusu söyleşide önemli saptamalar yaparak, “çıktıkları yolun zor ama keyifli” olduğunu belirterek “sanatın insana dokunan yanının çoğalması gerektiğinin” altını çizdiler.

Bağımsız Tiyatro Birliği’nin düzenlediği açık oturumunda ise; hem “populist kültüre” hem “üstten bakan”, “sanatı dar bir bakış açısıyla değerlendiren” ya da “sırça köşklerden inmeyen” anlayışın yol açtığı “teslimiyetçi” ve “maddi çıkar gözeten” tiyatrolar olmak yerine; tiyatronun insana ve topluma dair olduğunu unutmadan eyleyen, grotesk halk kültürü ögeleriyle güldürürken sözünü de söyleyen yanınının köreltilmemesi, sansür/otosansür mekanizmalarıyla baltalanmadan yaşatılması için tiyatronun tarihsel/toplumsal özüne sadık kalınmasının önemine vurgu yapıldı.

Açık oturumda, ”bilenin bilmeyene borcu var” ilkesiyle yan yana gelip çoğalarak, yaşanan ekonomik sorunlara inat, gerektiğinde sokaklarda, parklarda da oyunların seyircisiyle buluşacağı belirtilerek, Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli’ye Tiyatro İska Yönetmeni İskender Kardaşlar’a ve şenliğe emek veren tüm belediye emekçilerine teşekkür edildi.

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku