2. Av. Özgür Aksoy Tiyatro Günleri’nin Ardından…

editor
2,1K Okunma

Gemlik Belediyesi ve Bursa Barosu işbirliği ile düzenlenen 2. Av. Özgür Aksoy Tiyatro Günleri 24-28 Kasım 2021 tarihleri arasında Gemlik’te gerçekleştirildi.

5 yetişkin ve 2 çocuk oyunu Gemliklilere ücretsiz olarak sahnelendi. Özellikle Uludağ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık yerleşkesinde öğrenim gören öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte salon her gün doldu, Gemlikliler tiyatroyla dolu, eğlenceli bir hafta geçirdi. 

2017 yılında genç yaşta vefat eden  Gemlik’in sevilen simalarından meclis üyesi Av. Özgür Aksoy’un anısına ilki 2019 yılında gerçekleştirilen Gemlik Tiyatro Günlerine Özgür Aksoy gibi hukukçu ve sanatçı dostları destek verdi. Tiyatro Günlerinin açılışında Bursa Baro Tiyatrosu,  İzzet Boğa’nın yönettiği “Eyvah Yine Karıştı” adlı oyunu sahnelendi.  

Tiyatro Günleri Av. Özgür Aksoy’un rol aldığı tiyatro oyunlardan derlenen bir slayt gösterisi ile başladı, ardından festivalin düzenleyicisi ve koordinatörü olan Özgür Aksoy’un yakın arkadaşı yönetmen Av.İzzet BOĞA, Bursa Barosu Başkan Yardımcısı Av. Metin Öztosun ve Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan birer konuşma yaptılar.  

İzzet Boğa

İzzet Boğa’nın açılış konuşması şöyle:

“Sayın Belediye Başkanım , sayın Baro Başkan Yardımcım, Gülay Annemiz, Değerli Aksoy ailesi, sevgili seyircilerimiz, sevgili hemşehrilerimiz,

Gemlik Belediyesi ve Bursa Barosu olarak ortaklaşa  düzenlediğimiz 2. Av. Özgür Aksoy Tiyatro buluşması bu akşam başlıyor. 

Ortaklaşa düzenledik çünkü, Av. Özgür Aksoy bizim ortak değerimizdi. hem baromuzun değerli bir avukatı, hem de Gemlik belediyesinin meclis üyesi.. ortaklaştığımız konular bu kadarla sınırlı değildi elbet. Ama en başta geleni : en önemlisi “Aydınlık bir Türkiye özlemi.”

Aksoy Ailesi

Hukuktan, adaletten, eşitlikten yana, herkesin karnının doyduğu, insanca barındığı, gülmenin lüks sayılmadığı bir düzen… Bu değerleri benimsemiş, benimsemekle kalmayıp, bunun için çalışmış, üretmiş, her platform ve ortamda bunun için gayret sarf etmiş bir Türk aydınının yoldaşımızın, gönüldaşımızın, fikir ve eylem arkadaşımızın zamansız, ani ve haksız kaybı  nedeniyle acımız büyük ve yıllar geçse de azalmıyor, her an özlüyoruz. 

Özleminizi az da olsa gidermek için size ortak bir hediye vermek istedik,, özgür  de üyesi olduğu bursa barosu tiyatro topluluğunu Gemlik’e getirirken uzak şehirlerden de konuklar davet ettik. Aynı özgür gibi, avukat, özgür gibi hukukçu, her biri aydınlık bir Türkiye özlemiyle baroda, derneklerde , sivil toplum örgütlerinde, siyasi partilerde çalışan, haksıza dur diyecek kadar yürekli, haklının hakkını teslim edecek kadar cesur, özgür gibi, edebiyat ve şiir ve tiyatro sevdalısı onlarca özgür çağırdık Gemlik’e, Ankara, İstanbul, Antalya, Eskişehir barolarından özgürü belki de hiç görmemiş ama onun adına saygı duyan, onun yoldaşları,ı meslektaşları, “Özgür gibiler” koşarak geldiler. 

Dev Kurbağa

Onları burada konuk edeceğiz. 5 gün boyunca Gemlik’i tiyatroyla buluşturacağız, yan yana duracağız, çünkü haksızlıklara , zalimlere karşı verilecek en büyük cevap birlik olmak, direnmek, haksızlığa boyun eğmemek, inadına yaşamak ve inadına gülmektir, evet 5 gün boyunca çok güleceğiz. Haksızlık, zulüm, baskı galip gelemeyecek. Biz yeneceğiz. 

Gemlik sizin memleketiniz; aşınızı, ekmeğinizi, geçimizi sağladığınız toprağınız , ama Özgür’ün gözünde bu kent bambaşka bir kentti. Bu kentin potansiyeli görür, onu gelişmiş bir kent olmasının önünde hiç bir engel olmadığını düşünürdü. (aynı Türkiye’miz gibi)  Tarihiyle, yetiştirdiği insanlarla, kültürel zenginliğiyle, toprak üstü ve deniz zenginlikleriyle refah içinde yaşayan bir kent; sanayisiyle, limanıyla, zeytiniyle, her gününü, sanatla edebiyatla şiirle yaşayan bir kent olarak düşünürdü. Bunları benimle paylaşır, özellikle sanat alanında nerden ve nasıl başlamalı diye fikrimi sorardı.

Cemil Meriç Kültür Merkezi

Bazıları Özgür’ün Gemlik’le ilgili hayalleri vardı diyor, duyuyor okuyorum. Birlikte yaptığımız sohbetlerden yola çıkarak şunu söyleyebilirim ki, Bizim Özgürle hayallerimiz yoktu, herkese hayal gibi gelen planlarımız, projelerimiz vardı. Bunları gerçekleştirmek için durmak bize yakışmazdı, biz de işte buradan bu festivalden başladık. Acımızı yenmenin en güzel yolu çalışmaktı; Gemlik Tiyatro Günlerinin ilkini 2019’da gerçekleştirdiğimizde bir seyircimiz şunu söyledi : “35 yaşındayım, ilk kez Gemlik’te üst üste 5 gece tiyatro vardı.” Halkın her gece salonu tıka basa doldurması, salonda esen hava, Özgür’ün ne kadar haklı olduğunu gösteriyordu. İhtiyacımız olan şey üzülmek ve dövünmek değil çalışmak …. 

İşte ikinci festival ile karşınızdayız. 

Türkiye refah içinde demokratik, bir hukuk devleti olacak bunu sanayide, ekonomide, sanatta ve sporda her alanda çalışarak biz başaracağız hep birlikte … Bizi kasten geri bırakıyorlar. Geri kalmayacağız. 

Aydınlık ve müreffeh günlere beraberce çıkabilmek ümidiyle 2. Av. Özgür Aksoy Tiyatro Günlerine hoş geldiniz. “

Dönemeç

Tiyatro Günlerinin ikinci akşamında İstanbul Barosu CÜBBESİZLER topluluğu, tiyatro sporu ve   doğaçlama gösteri sundu. Moderatörleri Mehmet Şah Çelik ile yaklaşık 2 saat sahnede kalan ekip, yaratıcı zekaları, uyumları, yetenekleri ve seyirciyi oyuna katan üsluplarıyla beğeni topladı. 

Üçüncü gün Antalya Barosunun tecrübeli tiyatro ekibi Yırtık Cüppe Gemlik’e konuk oldu. Albay Kuş adlı oyunlarını sahneleyen ekip yönetmenleri Çağdaş Çobanoğlu ile yakaladıkları uyumu devam ettiriyor. Ekibin önceki yıl Kocamın Nişanlısı oyunu da beğeniyle izlenmişti. Kurucuları Av. Soner Ustaoğlu arada geçen bu iki yıllık süreçte maalesef kansere yenik düştü. Ekip, Soner Ustaoğlu’nun fotoğrafını oyun boyunca sahne üstünde tuttu. Oyun sonrası Av. Özgür Aksoy’un annesi Gülay Aksoy’un elini öperek etrafını saran oyuncular duygusal anlar yaşattı.    

Dördüncü gün gündüz programında iki çocuk oyunu vardı. Bursa’nın yeni kültür sanat markası ÇEKSANAT oyuncularının sahne aldığı oyunların ilki, saat 11.00’de Manastır Kültür Merkezindeki “Dev Kurbağa” adlı gölge oyunuydu. Saat 15.00 te ise Hendek aldı oyun sergilendi. Küçük izleyicilerin yanı sıra anne-babaların da ilgiyle takip ettiği oyunlar beğeniyle izlendi. 

Hendek

Dördüncü gün akşam programında ise Cemil Meriç Kültür Merkezinde Eskişehir Sui Generis Tiyatro’nun “Dönemeç” adlı oyunu vardı. Önceki yıldan “12 Öfkeli” performanslarıyla hafızalarda yer edinen ekip yönetmenleri Hakkı Kuş ve Av.Hüseyin Akçar birlikteliği ile yine başarılı bir performans ortay koydu.      

Tiyatro Günlerinin son konuğu Ankara Barosu Oyun Atölyesiydi. Okay Altınbıçak yönetmenliğinde Tekrar Çal Sam oyunu ile keyifli anlar yaşatan topluluk kapanışı yaptı.  

Cübbesizler

Velhasılı çok fazla kültür sanat etkinliğinin olmadığı, özellikle gençlerin, çocukların ve üniversite öğrencilerinin kültürel açıdan beslenemedikleri Gemlik’te, aynı Özgür Aksoy’un hayalindeki gibi tiyatroyla dolu bir hafta yaşandı. İlçede 5 günde 7 oyun sergilendi ve buna GEMLİK BELEDİYESİ, BURSA BAROSU, Hukuk Fakültesi öğrencileri, barolar, Özgür gibi hukukçu ve sanatçı olan dostları öncülük etti. 

Benzer Yazılar

Bu web sitesi size daha iyi bir performans sunmak için cookie kullanmaktadır. kabul edin Devamını Oku