18. Uluslararası Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali 11 Kasım Pazartesi günü başlıyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi adına Bursa Kültür Sanat Ve Turizm Vakfı tarafından ve UNİMA (Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği) Milli Merkezi sanatsal desteği ile düzenlenen ULUSLARARASI BURSA KARAGÖZ KUKLA VE GÖLGE OYUNLARI FESTİVALİ, bu yıl 18. kez gerçekleştiriliyor.
Hedefi “özellikle geleneksel Türk Gölge Sanatı Karagöz’ü ve farklı kültürlere ait gölge ve kukla sanatlarını tanıtmak, kültürel ve sanatsal anlamda uluslararası paylaşım ve iletişim ortamı yaratmak ve bu sanatlar yoluyla da ülkeler arasındaki dostluğu geliştirmek” olarak belirlenen festivalde, oyun gösterimlerinin yanı sıra seminer, sergiler ve benzeri etkinlikler yer alıyor.
Festivalde sahne alacak topluluklar, BKSTV Genel Sekreteri Ahmet Ö. ERDÖNMEZ, Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Yard. Doç. Dr. Öğr. Üyesi Tekin ÖZERTEM, Unıma Yönetim Kurulu Başkanı Şafak POYRAZ, Geleneksel Tiyatro Sanatçısı-UNİMA Türkiye Milli Merkezi Genel Sekreteri Cengiz SAMSUN, Folklor Araştırmacıları Vakfı (FAV) Yönetim Kurulu Üyesi Nilüfer Zeynep ÖZÇÖREKÇİ GÖL ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Karagöz Sanatçısı Osman Ezgi’ den oluşan 6 kişilik “Sanat Kurulu” tarafından yapılan değerlendirme sonucunda belirlendi.
Festivalde “Onur Ödülü” bu yıl Unima Milli Merkezi’nin kurulmasında büyük katkı sunan ve Karagöz sanatının Kültür Bakanlığı’nda bir birim olarak açılması konusunda öncü olan Sn.Nail TAN’a takdim edilecek. “Emek ve Hizmet Ödülü” ise Unima Bursa Temsilcisi Sn.Şinasi ÇELİKKOL‘a takdim edilecek.
Bu yıl 18. kez düzenlenecek festivale yurtdışından; Almanya, K.K.T.C., Çekya, İran, Japonya ve Gürcistan’dan 6 oyun, yurtiçinden ise 6 farklı ilden 13 gösteri ekibi katılıyor. Festival programında gösterilerin dışında; profesyoneller, çocuk ve gençlere yönelik 3 farklı atölye çalışması da yer alıyor. Program kapsamında Haluk YÜCE tarafından “Kukla Sanatı ve Karagöz” konulu bir seminer ve Nilüfer Zeynep ÖZÇÖREKÇİ GÖL tarafından ise “Karagöz Tasvirleri ve Göstermelikler” konulu sunum da yer alıyor.
Festival açılışı 11 Kasım Pazartesi günü Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Açılış; 10:30 da “Karagöz Dinazor Diyarında” oyunu ile başlayacak, 18:30 ‘da Tayyare Kültür Merkezi Cemal Nadir Güler Salonu’nda Tuncay Tanboğa (Hayali Torun Çelebi)nin koleksiyonuna ait olan sergi açılışı ile devam edecek. “Tahir ile Zühre” ve “Ters Evlenme” oyun takımları tasvirlerinden oluşan sergi festival sonuna kadar gezilebilecek. Ardından 19:30 ‘da geleneksel sanatımız Karagöz’ü; adıyla simgeleştiği şehrimiz Bursa’da kadim gelenekte olduğu haliyle yeniden canlandırmak ve yetişkin tiyatro seyircisine bir Türk Tiyatrosu seyirliği olarak sunmak amacıyla CENGİZ SAMSUN KARAGÖZ KUKLA TİYATROSU tarafından MÜRGZAR BAĞI – BAHÇE karagöz oyunu ile festival açılış günü sonra erecek.
Tüm oyunlar ve atölye çalışmalarının ÜCRETSİZ olarak izlenime sunulduğu festival; 38 gösteri, 3 atölye çalışması, seminer ve sunum ile Bursa’nın 12 farklı sahnesinde gerçekleştirilecek.
FESTİVAL PROGRAMI